Σε αναζήτηση της «μεγάλης ιδέας» για τα Χριστούγεννα στις Σέρρες

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι ο ορισμός της λαμπρότητας, της χαράς, της διασκέδασης και της πολυεπίπεδης υπερβολής. Κακώς ή καλώς είναι συνυφασμένη με την κατανάλωση, με την ανταλλαγή δώρων να πριμοδοτεί την αγορά που προσδοκά αυξημένα έσοδα την περίοδο των Χριστουγέννων.
Προϋπόθεση για αυξημένη κατανάλωση αποτελεί η καλή διάθεση και για τη διαμόρφωσή της συντελεί τα μέγιστα ο εντυπωσιακός και λαμπερός Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος. Δεν είναι τυχαίο όλες οι μεγαλουπόλεις του κόσμου φωταγωγούνται και διαγωνίζονται ποια θα έχει τον πιο εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, επιδιώκοντας να προσελκύσουν επισκέπτες αλλά και να δημιουργήσουν το κατάλληλο εορταστικό κλίμα που ευνοεί την κατανάλωση.
Πέρα από τις Ευρωπαϊκές πόλεις που αποτελούν κορυφαίους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς υπάρχουν και αρκετές πόλεις της Ελλάδας που έχουν επενδύσει στο εορταστικό κλίμα της περιόδου αποσκοπώντας στη διαμόρφωση ενός τουριστικού ρεύματος επισκεπτών, που αποτελεί καλή τονωτική ένεση για τις τοπικές αγορές.
Η Ονειρούπολη στη Δράμα, ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα αλλά και ο Βόλος είναι μερικά παραδείγματα αυτής της φιλοσοφίας. Στον αντίποδα στις Σέρρες η κατάσταση προσομοιάζει περισσότερο σε εικόνες από το παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»! 
Το κλίμα είναι γκρίζο, χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση αγοραστικού κλίματος. Κεντρικές οδοί, όπως η πλατεία ΙΚΑ στην Εθν. Αντίστασης, η Γ. Παπανδρέου αλλά και άλλες περιοχές κινδυνεύουν από…. κατάθλιψη την εορταστική περίοδο.
Πολλά και τα παράπονα των καταστηματαρχών που δυσανασχετούν με τη γκρίζα εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας, γεγονός που εκτιμούν ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον εορταστικό τους τζίρο.
Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει να υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα μετατρέψει την πόλη των Σερρών σε Χριστουγεννιάτικο προορισμό, γιατί αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη δεν αρκεί η εσωτερική ανακύκλωση!
Ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι ότι όταν ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος ήταν πλούσιος 
   (συνέχεια στην 4η σελίδα)
(συνέχεια από την 1η σελίδα)
και λαμπερός «γκρινιάζαμε» για το κόστος του. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να υπάρχει ισορροπία και λογική σχέση προμήθειας και κόστους.
Και η αλήθεια είναι ότι η πόλη μας διαθέτει το υπόβαθρο που απαιτείται για να υποστηρίξει μία ροή επισκεπτών την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς υπάρχει, πλέον, καλή ξενοδοχειακή υποδομή αλλά και μια ελκυστική γαστρονομική κουλτούρα αλλά και ποιοτικά τοπικά προϊόντα που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια «μεγάλη ιδέα», ένα Χριστουγεννιάτικο όραμα για τις Σέρρες. Πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν και ελπίζουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα γιατί φέτος το «στοίχημα» χάθηκε καθώς η μεταβατική περίοδος αλλαγής της σκυτάλης στο Δήμο Σερρών συνέπεσε με τις γιορτές των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και η «θλίψη» ήταν διάχυτη παντού!
Του χρόνου, λοιπόν, και θα ήταν φρόνιμο ο σχεδιασμός να ξεκινήσει από τώρα.
 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 21 Δεκ. 2023 - 13:34