Βασίλης Τερζής: «Η Κινητικότητα στον Δήμο Σερρών, για να τα πούμε ως έχουν …»

Πόσα άτομα ήρθαν και έφυγαν τελικά από τον Δήμο Σερρών με το πρόγραμμα της «Κινητικότητας»; Ένα πρόγραμμα σημαία σε δηλώσεις και εξαγγελίες του κ. Δημάρχου αλλά και του Αντιδημάρχου Οικονομικών. Ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο δίνει τη δυνατότητα για μετακινήσεις υπαλλήλων στον ευρύτερο Δημόσια Τομέα. Ένα πρόγραμμα με το οποίο ευελπιστούσαν οι Ο.Τ.Α. να προσεγγίσουν στελεχιακό δυναμικό και να ενισχύσουν το αποδεκατισμένο οργανόγραμμά τους λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων για παύση διορισμών, σε συνάρτηση με το κλίμα φυγής και τις συνταξιοδοτήσεις.

Ήταν τέτοια η αισιοδοξία της Δημοτικής Αρχής, που ακούσαμε δύο φορές τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, στην εισήγησή του στην καθυστερημένη Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, να μιλά για αυτή. Θυμίζω πως για δεύτερη χρονιά η βασική Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση στις 18 Απριλίου 2022 ενώ ο Νόμος ορίζει καταληκτική ημερομηνία τέλος Φεβρουαρίου. Αποτέλεσμα, έως τον Μάιο στον Δήμο εκτελούνταν μόνο οι υποχρεωτικές ανελαστικές δαπάνες, μισθοδοσίες και καύσιμα.

Σε αυτήν την αναμόρφωση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε ως δικαιολογία και αιτία της καθυστέρησης, τη δέσμευση 1.000.000 € για «πιθανή» μισθοδοσία ανθρώπων που θα στελεχώσουν τον Δήμο με το πρόγραμμα της κινητικότητας, το οποίο καθυστέρησε. (Φταίει το Υπουργείο)! «Ρισκάραμε, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ζητώντας 66 θέσεις. Όσα χρήματα θα περίσσευαν θα πήγαιναν στη συνέχεια για έργα και δράσεις». Αυτά μας είπε, για αυτό αργήσαμε…

Βέβαια και την προηγούμενη χρονιά αλλά και σε κάθε κύκλο κινητικότητας ο Δήμος συμμετείχε στο πρόγραμμα, ανοίγοντας και ζητώντας κοντά στις 70 οργανικές θέσεις, για τις οποίες μπορούν να εξασφαλιστούν οι ανάλογες πιστώσεις.

Το αποτέλεσμα του Α΄ Κύκλου 2022 της Κινητικότητας για τον Δήμο Σερρών, 2 υπάλληλοι ήρθαν και 3 αποχώρησαν, -1 υπάλληλος!!!

Μεγάλο το ρίσκο, η προσδοκία και η αισιοδοξία και αναρωτιέμαι αν υπήρχαν ενδείξεις, στοιχεία και πληροφορίες που επέβαλαν αυτή την απόφαση και καθυστέρηση.

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μου απέστειλε η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών (και την ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή της) σε επίκαιρη γραπτή ερώτηση που κατέθεσα στις 9 Αυγούστου 2022:

Με το πρόγραμμα της κινητικότητας και το Ν. 4440/2016.

Το διάστημα 2019 - 2022, ήρθαν στον Δήμο Σερρών 12 άτομα και αποχώρησαν 14 άτομα, σύνολο (-2)!!! 

Με ειδικές κατ’ εξαίρεση διατάξεις του Ν. 4440/2016, για λόγους συνυπηρέτησης και υγείας:

Το διάστημα 2020 - 2022, ήρθαν στον Δήμο με απόσπαση (προσωρινή κάλυψη) 10 άτομα και με μετάταξη (μόνιμες θέσεις) 3 και έφυγε 1.

Και για να έχουμε μια εικόνα πέρα από τους αριθμούς, κλείνω με μια δήλωση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Παπαστεργίου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της.

   «Με τον νέο κύκλο κινητικότητας τα πράγματα για τους Δήμους γίνονται ακόμη χειρότερα. Δεν ξέρω τι λένε τα νούμερα και αν τελικά το ισοζύγιο και τα νούμερα ευνοούν τη μετακίνηση προς τους Δήμους, εγώ πάντως μεταφέρω την οργίλη αντίδραση των συναδέλφων μου από Δήμους όπως οι Δήμοι Ζωγράφου και Λάρισας, όπου μιλάμε για μαζικές αποχωρήσεις».

«Πως αλήθεια θα απαιτήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τους Δήμους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν φεύγουν άνθρωποι που έχουν εμπειρία και τους οποίους κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσεις».

Για να συμφωνήσουν αρκετοί Δήμαρχοι ότι είναι γνωστό πως η δουλειά των Δημοτικών Υπαλλήλων, είναι απαιτητική, με πολλή καθημερινότητα, συμπληρώνοντας πως πολλοί υπάλληλοι προτιμούν τελικά τη μετακίνησή τους σε πιο «ήρεμες» δουλειές στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός και η «τακτική» του Δήμου, να μετακινήσει, σε προηγούμενο κύκλο κινητικότητας, υπαλλήλους του που αιτήθηκαν μετάταξη με το εν λόγω πρόγραμμα, σε υπηρεσίες (Τεχνική, Υ.Δ.Ο.Μ.) που απαιτούσαν σύμφωνη γνώμη Δημάρχου για τη μετακίνηση ώστε να αποτρέψει τη μετάταξή τους. Αυτό πιθανόν να λειτούργησε ανασταλτικά, για την προτίμηση του Δήμου Σερρών ως φορέα υποδοχής από τους υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών που συμμετείχαν στην κινητικότητα. Σε μια μικρή κοινωνία η φήμη εξαπλώνεται ταχύτατα…     

                                                                                                Με τιμή

                                                                                         Βασίλης Τερζής

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 02 Σεπ. 2022 - 11:45