Βασίλης Τερζής: «17 + 1 σημεία στο τρίτο έτος της Δημοτικής Αρχής Σερρών»

Τρίτο χρόνο κλείνει η «Νέα» Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη στον Δήμο Σερρών, με το «Νέα» να έπαψε να τη χαρακτηρίζει και την περίοδο χάριτος να έχει λήξη προ πολλού.

Μια παράταξη που προεκλογικά έλεγε πως είχε πρόγραμμα και λύσεις για όλα, απέδειξε πως ούτε γνώση είχε, ούτε ετοιμότητα.., ικανότητα;;;

Με την Αντιπολίτευση στην αρχή ποιο ώριμη και ανεκτική από ποτέ και στη συνέχεια «προκλητικά απούσα», η Δημοτική Αρχή υιοθέτησε γρήγορα την πανδημία και τον τελευταίο χρόνο την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο και τον πληθωρισμό, προκειμένου να δικαιολογήσει κάθε ολιγωρία, αναβολή, καθυστέρηση, αστοχία και απουσία.

Τι ξεχώρισαν; όμορφες εξαγγελίες, φωτογραφίσεις, αναρτήσεις, λουλούδια, ονοματοδοσίες, βραβεύσεις, συναυλίες, γιορτές και πανηγύρια.          

Ότι μεγάλο έργο ξεκίνησε, ολοκληρώνεται ή παραδίδεται, στη συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Είναι μια προίκα.

Ναι, οι Διοικήσεις μπορεί να έχουν συνέχεια, εδώ όμως βιάζονται να σβήσουν το παρελθόν, το θυμούνται μόνο όταν είναι να ρίξουν ευθύνες ή μάλλον να απαλλαγούν των ευθυνών τους. Αυτό δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν. Ξεχνούν εύκολα ότι εκείνοι διοικούν τρία χρόνια τώρα.    

Ο Σεπτέμβριος είναι προ των πυλών. Το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα, που από την πρώτη στιγμή, εντέχνως και σκοπίμως διατήρησε και καλλιέργησε η Δ.Α, θα φτάσει στα επίπεδα του «παρατεταμένου καύσωνα».

Το έχω πει και γράψει αρκετές φορές, «ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τις επόμενες γενιές, παρά μονάχα για τις επόμενες εκλογές». Όταν το μυαλό σου είναι στο πως θα ξαναεκλεγείς, τότε δε διοικείς, υποτάσεις και υποτάσσεσαι…

            Σε αυτό το τρίτο έτος της θητείας της η Δ.Α πορεύτηκε:

1) LED: Με την απόφασή της, το θέμα της αντικατάστασης και βελτίωσης του Οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών, να το διαχειρίζεται και να αποφασίζει αποκλειστικά η Οικονομική Επιτροπή. Όπως επισημάνθηκε πολλές φορές, ο Νόμος επιτρέπει, για ιδιαιτέρως σοβαρά θέματα να αποφασίζει το Δ.Σ. Αξίζει να θυμηθούμε πως ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 12.000.000, για να πέσει περίπου στο… μισό(!!!) με το που ξεκίνησαν οι ενημερώσεις. Αλήθεια που  βρίσκετε το θέμα;;; 

2) Συνέντευξη: Με την περιβόητη συνέντευξη του Δημάρχου στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στο πλαίσιο της 85ης «Διεθνούς Εκθέσεως» Θεσσαλονίκης. Εκεί μάθαμε:

Μισό χρόνο πριν, (εκτός θεσμοθετημένων διαδιακασιών) ποιος θα είναι ο νέος, (εκλεκτός του Δημάρχου) καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Ότι «σχεδιάζουμε» το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου του Πανσερραϊκού»!!!

Ότι «…το 8ο EDEN Project, θα γίνει στις Σέρρες, έχουμε ήδη υπογράψει με τους Άγγλους, έχουμε ήδη προχωρήσει και αυτό έχει μπει σε μια κατάσταση υλοποίησης».

3) Με την αθέτηση, για άλλη μια φορά της δέσμευσης το κ. Δημάρχου πως, «…τον Οκτώβριο του 2021 ο όμιλος ΙΤΑ, ο οποίος έχει συζητήσει και έχει το προσύμφωνο με τους Άγγλους και έχει τα αποκλειστικά προνόμια του EDEN στην Ελλάδα, θα έρθει στις Σέρρες να υπογράψουν με τους Άγγλους το προσύμφωνο και τη δέσμευση του χώρου μετά την παραχώρηση από τη Δημοτική Αρχή. Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 20, αλλά η πανδημία μας πρόλαβε…».

Αν αυτού, στις 13 Ιουλίου 2022, είχαμε μια συνάντηση με δύο Άγγλους υπεύθυνους ανάπτυξης του προγράμματος EDEN. Χωρίς ερωτήσεις και χωρίς έως τώρα ενημέρωση του «κυρίαρχου σώματος», κατά δήλωση του κ. Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πότε θα ενημερωθεί για τις μελέτες σκοπιμότητας που έγιναν; (αν έγιναν). Πόσο στοίχησαν; Πώς πληρώθηκαν; Με ποια απόφαση; Ποιο το ποσό της συνολικής επένδυσης και η αρχική εκτίμηση; Ποιες οι πιθανές μορφές χρηματοδότησης του ποσού της επένδυσης; Πώς έχουμε προχωρήσει; Τι ακριβώς παραχωρούμε; Πώς θα γίνει; Με ποιους όρους; Τι κερδίζουμε ως Δήμος εκτός από τα έμμεσα ανταποδοτικά; Υπογράψαμε τελικά; Αν ναι, ποιος υπέγραψε; Με ποια απόφαση και δικαιοδοσία;…

4) Κ.Δ.Α.Π.: Με την πολιτική απόφαση του Δημάρχου, αρχικά, για μείωση κατά 25% των ωρών εργασίας και των αντίστοιχων αποδοχών, ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων στις δομές Κ.Δ.Α.Π. της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Για να επικρατήσει, τελικά, η λογι(στι)κή απόφαση, όταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση στους Δήμους όλης της χώρας.

Για να ακούσαμε στη συνέχεια, για ακόμη μια φορά τα «ωραία».., «τη δέσμευση για βοήθεια προς τις οικογένειες που χρειάζονται υποστήριξη για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής»!!! Πριν, ούτε βούληση υπήρχε, ούτε θέληση…

            5) «Πολιτεία»: Με την «Πολιτεία των Ευχών 2021» για άλλη μια φορά «μετέωρη». Στα Τρίκαλα, από τις 30 Αυγούστου, ανακοίνωναν αποφάσεις και δράσεις, στη Λάρισα, από τις 5 Νοεμβρίου, τη ματαίωσή του δικού της Χριστουγεννιάτικου Πάρκου. Εμείς, 18 Οκτωβρίου, ακόμη εγκρίναμε τη μελέτη…

6) Απογραφή Πληθυσμού: 29 Νοεμβρίου 2021, με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, έγκριση εξειδικευμένης πίστωσης, συνολικού ποσού 6.125,60€, για δράσεις παρεχόμενων υπηρεσιών δημοσιότητας - ευαισθητοποίησης, για την Απογραφή πληθυσμού του Δήμου Σερρών.

Όταν, η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή ξεκίνησε με ημερομηνία αναφοράς τις 22 Οκτωβρίου και καταληκτική αρχικά, ημερομηνία έως τις 26 Νοεμβρίου, παίρνοντας οριστική παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Η ανάθεση, που υπογράφηκε τελικώς, είχε ισχύ από την υπογραφή της σύμβασης, 23 Δεκεμβρίου 2021!!!

7) Προϋπολογισμός 2022: 29 Δεκεμβρίου 2021, την τελευταία στιγμή, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πέρυσι στις 28 Δεκεμβρίου, η έγκριση προϋπολογισμού 2022 Δήμου Σερρών και η στοχοθεσία Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Η κορυφαία Συνεδρίαση του Έτους. Σύμφωνα με το Νόμο αυτά έρχονται το μήνα Νοέμβριο.

                 8) Απολογισμός: Με την «Πολιτεία των Ευχών» να ματαιώνει, όλο το πολιτιστικό της πρόγραμμα, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης, λόγω αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά έξοδα και δαπάνες, περίπου 250.000, παραμένουν ίδια!!!

                 Οκτώ μήνες, παρά τα επίσημα και επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχουμε ακόμη τον απολογισμό της. Για τον «αρκούδο» και τη «φάτνη» μας «λυπήθηκε ο προμηθευτής»!!!           

9) Ασυμβίβαστο: Με το κώλυμα και ασυμβίβαστο με τον ορισμό, από την 1 Οκτωβρίου 2021, νέου Αντιδημάρχου ο οποίος συγχρόνως κατείχε και τη θέση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου. Έγινε της «Ορθής Επανάληψης» μέσα στο Σαββατόβραδο. Όπως μάθαμε δια στόματος Προέδρου του Δ.Σ. «η εφαρμογή του Νόμου είναι τυπικό θέμα, μη ουσιώδες και ήσσονος σημασίας»!!!

10) Κωλυσιεργία στις Απαντήσεις: Καθυστέρηση τεσσάρων μηνών για να απαντήσει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών σε θέματα που αφορούν στην οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων τετραγωνικών.

 Δύο προφορικές ερωτήσεις και μία γραπτή στο Δ.Σ και ένα Δ.Τ, για να λάβω απάντηση από τις 22 Νοεμβρίου 2021, στις 18 Μαρτίου 2022. Τρίκαλα, Χαϊδάρι, Ρέθυμνο, Βόλος, η ενημέρωση προς τους πολίτες ήταν άμεση και με λεπτομέρειες από την πρώτη στιγμή.

Το ίδιο και για τις χρηματοδοτήσεις Covid, επτά μήνες αναμονή.

11) Αναμόρφωση Προϋπολογισμού τον Απρίλιο!: Με την καθυστέρηση κατάθεσης και έγκρισης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Από τις 28 Φεβρουαρίου, που ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία ο Νόμος, φτάσαμε στις 18 Απριλίου, πέρυσι λίγο καλύτερα 31 Μαρτίου. Αποτέλεσμα έως και τον Απρίλιο να μην μπορεί να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός πέραν των λειτουργικών δαπανών (μισθοδοσίες και καύσιμα). (Απροετοίμαστα την περίοδο του Πάσχα η πόλη και τα χωριά).

12) Ανάπλαση Ερμού: Με την αδυναμία τήρησης της υπόσχεσης του κ. Δημάρχου, να ολοκληρωθεί η ανάπλαση των πεζοδρομίων της «Ερμού» πριν από το Πάσχα. Αποτέλεσμα, από τις γιορτές των Χριστουγέννων έως και τα τέλη του Καλοκαιριού, αυτή είναι η νέα ημερομηνία παράδοσης του έργου, ο κυριότερος εμπορικός δρόμος της πόλης και μια από τις πιο κεντρικές οδούς, παραμένει εργοτάξιο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες.      

13) Μισθοδοσία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.: Με την αδυναμία να καλυφθεί για δύο μήνες η μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΔΗ.ΠΕΘΕ. Με τον 1ο να εξυπηρετείται από χορηγία και τον 2ο να καταβάλλεται στην επόμενη μισθοδοσία. Εξηγήσεις και διευκρινίσεις ποτέ δε δόθηκαν σε αντίστοιχα επίσημα ερωτήματα.

14) Νηπιαγωγεία: Με τα δύο νέα νηπιαγωγεία που δε λειτούργησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, παρά τις νέες εξαγγελίες ούτε στα προκάτ, στην αυλή του 8ου και 25ου Δημοτικού σχολείου, λειτούργησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 ούτε και μετά το Νοέμβριο. Πέρασε και αυτή η σχολική χρονιά. Κι όμως, με τις συνήθεις διαδικασίες του κατεπείγοντος και με απευθείας ανάθεση, δόθηκε το έργο ύψους κοντά στις 200.000€ με Φ.Π.Α. Για να προλάβουμε!!!

15) Αναθέσεις Προβολής: Με τις διαδοχικές απευθείας αναθέσεις προβολής των δράσεων των Νομικών Προσώπων του Δήμου και τις κατασκευές νέων ιστοσελίδων. 

16) Καθυστερήσεις: Με την καθυστέρηση 1,5 χρόνου από την 1η αναμόρφωση, Δεκέμβριος του 2020 και ενός έτος από τη 2η, 3η και 4η, Καλοκαίρι του 2021, που αφορούσαν έκτακτη επιχορήγηση του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. λόγω «άμεσης» προτεραιότητας προμήθειας «απαραίτητου» εξοπλισμού του Δημοτικού μας σταδίου. 1,5 χρόνο για δύο στρώματα, βατήρες και εμπόδια. Μας έσωσε τον Ιούλιο, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Κ20, η Ηλιάνα, ο Νίκος και τα άλλα παιδιά.       

17) Αντιπυρική προστασία για τα…μάτια: Με την αντιπυρική προστασία του περιαστικού δάσους του λόφου της «Σερραϊκής Ακρόπολης» («Κουλάς») να γίνεται εν μέσω φωτογραφήσεων, 1 Αυγούστου και η γενικότερη σύμβαση και ανάθεση να υπογράφεται  στις 19 Ιουλίου, «Ο Θεός μας φυλάει».

18) Θεατράκι: Με το μοναδικό «Θερινό Θεατράκι» να έχει εγκαταλειφθεί για 3ο Χειμώνα και να τρέχουμε για 3ο Καλοκαίρι να το συντηρούμε και επισκευάζουμε. 4 Αυγούστου 2022, 13.733 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., απευθείας ανάθεση για συντήρηση και αποκατάσταση από την αδιαφορίας μας.

 

Ήταν και άλλα πολλά. Ειπώθηκαν, γράφτηκαν, προτάθηκαν, επώνυμα και δημόσια. Σε άλλα υπήρχε σιγή, σε άλλα οργή, όλα όμως καταγράφονται πλέον.

Έτσι πορεύονται, με το ρητό: «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου». (Ναπολέων Βοναπάρτης).

Φέτος θα τρέχουμε, μακάρι να ήταν οι εκλογές κάθε χρόνο, μα πρέπει να το έχουμε στο νου μας:          

              «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». (Αβραάμ Λίνκολν)

                                                                                                  Με τιμή

                                                                                       Βασίλης Τερζής

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 19 Αυγ. 2022 - 16:49