Β. Τερζής: «Φέτος επικράτησε η (Προεκ)λογική Απόφαση για τα Κ.Δ.Α.Π…»

1) Θυμόμαστε τι είχε γίνει πριν 2 χρόνια, το βράδυ της 31ης Αυγούστου 2020. Με μήνυμα στα κινητά, η Πρόεδρος πληροφορούσε τους εργαζόμενους πως από την επομένη, 1 9 2020, δε θα γίνουν αποδεκτές οι προσφερόμενες υπηρεσίες τους, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εγγραφές και ευελπιστώντας παράλληλα να δοθεί λύση από το Υπουργείο. Αφορμή, σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος, οι ιδιαιτέρως μειωμένες εγγραφές των παιδιών και η μη ύπαρξη απάντησης του αρμόδιου Υπουργείου στα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε. και των εργαζομένων στα Κ.Δ.Α.Π.   

2) Θυμόμαστε την επιμονή και πολιτική απόφαση του Δημάρχου την περσινή χρονιά, Σεπτέμβριος 2021. Και πάλι μειωμένες οι εγγραφές των παιδιών και απουσία απάντησης του αρμόδιου Υπουργείου στα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε. και των εργαζομένων στα Κ.Δ.Α.Π.

Η λύση, οριζόντια μείωση (24%) των ωρών απασχόλησης και των αντίστοιχων αποδοχών του προσωπικού. Με εξαίρεση τους εργαζόμενους στα Κ.Δ.ΑΠ Μ.Ε.Α. και άλλες 6 περιπτώσεις, στο υπόλοιπο προσωπικό η σύμβασή του μετατράπηκε από 8ωρη σε 6ωρη και από 4ωρη σε 3ωρη.

Θυμόμαστε τις συναντήσεις, στα γραφεία της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., στο Δ.Σ της, στο γραφείο του Δημάρχου, τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων έξω από την επιχείρηση και το Δημαρχείο.

 Και ειπώθηκαν ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ βαριές κουβέντες και άλλες τόσες εννοήθηκαν και αυτό ήταν άδικο και άσχημο και απρεπές από όλους και μας προσέβαλε όλους.

Και ήρθε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, να ανακοινώσει την τελευταία στιγμή, επιπλέον χρηματοδότηση στους Δήμους όλης της χώρας, για την κάλυψη των δαπανών της λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π. 

Και τότε ήρθε η λογι(στι)κή για να παρθεί η καταφανέστατη λογική απόφαση.

Και θυμήθηκαν οι «άρχοντες» την τελευταία ημέρα, 30 Σεπτεμβρίου,  «τη δέσμευση για βοήθεια προς τις οικογένειες που χρειάζονται υποστήριξη για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής»!!!

Και καλύφθηκαν όλες οι κενές θέσεις στα Κ.Δ.Α.Π. της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. με τις αιτήσεις των οικογενειών που δεν έλαβαν voucher έως του αριθμού των 100 παιδιών (με βάση την μοριοδότηση των φακέλων των μητέρων)!!!

Και δεν υπήρξε τελικώς καμία μείωση στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων στα Κ.Δ.Α.Π. της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και αντίστοιχη μείωση 25% στις απολαβές τους!!!

            Κι όμως η οικονομική δυνατότητα υπήρχε εκ των έσω από πριν.

3) Φέτος η λογική επικράτησε νωρίς. Έτσι έχουμε την απόφαση Δημάρχου και τη βέβαιη έγκρισή της από το Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., «για δωρεάν φιλοξενία όσων παιδιών έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να εγγραφούν στα Κ.Δ.ΑΠ. της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. κι έχουν πλήρη φάκελο ανεξαρτήτως αν θα λάβουν voucher ή όχι, μέχρι την κάλυψη όλων των διαθέσιμων θέσεων».

«Παράλληλα θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εκπαιδευτών των Κ.Δ.ΑΠ. και Κ.Δ.ΑΠ. ΜΕΑ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ».

Και όλα αυτά: πριν ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα, αύριο Τρίτη, των δικαιούχων voucher, πριν γίνουν οι οριστικές εγγραφές των παιδιών στις δομές της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., πριν γνωρίσει η Επιχείρηση το συνολικό αριθμό των ωφελούμενων, το σύνολο της χρηματοδότησης που δικαιούται και τις ανάγκες της σε προσωπικό.

Θα έλεγε κανείς πως με την τρίτη φορά κατάλαβαν οι «άρχοντες» το κοινωφελές έργο που προσφέρει το «πρόγραμμα» και οι δομές στα παιδιά και τις οικογένειες!!!  

Άλλωστε «λεφτά υπάρχουν». Διπλάσια χρηματοδότηση εγγράφηκε και ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου ως χρηματοδότηση προς την Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Από τις 350.000 περίπου στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, φτάσαμε στις 700.000 το 2022. Δεν είναι μόνο για γιορτές και πανηγύρια!!!

Είναι γνωστό πως την τελευταία χρονιά θα ξεφύγουμε από τη λογική, έτσι πέρα ακόμη και από τη λογι(στι)κή θα κυριαρχήσει η (προεκ)λογική απόφαση.  

Βέβαια λύση στο πρόβλημα δε δίνεται. Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός με τα πολυάριθμα ιδιωτικά Κ.Δ.Α.Π. είναι τεράστιος. Είναι γνωστό πως το 60% του προϋπολογισμού του προγράμματος πανελλαδικά πηγαίνει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Είναι γνωστό πως η υπογεννητικότητα χτυπά και αυτή την πόρτα. Είναι γνωστό πως τα περισσότερα (Δημόσια και Ιδιωτικά Κ.Δ.ΑΠ.) εάν δεν αλλάξει η Κεντρική Πολιτική Φιλοσοφία, ο Σχεδιασμός, ο Προγραμματισμός και η Χρηματοδότηση, θα κλείσουν. Και πλέον είναι γνωστό πως η διεύρυνση του ημερήσιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου έως τις 17:30, πλήττει τη λειτουργία όλων των Κ.Δ.Α.Π. 

Μα είναι γνωστό τοις πάσι πως δεν έγινε τίποτα τα τελευταία τρία χρόνια από τη Δημοτική Αρχή για να γίνουν τα Κ.Δ.Α.Π. της ανταγωνιστικά. Με ποδήλατα, smartwatch και μια ημερήσια εκδρομή δε μπορείς να προσελκύσεις κόσμο. Έτυχαν και δύσκολες εποχές και συγκυρίες, μα αυτές είναι για όλους, κάποιοι τα καταφέρνουν, άλλοι μονίμως όχι!!!

 

Υ.Γ. Οφείλω να αναγνωρίσω πως εκεί που λειτούργησαν άψογα και υπέρ του δέοντος τα αντανακλαστικά της Διοίκησης, ήταν στη μονιμοποίηση υπαλλήλου με πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. πέραν των 1+1 χρόνων εργασίας. Έτσι 1,5 μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης προχώρησαν σε αιτιολογημένη και νόμιμη μετατροπή της σε αορίστου χρόνου.  

Από τη στιγμή που θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρήκαν το κατάλληλο άτομο με τα αντίστοιχα προσόντα και ικανότητες και είναι προς όφελος της Επιχείρησης, ορθώς έπραξαν. Είναι όμως η μόνη περίπτωση;;;

Τέτοια ταχύτητα και προνοητικότητα πρωτόγνωρη!!!

Φέτος θα δούμε πολλά… τόσα που ήδη πολλοί εύχονται να είναι οι εκλογές κάθε χρόνο, για το καλό του τόπου πάντα!!!

                

                                                                                                           Με τιμή

 

                                                                                                  Βασίλης Τερζής

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 29 Αυγ. 2022 - 11:11