Τα προβλήματα στην πέψη, οιωνός για Πάρκινσον

Τα προβλήματα που αφορούν τη διαδικασία της πέψης, όπως η δυσκοιλιότητα ή η δυσκολία στην κατάποση, μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι απαρχές της νόσου Αλτσχάιμερ και ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό ανεύρυσμα έχουν από καιρό συνδεθεί με το πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα. Ομως, παρά την ύπαρξη ενδείξεων πως το Πάρκινσον και το στομάχι μπορεί να συνδέονται, οι μελέτες που συσχετίζουν τη νόσο με συγκεκριμένες πεπτικές διαταραχές είναι ελάχιστες.

Η νέα μελέτη δείχνει πως τέσσερις συγκεκριμένες παθήσεις αποτελούν προειδοποίηση για την πιθανή έλευση της νόσου. «Είναι η πρώτη μελέτη που θεμελιώνει σημαντικές αποδείξεις» πως η κλινική διάγνωση παθήσεων που σχετίζονται με την πέψη «μπορεί να αποτελεί σημαντικό στοιχείο πρόβλεψης μιας επερχόμενης νόσου Πάρκινσον», καταλήγουν οι συντάκτες.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία 24.624 ανθρώπων με Πάρκινσον και 19.046 με Αλτσχάιμερ. Στη συνέχεια μελετήθηκε το ιστορικό τους έως και έξι χρόνια πριν από την εμφάνιση κάθε πάθησης για να φανεί η συχνότητα πεπτικών δυσλειτουργιών κατά την περίοδο αυτή.

Αμφότερες οι συγκρίσεις έδειξαν πως οι ασθενείς με προβλήματα στην πέψη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με Πάρκινσον. Εκείνοι με δυσκοιλιότητα, δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), γαστροπάρεση (στομαχική παράλυση) και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχαν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο σε διάστημα πέντε ετών μετά τη διάγνωση.

Κάποιες άλλες επιπλοκές, όπως η δυσπεψία, η διάρροια και η ακράτεια βρέθηκε πως είναι επίσης κοινές μεταξύ των ανθρώπων που αναμένεται να εμφανίσουν Πάρκινσον. Είναι όμως επίσης κοινές και μεταξύ των ανθρώπων που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ, έμφραγμα και ανευρύσματα. Επιπλέον, οι ασθενείς που είχαν αφαιρέσει στο παρελθόν τη σκωληκοειδή τους απόφυση φάνηκε πως ήταν λιγότερο πιθανοί υποψήφιοι να εμφανίσουν Πάρκινσον.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Κλερ Μπέιλ, αναπληρώτρια επικεφαλής ερευνήτρια στην εταιρεία Parkinson’s UK, δήλωσε πως αυτά «προσθέτουν μεγαλύτερη βαρύτητα» στα διαρκώς αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως τα προβλήματα στην πέψη αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια για την εμφάνιση του Πάρκινσον. Η Κιμ Μπάρετ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δήλωσε πως ίσως να είναι σημαντικό για τους γιατρούς να «σημειώνουν» αυτά τα πεπτικά προβλήματα όταν προσπαθούν να αξιολογήσουν τις πιθανότητες για Πάρκινσον σε κάποιον ασθενή τους, «ακόμη και πολύ πριν από την εμφάνιση των πραγματικών νευρολογικών συμπτωμάτων». Ωστόσο συνέστησε προσοχή.

«Τα ευρήματα συσχετίζουν σε απόλυτο βαθμό τις διαταραχές στην πεπτική διαδικασία με την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον. Είναι όμως πολύ πιθανό τόσο οι διαταραχές αυτές όσο και το Πάρκινσον να σχετίζονται με κάποιον τρίτο, άγνωστο ακόμη σε εμάς παράγοντα», δήλωσε.

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 27 Αυγ. 2023 - 17:31