Τα αίτια και η αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα  πραγματοποιήθηκε την  Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 στο αμφιθέατρο της  Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών,  με διοργανωτές τον Σύλλογο Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία , την Νόσο Αlzheimer και Συγγενείς Διαταραχές ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με γενικό θέμα «Δεν υπάρχει υγεία, χωρίς ψυχική υγεία». 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας, η οποία γιορτάζεται την  7η Απριλίου κάθε έτους και το θέμα της για την φετινή χρονιά ήταν «η υγεία μου, το δικαίωμά μου» και επελέγη για να υποστηρίξει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και πληροφόρησης. 

 Την ημερίδα χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος και η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα  Μητλιάγκα, ενώ τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε η Αντιπρόεδρος του ΣΟΦΨΥ κ. Αικατερίνη Νομίδου.  

Πρώτη ομιλήτριά ήταν η κ. Ελένη Σκέμπερη ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ν. Σερρών κα ανέπτυξε το θέμα «συνιστώσες εργασιακού άγχους- πως μπορούμε να κάνουμε το άγχος φίλο μας». 

anxos_katathlipsi_ekdilosi_1.jpg
 

Αναφέρθηκε κυρίως στο εργασιακό άγχος και τόνισε ότι «το άγχος συνιστά κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια όταν είναι παρατεταμένο και υπερβολικό. Τότε μας κάνει μη λειτουργικούς και μειώνει την αποδοτικότητα στην εργασία». Κατόπιν μίλησε αναλυτικά για τους επαγγελματικούς παράγοντες και για την επαγγελματική εξουθένωση- burnout Syndrome, που μπορεί να προέρχεται εκτός από το άγχος και από έλλειψη ηθικής επιβράβευσης, μονότονης εργασίας, έλλειψη συναδελφικότητας, σύγκρουση αξιών  κ.α. Στο  τέλος της ομιλίας της ανέπτυξε τρόπους αντιμετώπισής τους.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Άννα-Μαρία Γιαννακίδου ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας ΕΝ. ΟΡΑΜΑ ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών. Η εξ ίσου πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της είχε θέμα «άγχος … ο μεγάλος μπελάς!»   

Εστιάστηκε κυρίως στην  λειτουργία του μηχανισμού του στρες και στα ψυχοσωματικά συμπτώματα τα οποία όπως τόνισε, «δεν είναι λιγότερα αληθινά από τα καθαρά σωματικά συμπτώματα, ούτε αποτελούν αποκύημα  της φαντασίας του ανθρώπου  που υποφέρει από αυτά, αλλά είναι υπαρκτές σωματικές διαταραχές. Βασική συνθήκη δημιουργίας των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων είναι τα καταπιεσμένα συναισθήματα, οι καταπιεσμένες σκέψεις, το άγχος η ψυχική πίεση που δεν εκδηλώνονται και άρα δεν αντιμετωπίζονται»

Αγχώδεις διαταραχές, κρίση πανικού, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, οι διάφορες φοβίες ήταν επίσης μερικά από τα προβλήματα που ανέπτυξε. 

anxos_katathlipsi_ekdilosi_2.jpg

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην ομιλία της στον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι σκέψεις στην ζωή μας. Ανέλυσε διεξοδικά την σημασία των αρνητικών και των θετικών σκέψεων, τονίζοντας ότι «οι σκέψεις αποτελούν τη βάση ολόκληρης της ζωής μας! Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε! Ζούμε ό,τι σκεφτόμαστε!»

Τρίτη ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η κ. Φωτεινή Τσουκνίδα ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ν. Σερρών της οποίας το θέμα ήταν  «η κατάθλιψη και το νόημα ζωής». 

Όπως είπε χαρακτηριστικά «σε ορισμένα άτομα το συναίσθημα ξεφεύγει από την πραγματικότητα.

Για ποιο λόγο τα συναισθήματα κατέχουν τόσο σημαντικό ρόλο στην ζωή μας; Ποια είναι η βιολογική σημασία των συναισθημάτων;

Η καταθλιπτική διάθεση και η λύπη είναι πολλές φορές μια φυσιολογική αντίδραση στα γεγονότα της ζωής. Όταν όμως η κατάθλιψη δεν έχει κάποια αιτία σοβαρή και επηρεάζει τη δραστηριότητα και τη ζωή του ατόμου τότε είναι παθολογική».

Για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η αποδοχή της ευαλωτότητάς μας. 

Στο τέλος της ομιλίας της συμπλήρωσε ότι « θεραπεία είναι η ευχαριστιακή συμπεριφορά και η αρμονική σύζευξη συναισθήματος και λογικής. Είναι ο βατήρας πάνω στον οποίο στηρίζεται ο πυρήνας της θεραπείας. Το αν θα πετύχει η όχι αυτή η πάλη, είναι προσωπική μας ευθύνη. Το σύμπαν, αυτός ο βατήρας έχει φτιαχτεί για να βοηθήσει το άλμα μας στην άλλη όχθη. Σε μας εναπόκειται να περάσουμε απέναντι. Η χάρη του Θεού, μας βοηθάει να μην σκοντάψουμε και αυτή πάλι μας κάνει γνωστό ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι.

Η κατάθλιψη είναι  μια εσωτερική υπαρξιακή πάλη να συναντήσουμε το αληθινό νόημα της ζωής, γιατί ο καταθλιπτικός ασθενής βαθειά επιθυμεί να χαρεί. Και έχει δυνάμεις που δεν γνωρίζει. Αυτός είναι ο βατήρας της ψυχικής θεραπείας. Να μπορέσει να φέρει σε ενότητα ξανά το συναίσθημα με την λογική. Γιατί έχει χαθεί η λογική.

Ο άνθρωπος που θλίβεται πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την λογική του. Να χαίρεται με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Να βγάλουμε την λογική μας μπροστά και τρόπους που μας ανακουφίζουν και να αναζητήσουμε την συντροφιά ανθρώπων που μας αγαπούν και μας ξεκουράζουν». 

Τελειώνοντας δε, ρώτησε το πολυπληθές ακροατήριο «Θα επιτρέψει η κατάθλιψη το άνοιγμα στην αγάπη; Θα πρέπει να αγαπήσει ο καταθλιπτικός ξανά τον εαυτό του και να αφεθεί να τον αγαπήσουν για αυτό που είναι. Μόνο αν αγαπήσουμε και αγαπηθούμε καρδιακά και πραγματικά τότε μόνο  η κατάθλιψη θα θεραπευτεί ολοκληρωτικά» 

Την επιμορφωτική και πολύ  ενδιαφέρουσα ημερίδα έκλεισε η πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών κ.  Νίκη-Ελένη Νομίδου η οποία αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε τους ομιλητές επεσήμανε  την προσφορά του Συλλόγου που επί 26 χρόνια προσπαθεί να βοηθήσει, να ανακουφίσει και να δώσει μήνυμα ελπίδα και  αισιοδοξίας στους πολίτες των Σερρών.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 11 Απρ. 2024 - 09:59