Σωτηρία Πάνου: Η Κοινωνική Πολιτική γίνεται πράξη στο Δήμο Σερρών

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι Νέες Δομές Υγείας που δημιουργήσαμε στο Δήμο Σερρών αποτελούν αναμφίβολα ένα έργο που εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων και στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας πέραν του δημοσίου. Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, η Δημοτική Κάρτα Υγείας, το ΚΕΠ Υγείας και ο Συμβουλευτικός Σταθμός ΄Ανοιας, έχουν διευκολύνει εκατοντάδες δημότες μέχρι σήμερα. Αξιοποιήσαμε το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε στην Ελλάδα από το 2003, για να δημιουργήσουμε υπηρεσίες μιας στάσης για όλα τα θέματα που αφορούν την Προληπτική Ιατρική, δηλαδή τις αναγκαίες εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο ωφελούμενος ανάλογα με την ηλικία και την ομάδα κινδύνου, όπου ανήκει, καθώς και την παραπομπή του για περαιτέρω έλεγχο. Εξασφαλίσαμε σε άτομα ευπαθών ομάδων με την κάρτα υγείας εντελώς δωρεάν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια τη δυνατότητα πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις. Αξιοποιήσαμε επαγγελματίες υγείας του τόπου μας σε προγράμματα υγείας. Ενεργοποιήσαμε σχεδόν όλα τα προτεινόμενα προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Παράλληλα δώσαμε πνοή στο κτήριο του Κληροδοτήματος Αποστολίδη, διαμορφώνοντας το χώρο και εξοπλίζοντάς τον πλήρως.

1. 822 δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους σε ανασφάλιστους- 2. 112 εμβολιασμούς σε οικογένειες ΡΟΜΑ με το πρόγραμμα « Υγεία για όλους». Συνολικά 2500 διαγνωστικές εξετάσεις στον γενικό πληθυσμό.

3. 200 ωφελουμένους της τρίτης ηλικίας  από το Πρόγραμμα « Κάνε like στη Ζωή»

4. 50 κουμπιά πανικού για ηλικιωμένους- 5. Δωρεάν Συμβουλευτική Τηλεϊατρική

6. Ολοκληρωμένο Δίκτυο Αυτόματων Απινιδωτών στην περιοχή ευθύνης μας και πιστοποίηση χρηστών.-7. 90 SMART συσκευές δωρεάν με το Πρόγραμμα Λιπομέτρησης

8. Πρόγραμμα Τηλε-φροντίδας παρέχοντας δωρεάν αισθητήρες σε οικίες δημοτών με μακροχρόνιες ασθένειες, παρέχοντας 24ωρη τηλεφωνική βοήθεια εξυπηρέτησης από εξειδικευμένο προσωπικό. ( 52 ωφελούμενοι)

9. 75 εκπαιδευτικά προγράμματα περί Προληπτικής Ιατρικής και ειδικά θέματα υγείας και Ακαδημίες Γονέων

10. Δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος

11. Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας ( 64 ωφελούμενοι)-12. 454 Ωφελούμενοι δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης- 11. Δωρεά 2 Μ.Ε.Θ. COVID στο Νοσοκομείο Σερρών

12. Δωρεά Υγειονομικού- Υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα Κ.Υ. Βισαλτίας (Ιατρείο Σκουτάρεως) –ΕΚΑΒ- ΔΙ.ΠΑ.Ε.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα κοινωνικά προβλήματα που αγγίζουν ευαίσθητα δεδομένα πολλών συνανθρώπων μας : όπως εγκαταλελειμμένοι ηλικιωμένοι, κακοποιημένες γυναίκες , αφαιρέσεις επιμέλειας τέκνων και επιλύονται με τη συνεργασία επιστημόνων διάφορων κλάδων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και κυρίως με το συντονισμό των Εισαγγελικών και Αστυνομικών Αρχών. Να σας θυμίσω ότι  γνωστά περιστατικά απόρων της Σερραϊκής Κοινωνίας, που για χρόνια απασχολούσαν την κοινή γνώμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιλύθηκαν μέσα σε αυτή τη δημαρχιακή θητεία. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που ενδεχομένως λόγω γραφειοκρατίας ή δυσχέρειας επικοινωνίας με το οικογενειακό περιβάλλον ή και τον ίδιο τον ωφελούμενο, απαιτούν περισσότερο χρόνο επίλυσης, ωστόσο ακόμη και αυτές τις δυσχέρειες αργά ή γρήγορα τις ξεπερνούμε.

 Παράλληλα δημιουργήσαμε:

- « Γραφείο Στήριξης Ανέργων»: Δύναται να εγγραφούν και άτομα που δεν διαθέτουν κάρτα ανεργίας, αλλά αναζητούν μια εργασία που προσιδιάζει στο εργασιακό τους προφίλ. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία, η οποία ενημερώνει για διαθέσιμες θέσεις εργασίας, για προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, τεχνικές εξεύρεσης εργασίας και βοηθάει στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων. Την τρέχουσα περίοδο είναι ήδη ενεργό ένα πρόγραμμα στήριξης ανέργων με πιστοποίηση από εγκεκριμένο φορέα του ΕΟΠΠΕΠ.

Οι επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματοςοι 114 αποφάσεις  μείωσης δημοτικών τελών- η πλήρης απαλλαγή όλων των Νέων επιχειρήσεων για τα 3 πρώτα έτη- οι 2339 διατακτικές σε άπορους πολίτες και δημιουργήθηκε νέα κατηγορία δικαιούχων ( προστέθηκαν 21 οικογένειες με 37 ανήλικα τέκνα του συσσιτίου ) --874 επιπλέον ωφελούμενοι διανομής τροφίμων από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης -27 κυβικά καυσόξυλα σε άπορες οικογένειες-165 δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα-Δωρεάν τεστ μνήμηςΤο Χαριστικό παζάρι εξωσχολικών βιβλίων- Το  Πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών δωρεάν σε  ευπαθείς ομάδες- 4 νέα συμφωνητικά συνεργασίας με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς για εκατοντάδες νέους δικαιούχους διατακτικών  ( Προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς) -Νέες δράσεις : Στηρίζω τα Νεογνά- Στηρίζω το Φοιτητή – Τσάντα του Μαθητή ……..όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα που αποδεικνύει την κοινωνική πολιτική του Δήμου Σερρών στην πράξη.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 03 Οκτ. 2023 - 09:02