Σέρρες: Νέο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

Νέο κρούσμα Αφρικανικής πανώλης των χοίρων επιβεβαιώθηκε, χθες(26/2), στο δημοτικό διαμέρισμα Λευκώνα, του Δήμου Σερρών, σε θηρευμένο αγριόχοιρο. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, στις 26.02.2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την αφρικανική πανώλη του χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων).

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Τονίζεται, επίσης, η σημασία της παθητικής επιτήρησης στην έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος, τόσο στους αγριόχοιρους, όσο και στους κατοικίδιους χοίρους.

 

Τα κρούσματα

Όσον αφορά στις επιβεβαιωμένες εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας για το έτος 2023, καταγράφηκαν 2 εστίες σε νεκρούς αγριόχοιρους στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Σερρών και σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις καταγράφηκαν 3 εστίες στην Π.Ε. Σερρών, 1 εστία στην ΠΕ Κιλκίς, 1 στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ) και 1 στην ΠΕ Φλώρινας.

 

Να θυμίσουμε πως στις 19/2, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε δημοσιοποιήσει ότι το 2024 ανευρέθηκαν συνολικά σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, μία εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης. Όμως και στους νεκρούς αγριόχοιρους βρέθηκαν μία εστία στην Ενότητα Σερρών, οκτώ στην Ενότητα Πέλλας, μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης και μία εστία θηρευμένου αγριόχοιρου στη ΜΕΘ..

 

Αντίστοιχα, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχουν επιβεβαιωθεί εστίες κυρίως σε θηρευμένους αγριόχοιρους, σε περιοχές της Βουλγαρίας οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στη γειτονική χώρα, το έτος 2023 βρέθηκαν 3 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 303 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους και το έτος 2024 έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 186 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 27 Φεβ. 2024 - 20:17