Πόσο κοινή είναι η κοινή λογική;

Ζούμε σε ένα πλανήτη, τον μοναδικό γνωστό κατοικημένο στο σύμπαν και είμαστε περήφανοι για την οικονομική πρόοδο που πετύχαμε, τη βελτίωση των κοινωνικών και διακρατικών ανισοτήτων, την παράταση του μέσου όρου ζωής. Αρχίζεις βέβαια και διερωτάσαι αν εμείς το επιτύχαμε αυτό ή είναι απλώς μια πτυχή της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου, κάτι ανάλογο όπως οι μονοκύτταροι οργανισμοί στα δισεκατομμύρια χρόνια που πέρασαν εξελίχθηκαν στα διάφορα ζωικά είδη και στον σημερινό Homo Sapiens∙ και το λέγω αυτό γιατί φαίνεται  ότι η εξέλιξη δεν  ήταν  παράλληλη σε όλα όσα χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο. Ένα από αυτά είναι μάλλον και η κοινή λογική. Αλλιώς δεν μπορείς να εξηγήσεις ορισμένες συμπεριφορές, ενέργειες, δηλώσεις από ανθρώπους που κατά τεκμήριο έχουν την μέση τουλάχιστον ευφυΐα. Μένεις κυριολεκτικά άφωνος  ακούγοντας κάποιες δηλώσεις ή βλέποντας κάποιες  ενέργειες που μπορεί να έχουν όχι μόνο τοπικές αλλά και εθνικές ή και διεθνείς επιπτώσεις.
Έτσι, ακούς δηλώσεις δημοσκόπων και όχι μόνο ατομικά αλλά και συντεχνιακά:  Γνώριζαν, λένε, ότι η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ.  και του Σύριζα είναι 20 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά δεν  έλεγαν την αλήθεια γιατί φοβούνταν τυχόν bullying από τον Σύριζα! Λογικά έρχεται η σκέψη, γιατί να μας λένε αλήθεια στις άλλες δημοσκοπήσεις; Πέρα από τους Συριζαίους,  όλοι οι άλλοι είναι άγιοι; Δεν υπάρχουν εκβιασμοί, δεν υπάρχουν δωροδοκίες, δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις, ακόμη και απειλές ζωής από αδίστακτουs;   Δεν μπορώ να φαντασθώ πιο απαξιωτική δήλωση για το επάγγελμα τους και τις εταιρείες που διευθύνουν, όταν ομολογούν ότι συνειδητά μας εξαπατούν!
Από την άλλη πλευρά ακούς δηλώσεις πολιτικών που υπήρξαν πρωθυπουργοί ή πρόεδροι μεγάλων εθνών και κατέχουν και σήμερα ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις, όπως ο Μεντβέντεφ της Ρωσίας, που διαθέτουν χιλιάδες πυρηνικά όπλα, να μιλούν για προληπτική χρήση αυτών εάν αντιληφθούν ότι και οι αντίπαλοι τους και εν προκειμένω οι Ουκρανοί, θελήσουν να αποκτήσουν κάτι ανάλογο. Μιλούν για πυρηνικό πόλεμο, που σημαίνει αφανισμό κάθε ζωής και όχι μόνο για τον αντίπαλο αλλά και για τους ίδιους, γιατί προφανώς θα δεχθούν αντίποινα, σαν να πρόκειται για χιονοπόλεμο! Μπορεί κανείς να δει λογική σε τέτοιες δηλώσεις;
Και για να ξαναγυρίσουμε στα δικά μας. Έχει κάποια λογική, αρχηγός κόμματος που κυβέρνησε την Ελλάδα, να δηλώνει ότι κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στις Σέρρες για να γκρεμίσει, όπως λέγει, τον ‘’καραμανλισμό’’, την μνήμη δηλαδή πολιτικού αρχηγού που σήμερα χαίρει της εκτίμησης όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και όχι μόνον, όπως ο Κωνσταντίνος  Καραμανλής;  Έχει λογική με άλλα λόγια, ας πούμε κάποιος Σερραίος, ιδιαίτερα αρχηγός κόμματος, να δηλώνει ότι κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής στην Κρήτη για να εκτοπίσει τον ‘’βενιζελισμό’’ ή στην Αχαΐα και μάλιστα στις δόξες του ΠΑΣΟΚ, για να εξαλείψει τον  ‘’παπανδρεϊσμό’’ από την περιοχή; Οι δημοσκόποι λένε για τα ψέματα τους ότι φοβήθηκαν το bullying από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβήθηκε κάτι ανάλογο από τους Σερραίους, μια και είναι υπερήφανοι για τον Καραμανλή;
Φαίνεται ότι, όταν αρχίσεις να ‘’πιάνεις πουλιά στον αέρα’’, όπως δήλωσε διάσημος συνταγματολόγος για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, χάνεις αυτά που έχεις μέσα στο κλουβί. Και φοβάμαι και την ‘’κοινή λογική’’, που μάλλον αρχίζει να απομακρύνεται..   

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 30 Μάιος. 2023 - 22:58