Παρουσιάσθηκε ο 5ος τόμος από τα «Σερραϊκά Σύμμεικτα» που εκδίδει η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.

Ψήγματα τοπικής ιστορίας – λαογραφίας – πολιτισμού και παράδοσης περιλαμβάνονται στον 5ο τόμο των «Σερραϊκών Σύμμεικτων». Η παρουσίαση της περιοδικής έκδοσης της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (E.M.E.I.Σ.), πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην «Οικία Παπαβασιλείου».

Η θεματολογία του καλύπτει ποικίλα επιστημονικά πεδία. Οι εισηγήσεις είναι πρωτότυπες και αναφέρονται χρονολογικά σε θέματα της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής των Σερρών από την αρχαιότητα έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Τον τόμο παρουσίασαν οι Ιωάννης Μπάκας, αν. καθηγητής του Α.Π.Θ. και η Μαρία Καραθανάση, φιλόλογος-ποιήτρια.

Η τοπική ιστορία, όπως αναφέρθηκε, είναι το ξεκίνημα της ιστορίας ενός τόπου και η αναγωγή στη γενικότερη ιστορία μιας χώρας,  επιδιώκοντας να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν μεταδίδοντας στους ερευνητές και φιλίστορες ιστορικά, λαογραφικά, πολιτιστικά και γλωσσικά στοιχεία της περιοχής.

Η προσφορά της τοπικής ιστορίας στη γενικότερη ιστορία είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα όταν συνδέεται με την ανάδειξη πηγών και πληροφοριών που δύσκολα προσεγγίζονται από τη μεγάλη ιστορία.

Συγχαρητήρια αξίζουν στον πρόεδρο κ. Δημήτριο Δημούδη αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Την εκδήλωση συντόνισε ο χημικός κ. Θεολόγης Ανδρονίδης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, ο δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινός, η αντιδήμαρχος κ. Σωτηρία Πάνου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Παν. Καρίπογλου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέργιος Γαλάνης, ο πρώην βουλευτής κ. Μιχ. Τζελέπης, οι υποψήφιες δήμαρχοι κ.κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα και Αριάδνη Παπαφωτίου κ.α.

serraika_simmikta_5os_tomos_parousiasi_1.jpg

Στον 5ο τόμο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εισηγήσεις:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ — Μνημειακό ταφικό συγκρότημα «Τύμβον Καστά» Αμφίπολης

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΓΔΕΛΗΣ — Η Ερήμωση της Αμφίπολης τον 1° αι. π.Χ.: Μύθος ή Πραγματικότητα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ — Η οδοιπορία τον ταγματάρχη Ν. Σχινά. Μια μαρτυρία για τις Σέρρες του όψιμου 19ου αιώνα

ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ — Αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην πε-ριοχή των Σερρών, 1918-1919

ΑΘΑΝΑΣΙΑ Β. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ — Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιόδου 1913-1936 στην περιοχή των Σερρών (ο¬νομασίες, όρια, διοικητικές δομές)

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ - Γενική Διοίκηση Μακεδονίας (1913-1929): Το δίλημμα μεταξύ πολιτικής και διοικητικής αποκέντρωσης

ΛΙΛΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ - ΕΛΣΑ ΚΟΝΤΟΠΩΡΓΗ — Ζητήματα προσφνγικής απο¬κατάστασης στην περιοχή Σερρών. Το τοπικό Γραφείο Εποικισμού και οι Γεωπόνοι (1924-1930)

ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΜΠΑΚΑΣ — Απόνερα του Προνομιακού Ζητήματος. Ο μητροπολί¬της Σερρών Λουκάς Πετρίδης και η «παύση» του (1888). Το χρονικό του ζητήματος μέσα από τις πηγές

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥΔΗΣ — Η προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 στα Σέρρας και η καταστολή στις 8 Μαίου 1821

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΧΙΝΟΣΛΗΣ — Βόλτα ονοματολογική στα Νταρνακοχώρια ΓΕΩΡΠΟΣ ΜΠΑΡΤΖΟΥΔΗΣ — Η καταδρομή Νικοτσάρα στα μέρη των Σερρών ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΑΨΗΛΙΔΗΣ — Οι Μαρονλιστές. Μαθητές - διδασκαλιστές και από-φοιτοι διδάσκαλοι του Διδασκαλείου Σερρών (1872-1885)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΑΤΗΣ — Η πόλη των Σερρών στα τέλη του 19ου αιώνα με τα μά¬τια του Γκεόργκι Στρέζοφ. Παρατηρήσεις, σχόλια, συμπεράσματα ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΥΡΟΥ — Πληροφορίες για το αντάρτικο σώμα του Μακεδονο- μάχου-οπλαρχηγού Περιφέρειας Σερρών Νίκου Τσαβέλα από μια υπεύθυνη δήλωση του Μακεδονομάχου Κων. Ζαμπούνη (Καπετάν Νταλιάνη) από την Αρναία της Χαλκιδικής (μέλους του Σώματος Τσαβέλα)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Η. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ — Η εικόνα της γέννησης του Προδρόμου του Εκ-κλησιαστικού Κειμηλιαρχείου Σερρών «Ψυχής Άκος» του 18ου αιώνα και τα εικο- νογραφικά της πρότυπα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΙΓΝΑΤΗΣ — Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Δράμας, Ζιχνών και Νευροκοπίου Γερμανός Γ Μιχαηλίδης (1832-1896): Πτυχές από τον βίο και τη δράση ενός λογίου ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τον 19° αιώνα ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ — Πολεοδομική ανάλυση της πόλης του Σιδηροκά- στρου Σερρών (Demir-Hisar, Temiirhisar) κατά την οθωμανική περίοδο. Έί Μέρος ΠΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΡΕΗΣ — Πτυχές της πρώιμης ταχυδρομικής ιστορίας των ΣερρώνΒιβλιοπαρονσιάσεις - Βιβλιοκρισίες

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η δραστηριότητα της Εταιρείας - Καταστατική λειτουργία.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 09 Μαρ. 2023 - 11:26