Πάνω από 19.000 Έλληνες ετησίως οδηγούνται στο θάνατο εξαιτίας του καπνίσματος

Ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος του Νομού Σερρών προειδοποιεί προειδοποιεί  για τις καταστροφικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει 19.000 Έλληνες ετησίως πεθαίνουν από το κάπνισμα. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι όποιος επιθυμεί να σταματήσει τη βλαβερή αυτή συνήθεια μπορεί να αποτανθεί στο Ιατρείο Απεξάρτησης Καπνίσματος.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του συλλόγου έχει ως εξής:

«Η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος έλαβε διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου, καπνίζουν παγκοσμίως και 220 εκατομμύρια περίπου στην Ευρώπη (στοιχεία για το 2009).

Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά αυξάνει και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά.

Τα κυριότερα και συχνότερα είναι: η Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα) • καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.) • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά) ενώ αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση.

Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια «επικίνδυνα» παραδείγματα της τεκμηριωμένα βλαπτικής επίδρασης του καπνίσματος στη θνησιμότητα.

Ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα ζήσει 4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο ! Αν καπνίζει 2 ενώ αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση.  

Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα.  Ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και δια της προέδρου του προσφέρει αφιλοκερδώς βοήθεια σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να απαλλαγούν από το κάπνισμα.

Το Ιατρείο Απεξάρτησης Καπνίσματος λειτουργεί κάθε δεύτερη Τρίτη και ώρες 6-7 μ.μ στο πίσω τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (τέως Νομαρχία  Σερρών κατόπιν συννενοήσεως και στο τηλέφωνο 69732 466 411»

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 30 Μάιος. 2017 - 17:15