Ο εμβολιασμός η καλύτερη προφύλαξη από τον ιό της γρίπης

Δέκα τα κρούσματα στην περιοχή των Σερρών

Μέτρα προφύλαξης κατά της γρίπης, που παρουσιάζει έξαρση τις τελευταίες ημέρες,  προτείνει ο κ. Τάσος Αναστασιάδης, γιατρός δημόσιας υγείας, τονίζοντας πως το σημαντικότερο που έχει να κάνει κάποιος, είναι να εμβολιαστεί. «Το εμβόλιο κοστίζει γύρω στα 6 ευρώ, και είναι πολύ σημαντικό γιατί μέσα σε 3 ημέρες σε προφυλάσσει από τον ιό της γρίπης. Το εμβόλιο γίνεται δωρεάν σε κάποιες ομάδες, όπως διαβητικούς ή ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο». Τόνισε ακόμη πως πρέπει καθημερινά να προσέχουμε τους κανόνες υγιεινής, να αποφεύγουμε τη συχνή επαφή με αρρώστους και την χρήση χώρων με άτομα τα οποία νοσούν.

Για να διαγνωσθεί αν κάποιος νοσεί από τη συγκεκριμένη γρίπη θα πρέπει να επισκεφθεί γιατρό ή να εισαχθεί στο νοσοκομείο. «Αν κάποιος νιώσει δυσκολία στην αναπνοή του, ή ανεβάσει πολύ πυρετό που δεν πέφτει, αυτό που έχει να κάνει είναι να επισκεφτεί γιατρό».

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως υπάρχουν 10 διαπιστωμένα κρούσματα στην περιοχή των Σερρών.

Οι ομάδες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στον ιό, είναι τα άτομα ηλικίας 50 ετών και πάνω, άτομα που είναι καπνιστές πολλά χρόνια ή άτομα που έχουν κάποια προβλήματα υγείας, όπως και άτομα που ξεπερνούν το φυσιολογικό βάρος. «Τα κρούσματα είναι περισσότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και όχι τόσο σε νέους και παιδιά. Πολλά περιστατικά συνδέονται με ανθρώπους που είναι καπνιστές».

Τα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα στον ιό της γρίπης. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάσθηκε να νοσηλευθούν παιδιά που είχαν προσβληθεί από τον ιό, ωστόσο ξεπέρασαν τη γρίπη πιο εύκολα.

Η εκτίμηση του κ. Αναστασιάδη είναι ότι κρούσματα της γρίπης θα έχουμε για ένα μήνα ακόμα και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή.

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 12 Φεβ. 2016 - 18:39