Μύθοι για το κάπνισμα

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι συνεργαζόμενοι φορείς έχοντας ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, επισημαίνουν τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με τη χρήση καπνού και υποστηρίζουν τις αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της κατανάλωσής του. Η χρήση καπνού αποτελεί την πλέον προλήψιμη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μάλιστα, θεωρείται ότι ευθύνεται για τη θνησιμότητα ενός στους 10 ενήλικες σε όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με έρευνες οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές. Σε προοπτική δεκαετίας, ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των 50, ενώ Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η πλήρης απαγόρευση της διαφήμισης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ξεκινούν την καπνιστική συνήθεια αλλά και μείωση εκείνων που τη συνεχίζουν. Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι η απαγόρευση των διαφημίσεων και των χορηγιών προϊόντων καπνού αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης της ζήτησης καπνού και άρα του έλεγχου της καπνιστικής συνήθειας

ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
1) «Το κάπνισμα με χαλαρώνει»
. Αυτό δεν ισχύει. Όταν η νικοτίνη στο αίμα πέφτει σε χαμηλά επίπεδα ξεκινούν τα συμπτώματα στέρησης , εμφανίζονται νευρικότητα και άγχος. Καπνίζοντας αυξάνονται τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα κι έτσι ο καπνιστής νιώθει λιγότερο νευρικός με λιγότερο στρες και άγχος. Άρα το κάπνισμα είναι ο τρόπος που ικανοποιείται ο εθισμός στη νικοτίνη και η απόλαυση που δημιουργείται είναι αποτέλεσμα αυτού του εθισμού.
2) «Γιατί να σταματήσω το κάπνισμα; Η ζημιά στον οργανισμό μου έχει ήδη γίνει!» Στην πραγματικότητα από τις πρώτες κιόλας ώρες που σταματά κάποιος το κάπνισμα υπάρχουν οφέλη στον οργανισμό του. Συγκεκριμένα: 
- 20 λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο: η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό  η θερμοκρασία του σώματος επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
- Μετά από 8 ώρες:το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα – το οξυγόνο στο αίμα αυξάνεται.
- Μετά από 24 ώρες: βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης.
- Μετά από 72 ώρες: η αναπνοή γίνεται ευκολότερη , αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
- Μετά από 2 μήνες: βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος – βελτιώνεται η φυσική κατάσταση του πρώην καπνιστή – η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται μέχρι και 30%.
- Μετά από 5 χρόνια: μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή.
- Μετά από 10 χρόνια: ο κίνδυνος από καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.
3) «Δεν έχω τη δύναμη να σταματήσω το κάπνισμα» Μπορείτε, αρκεί να προσπαθήσετε να αυξήσετε την αποφασιστικότητά σας και να αντλήσετε δύναμη από τον εαυτό σας. Σκεφτείτε  όλα όσα μέχρι σήμερα έχετε καταφέρει στη ζωή σας και βάλτε τους στόχους σας.

Η πρόληψη του καπνίσματος είναι σημαντική για την πρόληψη άλλων μορφών εξάρτησης. Τα προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΟΑΣΙΣ» στοχεύουν στην προσέγγιση των νέων τουλάχιστον  από την αρχή της εφηβείας ή και νωρίτερα και επικεντρώνονται στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων, την ενίσχυση της αντίστασης στην κοινωνική πίεση, τη βελτίωση της προσωπικής αποτελεσματικότητας και τη μετάδοση γνώσεων σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Η εμπειρία δείχνει ότι οι νέοι που αρχίζουν να καπνίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία, σταματούν σε γενικές γραμμές ευκολότερα το κάπνισμα. Μέσα από συνεχείς προληπτικές παρεμβάσεις που απευθύνονται σε νέους είναι δυνατόν να αναβληθεί η στιγμή έναρξης του καπνίσματος για αρκετά χρόνια ή να μην φτάσει ποτέ.

Όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια πιο υγιεινή ζωή απαλλαγμένη από εθισμούς

-Τα ανωτέρω ανακοινώθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σερρών «ΟΑΣΙΣ»

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 31 Μάιος. 2017 - 12:49