«Μουσική & Μουσικοί» στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» από τον «Γεωργάκη Ολύμπιο»

Ο Σύλλογος Βλάχων Ν.Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος» πραγματοποίησε εκδήλωση με αφορμή τη λήξη της χορευτικής χρονιάς με γενικό τίτλο «Μουσική και Μουσικοί των ορεσίβιων Βλάχων του Ν.Σερρών» στην αίθουσα «Αστέρια» του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών.

  Ήταν μια ξεχωριστή παράσταση, αφιερωμένη στα μουσικά όργανα και τους μουσικούς των  Βλάχων της περιοχής Λαϊλιά-Μενοικίου. Κάθε κομμάτι της παράστασης ξεκινούσε με παρουσίαση αυθεντικών παλαιών βίντεο από σκηνές γλεντιού και συνεχιζόταν επί σκηνής είτε με τραγούδι από τους μικρούς χορευτές που έπαιζαν φλογέρα, είτε με χορούς των Βλάχων έχοντας συνοδεία γκάιντας και κλαρίνου, είτε με τραγούδια από την πλούσια βλάχικη φωνητική παράδοση. Αναβίωσαν έτσι σκηνές γλεντιού και του κύκλου της ζωής από τις δεκαετίες του 1920 έως '60, όπως αυτές συνέβαιναν στα βλαχοχώρια των Σερρών.

  Συμμετείχαν 100 χορευτές και μέλη όλων των ηλικιών (από 5 μέχρι 85ετών), με την καθοδήγηση των δύο χοροδιδασκάλων του Συλλόγου, τον κ.Στέργιο Βάκουλη και της κας Βιβής Διαμαντή, οχτώ μουσικοί, οι οποίοι βραβεύτηκαν από τη Διοίκηση για την πολυετή προσφορά τους στο Σύλλογο : ο Νίκος Ζάρκος και ο Νίκος Μπούσιος στο κλαρίνο, ο Πέτρος Βελίκης στη γκάιντα, ο Παναγιώτης Μπούσιος και ο Χάρης Τσιτουρίδης στο βιολί, ο Γιάννης Μπέλλας στο ντέφι, ο Γιάννης Πούλιος στο λαούτο, ο Γιώργος Δούσσος στη φλογέρα, ενώ στο τραγούδι ήταν ο Δημήτρης Κοκκώνης, όλοι τους καταξιωμένοι καλλιτέχνες στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής, γαλουχημένοι στα σπλάχνα του Συλλόγου των Βλάχων.  

  Η επιμέλεια των κειμένων της φετινής εκδήλωσης, η οποία δημιουργήθηκε μέσα από το Ημερολόγιο του 2019, ήταν του τέως προέδρου του Συλλόγου κυρίου Δήμου Βέρρου και του χοροδιδασκάλου κ.Στέργιου Βάκουλη. Την εκφώνησή τους ανέλαβαν ο αντιπρόεδρος κ.Στέργιος Γαλάνης και η επί σειρά ετών χορεύτρια και μέλος κα Ελένη Καζά.

  Η κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου και το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου είναι αυτά που δίνουν ώθηση και συντελούν ώστε οι Σύλλογοι της πόλης μας να δημιουργούν τόσο όμορφες εκδηλώσεις με μεράκι και αγάπη για την παράδοσή μας. Τέλος, να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ήταν με ελεύθερη είσοδο για όλους και έγινε υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Σερρών και της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 15 Ιουν. 2019 - 10:43