«Μέτωπο» ανάπτυξης του Δήμου Σιντικής με «όπλο» το «Μήνα των Οχυρών»

«Γραμμή» ανάπτυξης «χτίζει» ο δήμαρχος Σιντικής κ. Γεώργιος Τάτσιος σχεδιάζοντας την συνδυαστική αξιοποίηση των τοπόσημων της περιοχής του, με βασικό «όπλο» το «Μήνα των Οχυρών», αποβλέποντας στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος ολόκληρου του δήμου.

Ο «Μήνας των Οχυρών» περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις, δραστηριότητες, αγώνες, διαγωνισμούς καθώς και το ιστορικό αναβιωτικό δρώμενο «Ρούπελ 1941. Η Αναβίωση».

georgios_tatsios_dimarxos_sintikis.jpg

Ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Γεώργιος Τάτσιος

Στόχος του κ. Τάτσιου είναι να καθιερωθεί ο «Μήνας των Οχυρών», στα πρότυπα αντίστοιχων πετυχημένων «συνταγών» ιστορικών αναβιώσεων που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, όπως στη Νορμανδία, στοχεύοντας στη διαμόρφωση ισχυρού τουριστικού ρεύματος.

 

Το όραμα του κ. Τάτσιου προβλέπει την απόδοση της διαχείρισης του Οχυρού Ρούπελ στο Δήμο Σιντικής, με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου ιστορικού πάρκου, όπου οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, θα ζουν πιο βιωματικά την ένδοξη ιστορία του.

oxiro_roupel_mnimeio.jpg

Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας αλλά και Τουρισμού, στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ τους, φιλοδοξώντας ότι ο Δήμος Σιντικής θα αποτελέσει την «κορωνίδα» αυτής της προσπάθειας.

Ο Δήμος Σιντικής θα διεκδικήσει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση των πρώην στρατιωτικών λεσχών Πετριτσίου και Βυρώνειας καθώς και το στρατόπεδο Άνω Ποροΐων, προκειμένου να αναπτύξει σε αυτά μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων διαδραστικές απεικονίσεις της ιστορίας των οχυρών, δημιουργώντας άλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος.

Στο υπό διαμόρφωση τουριστικό πακέτο εντάσσονται φυσικά η Λίμνης Κερκίνης, το Παλαιοντολογικό μουσείο Θερμοπηγής, ενώ θα συμπεριληφθούν και το Μουσείο Παγωτού της Κρι Κρι αλλά και το Σπήλαιο Αλιστράτης.

 

Το πρόγραμμα του «Μήνα των Οχυρών»

Από τις 6 Απριλίου μέχρι τις 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί πλειάδα εκδηλώσεων με τον τίτλο «Μήνας των Οχυρών». Πέρα από τις εκδηλώσεις ιστορικού ενδιαφέροντος και απόδοσης τιμής στους ένδοξους υπερασπιστές των οχυρών διοργανώνονται και πρωτότυπες δράσεις, όπως διαγωνισμός κομμωτικής εποχής 1940, συναυλία Βυζαντινών ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας με τον Πέτρο Γαϊτάνο, ρετρό παρέλαση, ρεμπέτικη βραδιά, χοροεσπερίδα 1940s κ.α.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα έναρξης 19:00

Λέσχη Αξιωματικών Σιδηροκάστρου

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Η ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΤΟΥ 1940”

Θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για την 83η επέτειο από την Μάχη των Οχυρών. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της στολής του Έλληνα στρατιώτη του 1940 από την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 1940. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αναπτυχθεί αναβιωτική έκθεση με αντικείμενα εποχής από την Μάχη των Οχυρών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 10:00

Οχυρό Ρούπελ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ

ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΩΝ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ
Η αναβιωτική ομάδα του Μουσείου ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ για μια ακόμη χρονιά επανδρώνει τις στοές του Οχυρού Ρούπελ δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να αγγίξουν αυθεντικές στολές Ελλήνων και Γερμανών στρατιωτών που πολέμησαν στην μάχη των Οχυρών!

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 11:00
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ – ΟΧΥΡΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ (γίνονται ταυτόχρονα)
Οχυρό Ρούπελ, Οχυρό Ιστίμπεη

Διοργάνωση : Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Επίσημη εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την 83η επέτειο της Μάχης των Οχυρών. Θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των Αξιωματικών και Οπλιτών που υπερασπίστηκαν τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά τον Απρίλιο του 1941. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο του Οχυρού Ρούπελ και του Οχυρού Ιστίμπεη , να περιηγηθούν στις ιστορικές στοές και να θαυμάσουν τα εκθέματα
της πλούσιας συλλογής τους.
Η Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης ΕΣ 1940 μαζί με τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς και η αναβιωτική ομάδα του Πολεμικού Μουσείου ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗΣ θα επανδρώσουν τα οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ αντίστοιχα και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την Ιστορία
εντός των Οχυρών!”

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 12:30

Ποταμός Στρυμόνας στον κόμβο του Ρούπελ, Προμαχώνας Σιντικής

“ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ”
Στη Στενωπό του Ρούπελ, θα μάθουμε τα ιστορικά γεγονότα μέσα από υπαίθριες δραστηριότητες. Rafting, τοξοβολία, πεζοπορία, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

Ελάτε να απολαύσετε μια μέρα στη φύση με δράσεις, μουσική και BBQ (εξοπλισμός που θα χρειαστείτε: χαλάκι πικνίκ, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια και καλή διάθεση). Κόστος υμμετοχής στις δράσεις : 5€ / άτομο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα έναρξης 18:30

Ανατολική Είσοδος - Νέο Πετρίτσι
Διοργάνωση : Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη

ΚΑΘΕ ΔΕΝΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ»
Οι μαθητές του Γυμνασίου Νέου Πετριτσίου θα φυτέψουν δέντρα στην μνήμη των ηρώων με καταγωγή από το Νέο Πετρίτσι που έδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα στην Μάχη των Οχυρών! Στο τέλος της δενδροφύτευσης οι μαθητές θα γεμίσουν με φαναράκια τον ουρανό στην μνήμη των πεσόντων!

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 10:00

Πλατεία Άνω Ποροΐων

Διοργάνωση : Φιλοπρόοδος Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Ποροΐων

«ΆΘΛΟΣ ΟΜΟΡΦΟΠΛΑΓΙΑΣ» ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΟΜΟΡΦΟΠΛΑΓΙΑΣ

Αγώνας δρόμου που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο χωριό και η διαδρομή θα συμπεριλάβει τα σπίτια των ηρώων της Ομορφοπλαγιάς. Θα ξεκινήσει από την πλατεία προς την Δυτική πλευρά του χωριού και θα καταλήξει πάλι στην πλατεία από την Ανατολική πλευρά με προτελευταίο σταθμό το σπίτι του Δημητρίου Ίτσιου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 11:00

Πλατεία Άνω Ποροΐων

Διοργάνωση :  Δήμος Σιντικής - Κοινότητα Άνω Ποροΐων
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΛΟΧΙΑ Δ. ΙΤΣΙΟΥ

Επιμνημόσυνη δέηση, Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση. Στην παρέλαση θα συμμετέχουν τμήματα πολιτιστικών συλλόγων από κάθε άκρη του Νομού Σερρών!

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 21:00

Πλατεία του Προμαχώνα Σιντικής
“Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ” – ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
Θα διασκεδάσουμε με μουσική του μεσοπολέμου (Αττίκ, Σουγιούλ κτλ) σε μια βραδιά αλά παλαιά. Φορέστε την καλή σας διάθεση και ελάτε με την παρέα σας να διασκεδάσουμε σαν να ζούμε σε άλλη εποχή!

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 10:30

Μεθοριακός Σταθμός, Βυρώνεια Σερρών /

Τερματισμός Πλατεία Βυρώνειας

Διοργάνωση: “Πολιτιστικός Σύλλογος Βυρώνειας”
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΣΤΡΥΜΟΝΑ

Σας προσκαλούμε σε μια μοναδική ποδηλατική εξόρμηση πλάι στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα. Ετοιμαστείτε να ζήσουμε μια μικρή εμπειρία επιστροφής στο παρελθόν και να ανακαλύψουμε το μεγαλείο της μάχης των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά με αναπαραστάσεις και εφέ. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός διάθεσης ποδηλάτων.
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 19:00

Πλατεία Σιδηροκάστρου

ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΜΜΩΣΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 1940
Θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός κόμμωσης εποχής του 1940 στον οποίον θα συμμετέχουν 30 κομμωτές/κομμώτριες, οι οποίοι θα είναι σπουδαστές ΙΕΚ (Σιδηροκάστρου, Σερρών και Θεσσαλονίκης). Τα μοντέλα τους θα φορούν φορέματα εποχής του μεσοπολέμου και σε όλη την διάρκεια του διαγωνισμού θα ακούγονται μουσικές εκείνης της εποχής. Η κριτική  επιτροπή θα απονείμει βραβεία στους τρεις πρώτους διακριθέντες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 20:00

ΛΑΦ Σιδηροκάστρου

Διοργάνωση : Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη
8ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
«Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»
Τελετή βράβευσης

Για 8η χρονιά πραγματοποιείται ο Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Περισσότεροι από 3.000 μαθητές και 200 σχολεία συμμετέχουν κάθε χρόνο στον εν λόγω διαγωνισμό και γίνονται κοινωνοί αυτού του σημαντικού πολεμικού γεγονότος που δίδαξε ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ, καθώς οι υπερασπιστές των Οχυρών αντιμετώπισαν την ισχυρότερη πολεμική μηχανή της τότε εποχής και κατάφεραν να μην χάσουν.
Οι μαθητές εμπνέονται από τον ηρωισμό των υπερασπιστών των Οχυρών και διαγωνίζονται σε 6 κατηγορίες: Ζωγραφική, ποίημα, διήγημα, τρισδιάστατη κατασκευή, τραγούδι και ταινία μικρού μήκους. Το έπαθλο είναι ένα 4ήμερο ταξίδι στην Νορμανδία αρχές Ιουνίου, όπου οι εκδηλώσεις για την μεγάλη απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944 μας δίνουν απλόχερα τεχνογνωσία για να την
εφαρμόσουμε στον Δήμο Σιντικής!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης 20:00

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Διοργάνωση : ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΠΑΘΟΣ

Συναυλία βυζαντινών ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας

petros_gaitanos.jpg

1941…το Πάσχα που δεν γιορτάστηκε ποτέ…

«Είδα γέρους με τρεμάμενα χέρια που δακρύζανε γιατί δεν κρατούσανε και αυτοί ντουφέκι. Στις εκκλησίες ο κόσμος γονατιστός προσευχότανε με πίστη για τη νίκη και για τα παιδιά που μάχονται, “για τα παιδιά του κοσμάκη”, όπως ψιθυρίζανε οι γυναικούλες μπροστά στα εικονίσματα. Και η πίστη του κόσμου αυτού προς τη θρησκεία, προς την Παναγία, που σε όλους δίνει θάρρος, έχει φτάσει σ’ ένα συγκινητικό μυστικισμό. Ας σφυρίζανε οι σειρήνες συναγερμό

την ώρα που στις εκκλησίες βγάζανε νεκρό τον Χριστό μας. Κανένας από την εκκλησία μέσα δεν σκέφτηκε να το κουνήσει. Το Πάσχα τούτο λοιπόν ας το γιορτάσουμε με κατάνυξη και πίστη. Πάλι δικιά μας θα είναι η Μακεδονία, πάλι δικά μας θα είναι τα βουνά, οι κάμποι και τα αδέλφια μας. Πίστη μόνο να’ χουμε. Η αμφιβολία μη φωλιάσει ποτέ σαν φίδι μέσα μας. Κι όταν

τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αβγά του Πάσχα, να πιστεύουμε στην τελική νίκη της Δικαιοσύνης, όπως πιστεύουμε στην Ανάσταση του Χριστού μας»

(κείμενο από εφημερίδα του 1941).

Ο Πέτρος Γαϊτάνος είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, που με αγάπη και προσήλωση πραγματοποιεί συναυλίες με ύμνους μέσα σε ιερούς ναούς. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους πνευματικούς ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα & σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από ύμνους που αναφέρονται στα Πάθη του Χριστού. Από την είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο,

την Προδοσία, τη Σύλληψη, την Καταδίκη, τη Σταύρωση, την Ταφή και την Ανάσταση. Ακούγονται μεταξύ άλλων οι ύμνοι: Ιδού ο Νυμφίος έρχεται, Τον Νυμφώνα Σου βλέπω, Το τροπάριο της Κασσιανής, Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, Eξέδυσάν με, Η Ζωή εν τάφω, Άξιον Εστί, Αι γενεαί πάσαι, Ω γλυκύ μου έαρ κ.α. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό, που αποκαλύπτει μέσα από βιβλικά κείμενα και ύμνους τη λυτρωτική σημασία των παθών του Ιησού

Χριστού. Συμμετέχει βυζαντινή Χορωδία.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 27 & 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα έναρξης 08:30

Νέο Πετρίτσι
Διοργάνωση: “Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Πετριτσίου”

ΒELLES HISTORIC TRAIL
Με κεντρικό moto «“Ευ αγωνίζεσθαι” σε μονοπάτια, που έγραψαν ιστορία» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Πετριτσίου Σερρών, διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά τον αγώνα ορεινού τρεξίματος «BellesHistoricTrail». Φέτος η διοργάνωση συμπεριλαμβάνει τέσσεριςαγώνες συνολικά. Συγκεκριμένα: ΒellesHistoricTrail ( 22 χλμ + 1340 μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς), SultanitsaTrailRun (8 χλμ + 502 μ.), Ν.ΠετρίτσιRun: 5 χλμ + 152 μ.). RikoKidsRun (1 χλμ + 65 μ.).

Οι διαδρομές του Belles Historic Trail στις Σέρρες, ακολουθούν μονοπάτια που έγραψαν -κυριολεκτικά- ιστορία. Μονοπάτια που προπολεμικά οδηγούσαν στην κορυφή του Μπέλλες και στα οχυρά της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά», που πολέμησαν με ηρωισμό και αυτοθυσία τους Γερμανούς εισβολείς κατά τον Β΄ Π.Π. Είναι τα μονοπάτια εκείνης της γενιάς που είχε το δικό της ραντεβού με την ιστορία, στις ψηλές πλαγιές και τις κορυφές του Μπέλλες το 1941. Ανάμεσά τους και πολλών ντόπιων, κατοίκων από το Νέο Πετρίτσι και τα άλλα χωριά στους πρόποδες του βουνού, κάποιοι από τους οποίους δεν επέστρεψαν ποτέ σπίτια τους. Είναι επίσης τα μονοπάτια που ακολούθησαν και κατηφόρισαν οι επίλεκτοι της Βέρμαχτ, για να φτάσουν νότια και από εκεί στην ενδοχώρα, ανοίγοντας τη σκοτεινή σελίδα της κατοχής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ

Ώρα έναρξης 20:30

Χαρωπό

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρωπού

ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Η περίοδος 1932–1942 θεωρείται η «κλασική» για το ρεμπέτικο τραγούδι. Κυκλοφορούν οι πρώτες ηχογραφήσεις τραγουδιών από τον Μάρκο Βαμβακάρη, που σύντομα θα συμπεριλάβουν και μπουζούκι. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940–1941, ενέπνευσε πολλούς ρεμπέτες. Χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής ήταν : «Ο Μάρκος φαντάρος» (Βαμβακάρης), «Τους Κενταύρους δεν φοβάμαι», «Στης Πίνδου τα βουνά», «Γλυκό νά ‘ναι το βόλι», (Μπαγιαντέρας), «Τον πόλεμο μας κήρυξες» (Καρίπης), «Θα πάρω το τουφέκι

μου» (Κερομύτης) κ.ά.
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΪΟΥ
Ώρα έναρξης 18:30
Κεντρική Πλατεια Σιδηροκάστρου

Διοργάνωση: Σύλλογος «Στενωπός - Οχυρώσεις Μπέλες και Αγκίστρου”
ΡΕΤΡΟ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Ρετρό Παρέλαση με συμμετοχή των αναβιωτικών ομάδων που λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση : «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση». Η μουσική και οι αναβιωτές ζωντανεύουν εικόνες και μνήμες της εποχής προκαλώντας δέος και νοσταλγία σε όλους τους παρευρισκομένους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΪΟΥ

Ώρα έναρξης 20:30

Κεντρική Πλατεία Σιδηροκάστρου

Διοργάνωση: Σύλλογος «Στενωπός - Οχυρώσεις Μπέλες και Αγκίστρου”

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 1940s

«Επίσημη, ψυχαγωγική, βραδινή συγκέντρωση με χορό» σύμφωνα με το λεξικό. Η Χοροεσπερίδα 1940s ωστόσο, αποτελεί ένα μουσικοχορευτικό νοσταλγικό flashback στο χρόνο, με τραγούδια εποχής που γενιές ολόκληρες αγάπησαν και τραγούδησαν έως τις μέρες μας, με κορυφαίες τις επιτυχίες της αξέχαστης Σοφίας Βέμπο, της τραγουδίστριας της νίκης. Mε μουσική, χορό, μικρά δρώμενα και dress code εποχής, οι JITTERBUGS SKG θα μας μεταφέρουν σε εκείνη τη χρυσή εποχή, παραμονές του πολέμου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ

anaviosi_maxis_roupel_oxyro.jpg


Ώρα έναρξης 11:30
Οχυρό Ρούπελ

Διοργάνωση: Σύλλογος «Στενωπός - Οχυρώσεις Μπέλες και Αγκίστρου”

«ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»
Πίσω στο χρόνο και την ιστορία θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» και φέτος οι θεατές του κορυφαίου ιστορικού αναβιωτικού δρώμενου «Ρουπελ 1941. Η Αναβίωση» που ζωντανεύει την ιστορία του θρυλικού οχυρού της «Γραμμής Μεταξά». Η απάντηση του διοικητή Γεώργιου Δουράτσου «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται», στην απαίτηση των Γερμανών εισβολέων για παράδοση, κέρδισε πριν από 83 χρόνια τον καθολικό σεβασμό
και συνεχίζει να συγκινεί έως τις μέρες μας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν αναβιωτικές ομάδες από Ελλάδα, Βουλγαρία, Μάλτα, Ρουμανία και Τσεχία, ενώ την οργάνωση έχει το σωματείο «Στενωπός. Οχυρώσεις Μπέλλες – Αγκίστρου».
Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής εκδήλωσης θα είναι ο αείμνηστος Ανθυπολοχαγός ΠΖ Αναστάσιος Πορφύρης ο οποίος διετέλεσε Δκτής Λόχου και Δκτής Τμήματος εκκαθάρισης και συνέλαβε 30 και πλέον αιχμαλώτους στη Μάχη του Ρούπελ.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 03 Απρ. 2024 - 21:05