Μέσα στον Απρίλιο οι εκκαθαριστικές πληρωμές για Νιτρικά, Κομφούζιο, ορυζώνες και σπάνιες φυλές, υπόλοιπα ενιαίας, εξισωτικής και συνδεδεμένων

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εκκαθαριστικές πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για Νιτρικά, Κομφούζιο, ορυζώνες και σπάνιες φυλές, υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικής 2018 καθώς και οι υπολειπόμενες συνδεδεμένες στη φυτική παραγωγή και τέλος η εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών που δεν πληρώθηκαν την ειδική ενίσχυση πριν από λίγες μέρες.

Αρχικά αναμένεται να καταβληθούν τα υπόλοιπα για Νιτρικά και Κομφούζιο, με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ να βρίσκονται αυτό το διάστημα στη φάση της αποστολή των καταστάσεων πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 12 Απριλίου. Χρήματα θα πιστωθούν και σε όσους δεν έλαβαν την προκαταβολή, με την προϋπόθεση ότι το κώλυμα που αντιμετώπιζαν έχει ξεπερασθεί ειδικά αν αυτό έχει να κάνει με τους δασικούς χάρτες.

Υψηλό βαθμό δυσκολίας παρουσιάζει το ζήτημα των παλιών εξισωτικών. Πριν από το Πάσχα αναμένονται κάποιες μικροσπιστώσεις αλλά αυτές θα αφορούν μόνο τις εύκολες περιπτώσεις, κυρίως του 2018. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να αγγίζονται οι περιπτώσεις από τα υπόλοιπα των ετών 2013 και 2014, που λιμνάζουν εδώ και χρόνια. Δεδομένο, πάντως, θεωρείται ότι οι αιτήσεις των παραγωγών που ελέγχθηκαν και δεν τους δόθηκε η εξισωτική αποζημίωση για το 2018 θα δουν τα χρήματα να μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του λίγο πριν από το Πάσχα.

Οι 1.774 βαμβακοπαραγωγοί που βρέθηκαν εκτός της πρόσφατης πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης θα εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται μεταξύ 15 με 30 Απριλίου.

Εντός του μηνός θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες για την καταβολή των υπολοίπων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής και πιο συγκεκριμένα για τη βιομηχανική τομάτα, τους σπόρους σποράς, τα ροδάκινα, την κορινθιακή σταφίδα και τα πορτοκάλια χυµοποίησης, ενώ από τα τέλη Μαΐου µε αρχές Ιουνίου θα πληρωθούν οι συνδεδεµένες ενισχύσεις για τα ζωικά.

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 06 Απρ. 2019 - 13:23