Μαγνητικές: Η νέα μόδα ανάμεσα στους πλούσιους- Έγκαιρη ανίχνευση ή τζάμπα χρήματα;

Νέο «κενό» φαίνεται πως βρήκαν στην αγορά διάφορες εταιρείες, οι οποίες παρέχουν μαγνητικές σε φαινομενικά υγιείς ασθενείς, με την υπόσχεση της ψυχικής ηρεμίας, αλλά ορισμένοι επαγγελματίες στον κλάδο της ιατρικής ανησυχούν για το πραγματικό κόστος.

Το οικονομικό κόστος για αυτές τις προληπτικές μαγνητικές στις ΗΠΑ, κυμαίνεται από 650 έως αρκετές χιλιάδες δολάρια, ένα κόστος που οι ασφαλιστικές γενικά δεν καλύπτουν.

Αλλά αυτό μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα, καθώς η ζήτηση για τέτοιες μαγνητικές έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των πλουσίων, σύμφωνα με τους επαγγελματίες  στον κλάδο της υγείας. Οι άνθρωποι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες υπό τον φόβο του θανάτου και οι κλινικές λένε ότι μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας σε πρώιμο στάδιο, όπως ο καρκίνος ή τα ανευρύσματα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Αλλά πέρα ​​από το οικονομικό κόστος, αυτές οι μαγνητικές μπορούν να προκαλέσουν περιττά έξοδα και άγχος, λένε ορισμένοι ακτινολόγοι και οικογενειακοί γιατροί. Η ανίχνευση απροσδόκητων μαζών μπορεί να οδηγήσει σε εξετάσεις και διαδικασίες παρακολούθησης, ακόμα κι αν αυτά τα «περιστατικά» είναι συνήθως καλοήθη.

Μάλιστα οι κλινικές που παρέχουν αυτές τις εξετάσεις με το πρόσχημα της ψυχικής ηρεμίας ως εργαλείο μάρκετινγκ, τις περισσότερες φορές αν βρεθεί κάτι, επισημαίνουν τις ανησυχίες τους στους ασθενείς και τους προτείνουν να πάνε σε έναν ειδικό.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας εξέδωσε μια δήλωση τον Απρίλιο: «Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι ο συνολικός έλεγχος σώματος είναι οικονομικά αποδοτικός ή αποτελεσματικός στην παράταση της ζωής».

Ακτινολόγοι στην Ολλανδία που διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση ερευνών για προληπτικές εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας ολόκληρου του σώματος,  βρήκαν ότι οι μαγνητικές απέδωσαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα στο 16% των περιπτώσεων, κατά μέσο όρο, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Πότε προτείνουν οι ειδικοί τη μαγνητική

Μερικοί γιατροί μπορεί να συστήσουν σαρώσεις ολόκληρου του σώματος σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με ορισμένους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης για σχηματισμό πολλαπλών όγκων, λέει ο Δρ Resten Imaoka, ακτινολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά ετήσιο έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα με αξονική τομογραφία για ενήλικες ηλικίας 50 έως 80 ετών που έχουν ιστορικό καπνίσματος 20 πακέτων το χρόνο και καπνίζουν επί του παρόντος ή που το έχουν κόψει τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο Δρ Ron Primas, γιατρός που ειδικεύεται στην πρόληψη και τη μακροζωία, συνιστά μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματος για άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό ορισμένων κακοηθειών ή ανευρυσμάτων. Λέει ότι το 15% ή 20% των ασθενών του το έχουν κάνει. Ωστόσο παραμένει προσεκτικός σχετικά με πιθανά μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους που προκαλείται από περιστατικά. Θυμάται έναν πρόσφατο ασθενή του οποίου η σάρωση έδειξε πιθανή συμπαγή μάζα στο νεφρό. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια καλοήθης κύστη.

Ακόμη και έτσι περιμένει μια επερχόμενη αύξηση της ζήτησης για σαρώσεις. «Τον Σεπτέμβριο, όταν όλοι θα επιστρέψουν από τα Χάμπτονς, είμαι σίγουρος ότι θα λάβω πολλά περισσότερα αιτήματα», υπογραμμίζει.

moneyreview.gr 

www.moneyreview.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 26 Αυγ. 2023 - 18:24