Κυριακή της Ορθοδοξίας: Τι γιορτάζουμε γιατί γίνεται η περιφορά των εικόνων

Την πρώτη Κυριακή της Νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής εορτάζεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας  σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων.

Φέτος η γιορτή αυτή έρχεται  42 ημέρες πριν από το Πάσχα.

 

Η Σύνοδος του 843

Μετά τον θάνατο του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, ο μικρός γιος του Μιχαήλ Γ΄, με τη μητέρα του την αντιβασιλέα Θεοδώρα και τον Πατριάρχη Μεθόδιο Α΄, κάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 843 για να φέρει ειρήνη στην Εκκλησία.

Στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης, όλοι έκαναν μια θριαμβευτική πομπή από το ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Αγιά Σοφιά, επαναφέροντας τις εικόνες στον αυτοκρατορικό ναό. Αυτό συνέβη στις 11 Μαρτίου 843 (που εκείνο το έτος ήταν η πρώτη Κυριακή των Νηστειών).

Η Σύνοδος αυτή, όρισε να τελείται κάθε χρόνο πανηγυρική γιορτή στην επέτειο αυτής της ημέρας και την ονόμασε «Κυριακή της Ορθοδοξίας».

Για το λόγο αυτό σε ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών Εικόνων, την Κυριακή της Ορθοδοξίας στους ορθόδοξους ιερούς ναούς γίνεται περιφορά των εικόνων και από τους κληρικούς καθώς και τους λαϊκούς, όπου ο καθένα κρατά από μια εικόνα. Το συγκεκριμένο short βίντεο είναι κομμάτι από το βίντεο που υπάρχει στο κανάλι μας με τίτλο: “Κυριακή της Ορθοδοξίας – Το Ευαγγέλιο της Κυριακής”

Η λειτουργία

Κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται περικοπή από την προς Εβραίους επιστολής (ια’:24-26, και 32-40), όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως, καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (α’ 40 κ.έ.), όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού «Ῥαββί, σὺ εἶ ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ, σὺ εἶ ὁ Βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ».

Στην Ελλάδα, το Σύμβολο της Πίστεως απαγγέλλεται κανονικά από τους ιεροψάλτες στη Θεία Λειτουργία, αλλά την Κυριακή της Ορθοδοξίας απαγγέλλεται από ένα λαϊκό μέλος της εκκλησίας που είναι πολιτειακός αξιωματούχος. Πρόκειται περί τιμητικού προνομίου που προσφέρεται στον αρχηγό του κράτους, σε συνέχιση του ίδιου προνομίου που κατείχαν οι Αυτοκράτορες.

 

 

Η φετινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Φέτος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, αποφάσισε ο εορτασμός να μην πραγματοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, αλλά στην Μονή Πετράκη, όπως και να μην παραστεί στο καθιερωμένο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόκειται για μία απόφαση που συνιστά ουσιαστικά αντίδραση τστην ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη θετική στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 24 Μαρ. 2024 - 09:51