Το κάπνισμα σκοτώνει 20.000 έλληνες κάθε χρόνο

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Ν. Σερρών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της εθιστικής αυτής συνήθειας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων αρχίζουν το κάπνισμα πριν τα 25 χρόνια τους και μισοί τουλάχιστον από αυτούς στην εφηβία τους θα γίνουν μόνιμοι καπνιστές .

Από τις 4000 χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου εκ των οποίων 250 καρκινογόνες μία είναι η εθιστική ουσία : η νικοτίνη .

Κάθε τσιγάρο καπνιστού αφαιρεί 5,5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή. Στην Ελλάδα 20.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από νοσήματα που προκαλεί το κάπνισμα .

Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου και στην Ελλάδα κοστίζει από πλευράς υγείας και απώλειας παραγωγικότητας περίπου 2,2 δις ευρώ ανά έτος .

Παθητικό κάπνισμα

Ο εκλυόμενος καπνός μεταξύ των μεσοδιαστημάτων του καπνιστή είναι δευτερεύον ρεύμα αέρος και είναι ο υπεύθυνος για την πρόκληση πλήθους νοσημάτων στους παθητικούς καπνιστές . Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως νοσούν από παθητικό κάπνισμα περίπου 500.000. άτομα ανά έτος εκ των οποίων τα 150.000 είναι παιδιά ,και επειδή το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία νόσου και πρόωρου θανάτου μεταξύ αυτών που μπορούν να προληφθούν , τα ωφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα .

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Λίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση ελληνικής μελέτης που έδειχνε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία, νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών πρόσφατα προειδοποιεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τους πνεύμονες.

Τελικά η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων παρά τα επαγγελόμενα δεν φαίνεται να υποβοηθούν στην υγεία η στην διακοπή του καπνίσματος .

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ είναι και η συνεχής ενημέρωση για την πρόληψη και την διακοπή του καπνίσματος από όσους καπνιστές επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα .

Το επιστημονικό προσωπικό του ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ βοηθά τους καπνιστές να επιτύχουν τον στόχο τους για μακροχρόνια αποχή από το κάπνισμα με την αμέριστη και ακατάπαυστη προσφορά της ψυχής του Συλλόγου και Προέδρου της κ. Δρ. Τσιούδα Θεοδώρας Ιατρού Πνευμονολόγου».

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 31 Μάιος. 2016 - 15:25