Η έκθεση «ΒΕΛΟΝΙΣΙΑ, έργα ψυχής και χειρών» από τον Νέο Σκοπό στο Ζιντζιρλί Τζαμί στις Σέρρες

Οι πρόσφυγες από το Σκοπό της Ανατολικής Θράκης που εγκαταστάθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα, οι αγρότες, στον Νέο Σκοπό Σερρών, έφεραν μαζί τους, μεταξύ άλλων τεχνών, την τέχνη του ΒΕΛΟΝΙΣΙΟΥ που αφορά χειροτεχνήματα φτιαγμένα με το βελόνι ραψίματος και πολύ λεπτή άσπρη κλωστή, η οποία δένεται σε κόμπους και σταδιακά σχηματίζει, κατά κανόνα, μοναδικές συνθέσεις.

Μάθαιναν τους κόμπους, το μέτρημα, κάποια αρχικά σχέδια και στη συνέχεια η κάθε γυναίκα, με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία της δημιουργούσε τα δικά της σχέδια. Αποτελούν «έργα ψυχής και χειρών», έκφραση του εσωτερικού πλούτου των γυναικών του Σκοπού, του διαλόγου με τον εαυτό τους. Το ΒΕΛΟΝΙΣΙΟ είχε ξεχωριστή θέση σε σχέση με τα άλλα εργόχειρα και θεωρείτο ιδιαίτερο, ανώτερο, για την «καλή την ώρα» ή για το «καλό», όπως ανέφεραν σε συνεντεύξεις τους πολλές γυναίκες.

velonisia_emmeleia_skopos_2023_3.jpg

Το ΒΕΛΟΝΙΣΙΟ έπαιξε σημαντικό κοινωνικό ρόλο στον Σκοπό και τον Νέο Σκοπό, λειτούργησε ως μέσο: παροχής ψυχικής ηρεμίας, αυτοσυγκέντρωσης, αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, οικονομικής στήριξης για κάποιες οικογένειες οι οποίες εμπορεύονταν τα χειροτεχνήματα, πολύτιμο δώρο σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Όπως εξομολογείται μια παλιά τεχνίτρια, «μου άρεσε πολύ το ΒΕΛΟΝΙΣΙΟ γιατί ξέδινα, έφευγε η στεναχώρια μου», και οι κάτοικοι, τόσο του Παλαιού όσο και του Νέου Σκοπού, πέρασαν πολλές δυσκολίες και στεναχώριες. Είχε διάφορες χρήσεις, ως αυτόνομο εργόχειρο: τραπεζομάντηλα, σεμέν, καρεδάκια, δισκόπανα, σουβέρ κλπ., ή ως τελείωμα, ή μέρος κάποιου ρούχου, ή υφάσματος: πένσες, γιακαδάκια, ποδιές, μανίκια, νυφικά, νυχτικιές, κομπινεζόν, εσώρουχα κλπ.

Η έκθεση οργανώνεται από την ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ Κυριών και Δεσποινίδων Νέου Σκοπού «Η ΑΝΘΟΥΣΑ και την εθελοντική ομάδα DESMOS of SKOPOS.

Την Γενική Επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος ενώ κύριος  στόχος της έκθεσης είναι η απόδοση αξίας στην εξαιρετική τέχνη του ΒΕΛΟΝΙΣΙΟΥ και η πιθανή ένταξή της στην άυλη κληρονομιά της χώρας μας και του κόσμου.

Η έκθεση οργανώθηκε, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Νέου Σκοπού, αρχικά παρουσιάσθηκε στον Νέο Σκοπό και τώρα μεταφέρεται στον υπέροχο χώρο του Ζιντζιρλί Τζαμί, Ανατολικής Θράκης 12, ο οποίος παραχωρείται για την έκθεση, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20.00 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Κυριακή 15 Αυγούστου, στις ώρες 10.00 πμ-2.00 μμ, πλην Τρίτης.

Επικοινωνία: Δουκαίνη Ζαπριάνου-Χηνοπούλου, πρόεδρος «ΑΝΘΟΥΣΑΣ», 6973853577, email: doukaini.z@hotmail.com   Καθηγητής Αριστοτέλης Νανιόπουλος 6944186625, email: naniopou@civil.auth.gr

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 05 Σεπ. 2023 - 21:19