Χορός: Έκφραση ζωής

«Χορός… ποίηση εν κινήσει»
Ο χορός είναι ο παλαιότερος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων του ανθρώπου και θεωρείται ως η πρώτη μορφή τέχνης που εμφανίστηκε στον πλανήτη µας. Το χορό τον συναντάμε στις πιο σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης ζωής, από την γέννηση ως τον θάνατο. Αποτελεί ένα είδος επικοινωνίας του χορευτή τόσο µε τον εαυτό του όσο και µε του άλλους.Μέσα από αυτόν καθρεφτίζεται ο πολιτισμός μιας κοινωνίας, συνειδητά ή ασυνείδητα. Ο άνθρωπος αφήνεται ελεύθερος να εκφραστεί µε τη λυπημένη χαρούμενη διάθεσή του.
O χορός εξευγενίζει την ψυχή, είναι µια τέχνη που εξυψώνει τον άνθρωπο, τον καλλιεργεί. Προσφέρει ευεξία και συγχρόνως ισορροπεί το πνεύμα. Σε συνδυασμό µε τη μουσική είναι η απόλυτη έκφραση συναισθημάτων καθώς αφορμάται από τις πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου: να δηλώσει τους φόβους του, να εκφράσει τον έρωτά του και κυρίως να επικοινωνήσει. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι η κίνηση είναι ο τρόπος που εκφράζεται ο άνθρωπος πριν ακόμα μιλήσει.
Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν σπουδαίο ρόλο στο χορό και τον χαρακτήριζαν ως «δώρο των θεών προς τον άνθρωπο». Σύμφωνα μάλιστα με τον Πλάτωνα, οι έννοιες χορός και χαρά είναι συνυφασμένες και συνδεδεμένες με την εκδήλωση συναισθημάτων. Πολλές φορές στην αρχαιότητα τον συναντάμε ως μέσο μίμησης σε θρησκευτικές τελετές.
Αλλά και σε εθνικό επίπεδο οι χοροί για τους Έλληνες έχουν ακόμη και σήμερα ξεχωριστή σημασία. Ο κύριος λόγος είναι επειδή αυτοί οι χοροί δεν σχεδιάστηκαν από κάποιον ειδικό, αλλά τους έπλασε η ψυχή του λαού. Οι δημιουργοί των εθνικών χορών, ενώ δεν γνώριζαν ανάγνωση και γραφή και μη διαθέτοντας κάποια άλλη ιδιαίτερη μόρφωση, χόρευαν και τραγουδούσαν για να αποκαλύψουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οι πολεμιστές για να εκφράσουν τη χαρά και την ικανοποίηση ύστερα από μια νίκη, η μάνα τον πόνο και την πίκρα, η γυναίκα τη θλίψη και την απόγνωση. Στην Ιστορία έχει μείνει ο χορός του Ζαλόγγου, κατά τον οποίο  οι Σουλιώτισσες ήθελαν να διατηρήσουν την υπερηφάνεια τους, χορεύοντας με τόλμη, λύπη και περίσσια παλικαριά, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο πως μέσα από αυτόν μπόρεσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.
Το κυριότερο πλεονέκτημα όμως του χορού είναι ότι βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες και προετοιμάζει το μυαλό του ανθρώπου για μάθηση. Όσον αφορά τα παιδιά, τα ίδια γίνονται μέλη μιας χορευτικής ομάδας, διδάσκονται, δημιουργούν και βιώνουν το «χορευτικό αποτέλεσμα» ως προϊόν ομαδικής δουλειάς και όχι ως μεμονωμένη επίδοση. Έτσι οι τυχόν προσωπικές αδυναμίες δεν αναδεικνύονται και δεν στοχοποιούνται (με τις καίριες επεμβάσεις και τους σωστούς χειρισμούς του δασκάλου), αλλά αντίθετα η επιτυχία της ομάδας εισπράττεται από όλους. Ακόμη, με την ενθάρρυνση και τη μετάδοση θετικής ανατροφοδότησης αμβλύνεται η διαφορετικότητα. Και η όποια κατάκτηση των χορευτικών στόχων, ισχυροποιεί την αίσθηση της ομαδικότητας και της συλλογικής προσπάθειας. Το παιδί βιώνει την ομορφιά του ομαδικού αποτελέσματος, αντιλαμβάνεται έστω και έμμεσα την ανάγκη συνύπαρξης και συνδημιουργίας με τα άλλα παιδιά χωρίς το άγχος του ανταγωνισμού, της βαθμολόγησης της προσπάθειας ή της κατάταξης στην ομάδα.
Η έλλειψη ανταγωνισμού στους ελληνικούς χορούς, τουλάχιστον στην πρώτη φάση εκμάθησης, είναι επίσης ένας από τους σημαντικούς επιβοηθητικούς παράγοντες κοινωνικοποίησης και ομαλής ένταξης στην ομάδα (χορευτική- κοινωνική). Ιδιαίτερα καθοριστική καθίσταται βέβαια η παρέμβαση του δασκάλου που θα πρέπει να εναλλάσσει τους πρωτοχορευτές, να μην επαινεί τα άτομα, αλλά την ομάδα, να μην μεγεθύνει τα λάθη, αλλά τις επιτυχίες και γενικά να προάγει το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Ο χορός μας τονώνει, μας δίνει θάρρος, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση. Είναι το πιο ισχυρό αγχολυτικό, μέσω του οποίου αποβάλουμε τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τις αρνητικές σκέψεις. Δεν νοιώθουμε αμηχανία, δεν έχουμε αμφιβολίες, εντάσεις, στρες και νεύρα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και κατά τη διάρκεια του χορού το σώμα απελευθερώνει φυσικά νευροδιαβιβαστές, μειώνοντας το στρες και την κατάθλιψη. Αντίθετα απολαμβάνουμε μια αίσθηση κατορθώματος, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Ο χορός προσφέρει ξεκούραση, χαλάρωση, αναζωογόνηση. Μας βοηθάει να εξωτερικεύσουμε την προσωπική μας έκφραση, εκτονώνει τη δημιουργικότητά μας, μας απελευθερώνει.
 «Ο χορός, λοιπόν, υπήρξε, είναι και θα παραµείνει η αγαπηµένη τέχνη των µεγάλων και του ανώνυµου πλήθους, συγχρόνως όµως και των λίγων, των εκλεκτών και των απαιτητικών».
(ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ, 1961)
(Πηγή:«Homo educandus,αγωγή»-Σοφία Παινέση,δασκάλα-30/5/2017)
Dance me to the end of love
O Leonard Cohen τραγουδά το τραγούδι Dance me to the end of love, που στα Ελληνικά σημαίνει Χόρεψε μαζί μου ως το τέλος του έρωτα. Το Dance me to the end of love είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του Cohen, και ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ παγκοσμίως.
To Dance me to the end of love γράφτηκε το 1984 και έχει τραγουδηθεί σε διάφορες εκτελέσεις από πολύ γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές, όπως η Madeleine Peyroux.
Δεν είμαστε βέβαιοι για αυτό, ωστόσο κάποτε είχε ειπωθεί ότι το τραγούδι γράφτηκε από τον Leonard Cohen στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που έμενε στο πανέμορφο σπίτι του στην Ύδρα.
Μουσική, Στίχοι: Leonard Cohen
Dance me to the end of love – Leonard Cohen – Ελληνικοι Στιχοι
Χόρεψε μου την ομορφιά σου
όταν οι μάρτυρες αποχωρούν
Άφησε με να αισθανθώ τις κινήσεις σου
όπως κάνουν στην Βαβυλώνα
Δείξε μου σιγά-σιγά εκείνο που μόνο
τα όρια του μπορώ να γνωρίσω
Χόρεψε μαζί μου ως το τέλος του έρωτα
Χόρεψε μου έως τον γάμο,
μην σταματάς
ποτέ να χορεύεις
Χόρεψε μου με πολύ τρ
φερότητα
και για πολύ ακόμα
Είμαστε και οι δυο μας αρκετά κάτω
και αρκετά πάνω από τον
έρωτα μας
Χόρεψε μαζί μου ως το
τέλος του έρωτα
Χόρεψε μου στους γιους
που γυρεύουν να γενν
θούν
Χόρεψε μου ανάμεσα από τις κουρτίνες
που τα φιλιά μας τις έχουν
φθείρει
Ας στήσουμε μια σκηνή
για καταφύγιο
ακόμη και τώρα που κάθε
νήμα είναι σχισμένο
Χόρεψε μαζί μου ως το
τέλος του έρωτα
Χόρεψε μου την ομορφιά
σου με ένα φλεγόμενο
βιολί
Χόρεψε μου μέσα από τονπανικό
μέχρι ότου ασφαλής συ
κεντρωθώ εντός
Άγγιξε με με το γυμνό σου
χέριή άγγιξε με με το γάντι
σου
Χόρεψε μαζί μου ως το
τέλος του έρωτα
Dance me to the end of love – Leonard Cohen – Αγγλικοι Στιχοι
Dance me to your beauty
with a burning violin
Dance me through the
panic ’til I’m gathered s
fely in
Lift me like an olive branch
and be my homeward dove
Dance me to the end of love
Dance me to the end of
love
Oh let me see your beauty
when the witnesses are
gone
Let me feel you moving like
they do in Babylon
Show me slowly what I
only know the limits of
Dance me to the end of
love
Dance me to the end of
love
Dance me to the wedding
now, dance me on and on
Dance me very tenderly
and dance me very long
We’re both of us beneath
our love, we’re both of us
above
Dance me to the end of love
Dance me to the end of
ove
Dance me to the children
who are asking to be born
Dance me through the cu
tains that our kisses have
outworn
Raise a tent of shelter now,
though every thread is torn
Dance me to the end of
love
Dance me to your beauty
with a burning violin
Dance me through the
panic till I’m gathered s
fely in
Touch me with your naked
hand or touch me with your
glove
Dance me to the end of
love
Dance me to the end of
ove
Dance me to the end of
ove

«Εννιά βήματα ένας χορός»
Εκούσιες κινήσεις
ασματικές δονήσεις
η βροχή της αγάπης
για μια τρελή ροδιά
πριγκιπικό ταξίδι
στης ευεργεσίας τη μοναξιά
μιλά με τη σιωπή Του
σαν τον Γλάρο Ιωνάθαν
πετά ψηλά
όμορφη είναι η ζωή
ο χορός
της Αρετής και του Έρωτα.
(ποιητικό ξέφωτο
της Ελευθερίας Ξενοδόχου)
«Ο χορός είναι σιωπηλή ποίηση» (Σιμωνίδης ο Κείος)

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 11 Νοε. 2022 - 09:58