«Φάρος» ο Σερραίος Κτηνοτρόφος της Χρονιάς για την Yara Ελλάς που τον στηρίζει έμπρακτα

«Η πρόκληση για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία εφεξής, είναι να στραφεί από την επικρατούσα γενική λογική του commodity και ενός μέσου όρου, που υπάρχει στα χαρτιά, αλλά όχι και στην πράξη, στο να αναδείξει την αξία καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι παλεύουν, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για να εξελίξουν τη δουλειά τους», επισημαίνει ο εμπορικός διευθυντής της Yara Ελλάς, Νίκος Κυριακίδης.

Ορμώμενος από την επιχειρηματική διαδρομή, που έχει ακολουθήσει ο κτηνοτρόφος Σοφοκλής Φιλιππίδης από το Γάζωρο Σερρών, τον οποίο κι επισκέφθηκε στην εκμετάλλευσή του, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, σε συνέχεια της ανάδειξής του σε «Κτηνοτρόφο της Χρονιάς», στον ετήσιο ομώνυμο θεσμό, της Agrenda, ο κ. Κυριακίδης έπλεξε το εγκώμιο του δραστήριου γεωργο-κτηνοτρόφου.

«Φάρος» ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς στο θεσμό της Agrenda

yara_filippidis_sofoklis_ktinotrofos_1.jpg

Από αριστερά οι: Αποστόλης Κολιάτσης sales agronomist της Yara Ελλάς, Γιώργος Φιλιππίδης,

Νίκος Κυριακίδης εμπορικός διευθυντής της Yara Ελλάς, Σοφοκλής Φιλιππίδης

και Στέργιος Γκιργκίρης τοπικός συνεργάτης της Yara Ελλάς, στις Σέρρες.

Παραδίδοντάς του μια ποσότητα λιπασμάτων, ως δώρο για την βράβευσή του, χαρακτήρισε τον Σοφοκλή Φιλιππίδη «φάρο» για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, ενώ συνεχάρη και τον όμιλο της «Green Box», που τον εντόπισε και τον ανέδειξε.

«Μετά τη φιλόξενη Μονεμβασιά, στη γιορτή που οργάνωσε η Agrenda και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό, αποφάσισα να έρθω και εδώ, στον Γάζωρο, γιατί με ενδιέφερε πολύ να γνωρίσω και τον άνθρωπο Σοφοκλή Φιλιππίδη με την οικογένεια και τα αδέλφια του και να ικανοποιήσω και μια προσωπική μου ανάγκη. Διότι εμείς στις μεγάλες εταιρείες θέλουμε να βλέπουμε τέτοιες προσπάθειες για να μας δίνουν κουράγιο σε αυτό που κάνουμε» είπε το ανώτατο στέλεχος της Yara Ελλάς.

Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει, επίσης, πως μέσα στο περιβάλλον τοπικών, εθνικών και διεθνών προκλήσεων, στο οποίο βρίσκεται η ελληνική γεωργία «χρειάζονται οι άνθρωποι με επιχειρηματικότητα και με επαγγελματική προσέγγιση στο χώρο τόσο της γεωργίας όσο και της κτηνοτροφίας. Είναι οι φάροι, τα σημεία αναφοράς, που δείχνουν τί μπορεί να γίνει με προσπάθεια, μεράκι, αγάπη, αλλά και με λάθη, από τα οποία αποκτά εμπειρία και μαθαίνει κανείς, όπως και τί μπορεί να πετύχει κανείς όταν βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία».

«Είμαστε σε σωστό δρόμο, παρά τις δυσκολίες»

Αν και παραδέχθηκε ότι δομικές αδυναμίες του εγχώριου πρωτογενούς τομέα, όπως ο κατακερματισμένος κλήρος, η μεγάλη διαφοροποίηση και παραλλακτικότητα από περιοχή σε περιοχή, αλλά και οι αλλαγές που φέρνει το κλίμα, δυσκολεύουν το όλο εγχείρημα, ο κ. Κυριακίδης είπε πως «με τη γνώση τη δική μας, των συνεργατών μας, αλλά εκείνη και των γεωργών και των κτηνοτρόφων της χώρας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Θα μας πάρει ίσως λίγο παραπάνω χρόνο από ό,τι περιμέναμε, αλλά νομίζω πως είμαστε στο σωστό δρόμο». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ακόμη πως η γεωργία ακριβείας θα έχει σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, ο παράγοντας άνθρωπος, με την προσωπική και τη γεωτεχνική του εμπειρία, θα είναι καταλυτικός, καθώς «τα ψηφιακά εργαλεία δεν μπορούν να δουλέψουν από μόνα τους».

«Γυρίσαμε μαζί σελίδα στην κτηνοτροφία και στη γεωργία»

Ευτυχής για τη συνάντηση και το δώρο που του επιφύλαξε η Yara Ελλάς δήλωσε και ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να πει πως η συνεργασία του και στο παρελθόν με την ελληνική θυγατρική του Νορβηγικού κολοσσού της θρέψης και της λίπανσης τον βοήθησε στον τρόπο σκέψης πάνω στη δουλειά του και να μάθει να επιλέγει σύνθετα προϊόντα, τα οποία εκτός από αξιόπιστα, μπορούν να προσαρμόζονται στις προσωπικές του ανάγκες.

www.agronews.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 15 Φεβ. 2019 - 08:07