Έκθεση ζωγραφικής του Κων. Δαμπάλη

Πραγματοποιήθηκαν, στις 20 Σεπτεμβρίου, τα εγκαίνια έκθεσης εικαστικών έργων του Σερραίου ζωγράφου Κωνσταντίνου Δαμπάλη, στον χώρο Τέχνης και Λόγου «Οικία Παπαβασιλείου».

Τα έργα του Κωνσταντίνου, «από λάδι-κάρβουνο σε ξύλο» είναι αποδεσμευμένα από την αναπαράσταση της τρίτης διάστασης. Γραμμές, επίπεδα και χρώμα συνθέτονται δημιουργώντας εικόνα με σημασία. Τα έργα δεν αναπαριστάνουν κάτι καθώς, αποκλείοντας κάθε  αναφορά στην εξωτερική φυσική πραγματικότητα, δεν έχουν  αφηγηματικό περιεχόμενο.

Το χρώμα δεν είναι το καθοριστικό μέσο έκφρασης. Η μάλλον ιδεαλιστική ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη εκφράζεται με αρμονικά συνδεμένες γεωμετρικές κατασκευές, που φανερώνουν, με πολύ λιτά μέσα και τεχνικές, τον αυθορμητισμό της έκφρασης και την ατομικότητά του.

Εάν αληθεύει ότι το έργο είναι η «χώρα» όπου μορφώνεται, τελικά, η γένεση του απροσδιόριστου «συμβαίνειν» στον εσώτερο κόσμο του καλλιτέχνη, με τις συνεχείς συγκρούσεις και συνθέσεις των τεσσάρων «ριζών», που αναλυόμενες στην γεωμετρική δομή τους είναι εγγράψιμες σε σφαίρα, τότε σωστά ο Κ.Δαμπάλης χρησιμοποιεί σώματα με γεωμετρική δομή για να εκφραστεί.

Τα γεωμετρικά σχήματα που, ως μέσα έκφρασης αξιοποιεί ο καλλιτέχνης, είναι τετράγωνα ή τμήματα τετραγώνων, που κενώνουν τα στοιχεία τους στον κύκλο. Ο συμβολισμός είναι εμφανής. Ο κύκλος, σύμβολο της ενότητας, έκφραση της τελειότητας, πρότυπο αιωνιότητας, απορροφά τον υλικό κόσμο, που εκφράζεται με τη διάσπαση του τετραγώνου. Η σιωπή, εντός του κύκλου, παύει από την πολυφωνία των τεσσάρων εποχών, το χάος του κύκλου μορφοποιείται με τις τέσσερις κατευθύνσεις του τετραγώνου και όλους τους μυστικούς συμβολισμούς του. Μια νέα ζωή, με την αέναη επιστροφή της ύλης, στην κοσμική αρχή!

Απαλλαγμένα από επιφανειακές διακοσμήσεις, τα γεωμετρικά σχήματα ορμούν προς το κέντρο μαύρου κύκλου, που αιωρείται στον κόσμο της σιγής. Σχεδόν καμία κίνηση, γεωμετρικού σχήματος, δεν προδίδει φυγόκεντρη διάθεση.

Το μαύρο χρώμα, σύμβολο μιας «αιώνιας σιωπής που αντηχεί μέσα μας», όπως έλεγε ο  πατέρας της αφηρημένης τέχνης Βασίλι Καντίνσκι έντονα εφαρμοσμένο πάνω σε κύκλο που, και πάλι κατά τον Ρώσο ζωγράφο, είναι: «το πιο σεμνό σχήμα, που είναι ακριβές αλλά μεταβαλλόμενο, σταθερό αλλά και ασταθές, ηχηρό και σιωπηλό ταυτόχρονα, μια ένταση που περιέχει αμέτρητες εντάσεις», τονίζει την μετατροπή της γεωμετρίας σε κώδικα, που με τη σειρά του μετατρέπεται σε μαγεία έκφρασης.

Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου στην γενέτειρα πόλη του,  με έργα που έχουν επεξεργασμένα και αναπλασμένα γεωμετρικά στοιχεία, ως σημείο αναφοράς κοινών εμπειριών της ζωής, που κοινωνούνται καθημερινά τόσο από τον καλλιτέχνη όσο και τον θεατή, σε σχέση βέβαια με το κοινό τους πολιτισμικό, ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται, είναι μια πράξη αποτύπωσης  των αισθήσεων και των συναισθημάτων του καλλιτέχνη με λυρική αφαίρεση.

Η έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Δαμπάλη θα διαρκέσει έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2017.

Χ.Β

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 22 Σεπ. 2017 - 10:04