Ειδήσεις από το παρελθόν

Ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ.

Οι δημοσιευόμενες «ειδήσεις» προέρχονται από τις αθηναϊκές εφημερίδες «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και «ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» και ανάγονται όλες στο έτος 1893. Ας σχολιάσουμε ή διευκρινίσουμε κάποιες απ’ αυτές.
Ο Τζώρτζ Μπόουεν ήταν λίαν υψηλόβαθμο στέλεχος της αγγλικής αποικιοκρατίας και σταδιοδρόμησε στην Άπω Ανατολή. Σύζυγός του υπήρξε η Ελληνίδα Διαμαντίνα Ρώμα, από την Ζάκυνθο, η μνήμη της οποίας είναι ακόμα προσφιλής στην Αυστραλία.
Ένας νεαρός από τον Πύργο της Ηλείας διακρίνεται ιδιαίτερα στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870-1871 και τιμάται μεγάλως από την Γαλλική Δημοκρατία. Ο Γ. Αβέρωφ, ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης, συμπαρίσταται στους Θηβαίους σεισμοπαθείς.
Ένας μεγαλέμπορος στην Τεργέστη από τα Μαγούλιανα Αρκαδίας. Ένα τραγικό ατύχημα στο Σικάγο με θύμα έναν Έλληνα φοιτητή. Ο κατασκευάσας την Διώρυγα της Κορίνθου Ούγγρος Στρατηγός Στέφανος Τυρ, τιμάται από την ελληνική κυβέρνηση.
Στην «είδηση» της 6-8-1893 δεν συγκρατήσαμε το όνομα του Έλληνα μεγαλέμπορου, ο οποίος απεβίωσε στο Βατούμ του Καυκάσου. Τέλος, στη Μασσαλία πεθαίνει ο μεγάλος ευεργέτης ιδίως του Θρακικού Ελληνισμού Θ. Ροδοκανάκης.
 Οι ειδήσεις:
 ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 18-3-1893 – Δύο συμπαθείς της ευάνδρου Ηπείρου βλαστούς, σεμνηνομένη χθες είχε να επιδείξη η Ιατρική σχολή, τους εξ Ιωαννίνων νεαρούς Ασκληπιάδας κ.κ. Βασίλειον Μολυβάδα και Αναστ. Αστρινόν. […] Σ.Ι. Σαραντίδης
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 24-3-1893 – Αφίκετο εξ Αλεξανδρείας με ειδικήν αποστολήν εκ μέρους της αγγλικής Κυβερνήσεως ο κ. Γεώργιος Μπώεν, μέλος του ιδιαιτέρου συμβουλίου της βασιλίσσης Βικτωρίας. Ο κ. Μπώεν είναι γνωστός εν Ελλάδι ως χρηματίσας γραμματεύς του αρμοστού Κερκύρας επί αγγλικής κατοχής της Επτανήσου και ως γαμβρός του Ρώμα, την θυγατέραν του οποίου ενυμφεύθη εν Ζακύνθω. Έπειτα διωρίσθη παρά της αγγλικής κυβερνήσεως εις διαφόρους διοικητικάς θέσεις εν ταις αποικίες και εχρημάτισεν ανώτερος αντιπρόσωπος της Ανάσσης εν Αυστραλία. Ο κ. Μπώεν είναι ανήρ υπερβάς το εξηκοστόν έτος, συμπαθέστατος την φυσιογνωμίαν και την υγείαν ακμαιότατος. Ομιλεί ολίγον την Ελληνικήν και τον διακρίνει ακραιφνής αγάπη προς την πατρίδα μας. […]
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 25-3-1893 – Εν τω λιμένι της Ναυπάκτου προχθές επνίγη ο ενδεκαετής ναυτόπαις Βασίλειος Φραγκάκης. Το πτώμα του ευρέθη επιπλέον της θαλάσσης, αι δε αρχαί υποπτευθείσαι έγκλημα, επελήφθησαν ανακρίσεων.
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 25-7-1893 – Απεβίωσεν εν Πύργω και εκηδεύθη σεμνοπρεπώς σεβαστή πρεσβύτης η Παρασκευή Λεονταρίτου, σύζυγος του ταγματάρχου της φάλαγγος Διογένους Λεονταρίτου και μήτηρ του Κωνσταντίνου Λεονταρίτου. Εάν απέθνησκε προ 20ετίας εν Γαλλία η μήτηρ του Κωνσταντίνου, ο Θιέρσος, ο Γαμβέτας, ο Γαριβάλδης και οι επιφανέστεροι της Γαλλίας και της Δημοκρατίας φίλοι οι διά τοιαύτης τιμής διά των επιταφίων λόγων των περιβάλοντες τον νεκρόν του εν Βοσγίοις πεσόντος υιού της, ένθα και το δαπάναις του Γαλλικού Έθνους μεγαλοπρεπούς αυτού Μαυσωλείου, ηλίκη ήθελεν γίνει η κηδεία, λέγει ο εν Πύργω ανταποκριτής μας. […]
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 18-7-1893 – ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΘΗΒΑΙΩΝ. Εν Αλεξανδρεία τη πρωτοβουλία του ημετέρου πολιτικού πράκτορος κ. Γρυπάρη και του προέδρου της ελληνικής αυτόθι παροικίας κ. Αβέρωφ συνέστη επιτροπή προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων Θηβαίων.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 19-7-1893 – Αφίκετο εκ Τεργέστης εις την πατρίδα του Μαγούλιανα της Γορτυνίας ο κ. Κ. Μπούκουρας του αυτόθι μεγαλεμπόρου ομογενούς κ. Ι. Μπούκουρα. Τον προσφιλή νέον υπεδέχθησαν κατά την εις Πάτραν άφιξιν του πολλοί των συμπατριωτών του ηγουμένου του δημάρχου Μαγουλιάνων. […]
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 20-7-1893 – Ο εν Σικάγω ανταποκριτής των «καιρών» ανήγγειλε τα επόμενα: Απαισιώτερον πάντων δυστύχημα υπήρξε δι’ ημάς τους Έλληνας ο εν τω πελάγει θάνατος του προσφιλούς ημίν Θεμ. Π. Φιαμπόλη, νεαρού φοιτητή της ιατρικής, υιού δε του ενταύθα ιερέως και εφημερίου της Ελληνικής κοινότητος Π. Φιαμπόλη. Ο ατυχής νέος κατήγετο εξ Αθηνών και προ 15 μηνών ήλθεν εις Σικάγον. […]
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 23-7-1893 – Εν Τρικάλοις εφυλακίσθη δυνάμει εντάλματος ο αδελφός του βουλευτού Καλαμπάκας κ. Τάκη επί υποθάλψει της συμμορίας Τσανάκα. Το γεγονός παρήγαγε φοβεράν αίσθησιν.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 28-7-1893 – Αφίκετο εκ Μονάχου ο κ. Γεώργιος Νούλης, διακεκριμένος Ιατρός, επανακάμπτων εις Ιωάννινα.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 31-7-1893 – Διά χθεσινού Β. Διατάγματος απενεμήθη ο ελληνικός μεγαλόσταυρος εις τον Στρατηγόν κ. Στέφανον Τυρ, τον τομέα του Κορινθιακού Ισθμού.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 6-8-1893 – Απεβίωσεν εν Βατούμ ο αξιολογώτατος ούτος εν Έλλησι μεγαλέμπορος και βιομήχανος αυτόθι, και καθ’ όλον τον βίον του αναδειχθείς χρησιμότατος τοις τε οικείοις και τω εν γένει καθόλου, πάντοτε βοηθήσας εις ό,τι αγαθόν ελληνικόν υπέρ της προόδου και της εθνικής ημών αξιοπρεπείας. […]
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16-8-1893 – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΜΜ. ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗΣ. Και μετά θάνατον εκ της διαθήκης του, εφάνη οίος ήταν εν τη ζωή, ο ευγενής και γενναίος φιλάνθρωπος, του οποίου την απώλειαν πενθούσιν οι διάφοροι συγγενείς, οι άπειροι φίλοι και οι πολλοί ευεργετηθέντες. Δεν ελησμόνησε τα αγαθοεργά καταστήματα της πατρίδος του Χίου, της κοιτίδος της οικογενείας Ροδοκανάκη, δεν ελησμόνησε τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία, τα διάφορα άσυλα και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Μασσαλίας, της πόλεως εν ή από της καταστροφής της πολυπαθούς Χίου, κατέφυγεν η οικογένειά του και όπου διά της εντίμου εργασίας του, κατέκτησε την επίζηλον θέσιν, ην έχαιρε παρά της αυτόθι κοινωνίας· αλλ’ ως καλός πατριώτης, ως γνήσιος Έλλην, φλεγόμενος υπό του διακαούς πόθου να είδη προοδεύσαν την πρωτεύουσαν του σημερινού Ελληνικού Κράτους της Αθήνας, δεν ελησμόνησε τα καταστήματα της πόλεως ταύτης, προ ην συνεδέθη, διά της ενταύθα εγκαταστάσεως μιας των θυγατέρων του, της κυρίας Ισαβέλας Αλεξ. Γ. Σκουζέ […] Τα διάφορα καταστήματα της Χίου, ο εκπαίδευτος σύλλογος Ανδριανουπόλεως, η Μάκρη της Θράκης, φερώνυμος του «Ροδοκανάκειος Σχολή των αρρένων» καθώς και η των θηλέων, η εφορεία των καταστημάτων Διδυμοτείχου, η εκπαιδευτική και φιλανθρωπική Αδελφότης Κωνσταντινουπόλεως, η εν Καισαρεία «Ροδοκανάκειος Ιερατική Σχολή»… μαρτυρούσι την γενναιότητα του αειμνήστου Θεοδώρου Ροδοκανάκη, ούτινος και απελθόντος η μνήμη του έσεται αοίδιος και ευλογημένη εσαεί..

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 26 Αυγ. 2023 - 10:58