Ζωή με... δόσεις για περισσότερο από 1 εκ. Έλληνες

Με... δόσεις ζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ελληνες και όπως φαίνεται η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί αρκετά χρόνια. Με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στη λύση των δόσεων που έχουν θεσπιστεί από τα δύο ανωτέρω υπουργεία. Και σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να βάλουν και άλλες δόσεις για να μη χάσουν κάποια ρύθμιση... δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί. Οσο και αν αυτά φαίνονται περίεργα, περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες και επιχειρήσεις έχουν εγκλωβιστεί στις ρυθμίσεις της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να γλιτώσουν από κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς ακινήτων. Μάλιστα οι φορολογούμενοι μπορούν, πλέον, να ρυθμίσουν και μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Οι πολλές δόσεις είναι αποτέλεσμα της διόγκωσης των φόρων και των αυξανόμενων τα τελευταία χρόνια ασφαλιστικών εισφορών. Και το χειρότερο είναι ότι εάν κάποιος δεν πληρώσει σε διάστημα 24 ωρών την οφειλή του, για παράδειγμα, στην εφορία, αυτή καθίσταται ληξιπρόθεσμη και αυτόματα ξεκινούν οι διαδικασίες από τον ελεγκτικό μηχανισμό για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Μάλιστα, όσοι είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων της εφορίας και δεν πληρώσουν εντός της προθεσμίας χάνουν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση και γίνεται απαιτητό το σύνολο του ποσού μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι είναι ενταγμένοι:

1. Στην πάγια ρύθμιση της εφορίας που είναι σε 12-24 δόσεις.

2. Στην πάγια ρύθμιση των Ταμείων που προβλέπει κατ’ ανώτατο όριο 12 δόσεις.

3. Στη ρύθμιση των 100 δόσεων της εφορίας, στην οποία πλέον δεν μπορεί να ενταχθεί κάποιος φορολογούμενος.

4. Στη ρύθμιση των 100 δόσεων των ασφαλιστικών ταμείων, στην οποία επίσης δεν μπορεί να ενταχθούν οφειλέτες καθώς δεν είναι ενεργή.

5. Σύντομα θα ενταχθούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις με χρέη έως 50.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στη ρύθμιση αυτή εντάσσονται, επί της ουσίας, όσοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οσοι λοιπόν είναι ενταγμένοι σε κάποια από τις παραπάνω ρυθμίσεις και όσοι θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, δηλαδή να υποβάλλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις και να πληρώνουν τους φόρους για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης και αναβιώσουν κατασχέσεις και διώξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποστούν τις συνέπειες με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.

Και μη ληξιπρόθεσμα

Προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις αλλά και για να μην καταστούν οι οφειλές ληξιπρόθεσμες, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε δόσεις ακόμα και εάν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης της οφειλής σε 12 δόσεις. Και αυτό μπορούν να το κάνουν κάθε μήνα εντάσσοντας και άλλες οφειλές στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Με τις νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να μεγαλώσει ο αριθμός των πολιτών με χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκτασιν ο αριθμός των πολιτών που κάνουν χρήση των δόσεων. Κάθε μήνα, φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα ζουν την αγωνία της δόσης ή των δόσεων. Μάλιστα, όσο περνούν οι μήνες μέσα στο 2018, το περιβάλλον θα γίνεται ακόμη πιο σκληρό καθώς θα ενοποιηθεί το σύστημα είσπραξης της εφορίας με αυτό των ασφαλιστικών ταμείων.

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 01 Φεβ. 2018 - 07:38