Υποτονική η δεύτερη γενιά του πράσινου σκουληκιού στα βαμβάκια της Π.Ε. Σερρών - Οδηγίες φυτοπροστασίας

 Από τις πιο υποτονικές χρονιές, διαχρονικά, ήταν η φετινή για τους βαμβακοπαραγωγούς της περιφερειακής ενότητας Σερρών, σε σχέση με τη δεύτερη γενιά του πράσινου σκουληκιού.

Οι συστάσεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Π.Ε. Σερρών για αποφυγή των ψεκασμών μέχρι την εμφάνιση των πρώτων σκουληκιών της δεύτερης γενιάς απέδωσε. Το αποτέλεσμα της τακτικής αυτής ήταν να εμφανισθεί πολύ μικρός πληθυσμός πράσινου σκουληκιού και να μην απαιτούνται χημικές παρεμβάσεις αφού η προσβολή ήταν πολύ πιο κάτω από το όριο επέμβασης.

Στο 3ο δελτίο ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια που εξέδωσε η ΔΑΟΚ Σερρών αναφέρονται τα εξής:

«Στόχος του Δελτίου, που εκδίδεται σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας, είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας  και την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

            Μετά την κάμψη των θερμοκρασιών στο 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου, στην οποία αναφερθήκαμε στο προηγούμενο δελτίο, οι θερμοκρασίες επανήλθαν, στο τρίτο δεκαήμερο,  στις κανονικές για την εποχή και έτσι συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα. Ο καιρός αυτός βοήθησε την καλλιέργεια της οποίας η γενική εικόνα είναι πολύ καλή, με πλούσια καρποφορία των βαμβακοφύτων.

            Η κύρια καλλιεργητική φροντίδα, με την οποία ασχολήθηκαν οι παραγωγοί αυτό το διάστημα, ήταν τα ποτίσματα, που ολοκληρώνονται στα γόνιμα πεδινά χωράφια, ενώ στα εξωχώραφα αναμένεται να συνεχισθούν ως τα τέλη του μήνα – αρχές Σεπτεμβρίου. Σε όσα χωράφια χρειαζόταν, έγινε και εφαρμογή ανασχετικών

 ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

Οι πρώτες προνύμφες της επικίνδυνης 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού έκαναν την εμφάνισή τους, με μια μικρή καθυστέρηση, με την είσοδο του Αυγούστου. Κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης, μοιράζοντας σε όλα τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά το φυλλάδιο των σχετικών οδηγιών μας, με εμφανίσεις στα ΜΜΕ και πραγματοποιώντας ενημερωτικές συναντήσεις με τους παραγωγούς, προκειμένου να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην επαναλάβουν τους λαθεμένους πρόωρους, «προληπτικούς» ψεκασμούς που είχαν πραγματοποιήσει την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, στο «νεκρό διάστημα» μεταξύ των δύο γενεών. Συνεχίσαμε, επίσης, την αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων (SMS), που αποδείχτηκαν αποτελεσματικό μέσο άμεσης ενημέρωσης.

Καταφέραμε, τελικά, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών (το 80%, περίπου), να διατηρήσει την απαραίτητη ψυχραιμία και να αποφύγει τους ψεκασμούς μέχρι την εμφάνιση των πρώτων σκουληκιών της β΄ γενιάς. Από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου άρχισαν να γενικεύονται οι ψεκασμοί, αν και οι πληθυσμοί των προνυμφών στα χωράφια ήταν πολύ πιο κάτω από το οικονομικό επίπεδο επέμβασης. Στις 6-7 Αυγούστου υπήρχε ένα ποσοστό 30%, περίπου, καλά εκπαιδευμένων παραγωγών που παρακολουθούσαν ψύχραιμοι τα πράγματα και δεν είχαν ψεκάσει ακόμα. Ήμαστε, με καθημερινές επισκέψεις,  κοντά σ΄ αυτούς τους παραγωγούς που ακολουθούν με εμπιστοσύνη τις υποδείξεις μας, προκειμένου να παρακολουθούμε την εξέλιξη της γενιάς και να τους καθοδηγήσουμε με ασφάλεια μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Απολογιστικά, η εμφάνιση αυτής της γενιάς ήταν από τις πιο υποτονικές που είχαμε διαχρονικά στην περιοχή μας, με πολύ μικρούς πληθυσμούς του εχθρού. Στην μεγάλη πλειοψηφία των χωραφιών δεν χρειάζονταν χημικές επεμβάσεις, αφού η προσβολή ήταν πολύ πιο κάτω από το όριο επέμβασης.

Τελικά, υπήρξε ένα μικρό ποσοστό καλά εκπαιδευμένων παραγωγών (20%, περίπου), που δεν προχώρησαν σε χημική καταπολέμηση και πέρασαν τη γενιά (όπως και όλη την καλλιεργητική περίοδο) αψέκαστοι. Με δεδομένο ότι την προηγούμενη χρονιά έγιναν από το 80% των παραγωγών «προληπτικοί» ψεκασμοί μια βδομάδα πριν την εμφάνιση της γενιάς, φέτος είμαστε ευχαριστημένοι που αποτρέψαμε αυτή την εξαιρετικά λαθεμένη επέμβαση και, τουλάχιστον, οι ψεκασμοί ξεκίνησαν αφού εμφανίστηκε η γενιά στις αρχές Αυγούστου. Οφείλουμε ιδιαίτερες χάριτες στους εκπαιδευμένους παραγωγούς που καθυστέρησαν τον ψεκασμό επί μια βδομάδα μετά την εμφάνιση της γενιάς ή έμειναν τελείως αψέκαστοι, λειτουργώντας στις κοινωνίες των χωριών τους ως η ζωντανή απόδειξη της ορθότητας των οδηγιών μας.  Η συμπεριφορά τους θα είναι απαρχή θετικών συζητήσεων και ζυμώσεων στα χωριά και από την άποψη αυτή η φετινή χρονιά θα αποτελέσει καλή αφετηρία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα την επομένη, μέσα, βεβαίως, από την συνέχιση της επίμονης προσπάθειας εκπαίδευσης των βαμβακοπαραγωγών μας και διαρκούς καθοδήγησής τους.

 Άλλοι εχθροί :

Κανένας άλλος εχθρός της καλλιέργειας  δεν μας απασχόλησε σοβαρά.

 Ιασσίδες

Φέτος δεν ανέπτυξαν αξιόλογους πληθυσμούς και δεν μας απασχόλησαν όπως πέρυσι, που αποτέλεσαν ιδιαίτερο πρόβλημα και έγιναν αιτία αρκετών επεμβάσεων με εντομοκτόνα.

 Τετράνυχος

Δεν παρουσίασε αξιόλογη προσβολή. Η αποφυγή των άσκοπων ψεκασμών μέχρι τα τέλη  Ιουλίου, φαίνεται να συνετέλεσε, δια της βιολογικής ισορροπίας, στην μη έξαρσή του.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

 Προς τα τέλη Αυγούστου θα εκδώσουμε το φυλλάδιο με οδηγίες για την αντιμετώπιση της τρίτης γενιάς, που δεν είναι επικίνδυνη».

           

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 23 Αυγ. 2019 - 16:24