Υποψήφιος ο Δήμος Σερρών για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Βραβείο

Είκοσι οχτώ πόλεις από είκοσι μία χώρες από όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους και οι Σέρρες, συναγωνίζονται για το βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης καθώς και για το Ευρωπαικό Πράσινο Φύλλο 2019. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό πόλεων που συμμετέχουν στην ιστορία των δύο διοργανώσεων.

Θα δοθούν δύο βραβεία ανάλογα με τον πληθυσμό των πόλεων. Το βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης αφορά πόλεις  πάνω από 100.000 κατοίκους, ενώ το βραβείο Ευρωπαικό Πράσινο Φύλλο αφορά πόλεις κάτω από 100.000 κατοίκους.

Ο Δήμος Σερρών είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που κατέθεσε φάκελο για το Βραβείο Ευρωπαικό Πράσινο Φύλλο.

Οι υποψήφιες πόλεις για το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 είναι οι ακόλουθες δεκατρείς: Αμπερντίν (Ηνωμένο Βασίλειο), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Προύσα (Τουρκία), Γάνδη (Βέλγιο), Γκιμαράες (Πορτογαλία), Λάχτι (Φιλανδία), Λισαβόνα(Πορτογαλία), Οστράβα (Τσεχία), Πράτο (Ιταλία), Ρέικεβικ (Ισλανδία), Σεβίλλη (Ισπανία), Ταλίν (Εσθονία), Βρότσλαβ (Πολωνία).

Οι υποψήφιες πόλεις για το βραβείο Ευρωπαικό Πράσινο Φύλλο 2019 είναι οι εξής δεκαπέντε:

Aβινιόν (Γαλλία), Νάτζκερος (Ουγγαρία), Σέρρες (Ελλάδα), Τζένσου (Φιλανδία), Χορστ αν ντε Μαας(Ολλανδία), Γκάμπροβο (Βουλγαρία), Μέλεχεν (Βέλγιο), Πάρνου (Εσθονία), Στρόβολος (Κύπρος), Κουρνεγιό δε Λιουμπρεγάτ (Ισπανία), Τσουραγκέ( Λιθουανία), Ντέλιτς (Γερμανία), Βλαμίρ (Λετονία), Σανταρέμ (Πορτογαλία), Ρόμαν(Ρουμανία).

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, προβλέπεται ένα χρηματικό κίνητρο για τις νικήτριες πόλεις. Συγκεκριμένα, ο νικητής της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 θα λάβει 350.000 ευρώ ενώ κάθε νικητής των βραβείων Ευρωπαικό Πράσινο Φύλλο 2019 θα λάβει 75.000 ευρώ για την έναρξη του περιβαλλοντικού του προγράμματος για την τρέχουσα περίοδο.

Η τεχνική αξιολόγηση θα γίνει από ομάδα δώδεκα ανεξάρτητων και διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών. Οι επιλαχούσες πόλεις θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο  του 2018 και θα παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση σε μιά διεθνή κριτική επιτροπή.

Τον Ιούνιο, μιά πόλη θα αναγορευτεί Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020 ενώ 2 μικρότερες θα βραβευτούν με το Ευρωπαικό Πράσινο Φύλλο 2019.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 18 Νοε. 2017 - 12:51