«Ξύλο» στα Δέντρα;

Στην Ελλάδα μιας και όλοι γνωρίζουμε και αναφερόμαστε συχνά για το πόσο πίσω είμαστε σε πολλούς τομείς και επειδή συχνά λαμβάνουν χώρα γεγονότα τα οποία είναι καταστροφικά για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, πρέπει κάθε φορά και σε κάθε τι να αναλύουν οι ειδικοί για να δίνουν λύσεις και να θέτουν ορθώς τα ζητήματα που προκύπτουν. Φυσικά πάντα είναι αργά γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει γύρω από το θέμα τι πρέπει να γίνει έγκαιρα. Γι’ αυτό λοιπόν ως νοήμων άνθρωπος αλλά και ως ειδικός πάνω στους χειρισμούς των δέντρων θα ήθελα να βοηθήσω στη διαλεύκανση του τοπίου γύρω από το θέμα για να περιοριστούν  και ακόμα καλυτέρα να εξαλειφθούν φαινόμενα κακής χρήσης και αποτελεσμάτων γενικότερα.
Ας δούμε κάποιες διευκρινήσεις περί κλαδεύματος δέντρων σε δημοσίους αλλά και ιδιωτικούς χώρους.
Ένα δέντρο για να θεωρηθεί επικίνδυνο για διάφορους λόγους ή σε προχωρημένη σήψη θα πρέπει να έχει έγγραφη υπογεγραμμένη γνωμάτευση από Δασολόγο, Δασοπόνο ή Γεωπόνο είτε δημόσιο υπάλληλο είτε ιδιώτη που θα διευκρινίζει τα χαρακτηριστικά του δέντρου:
Το είδος του δέντρου (επιστημονική ονομασία και κοινή)
Το καθεστώς προστασίας που προκύπτει από το είδος με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (εδώ να τονίσω ότι δεν επιτρέπεται να κόβονται όλα τα είδη, ούτε όλα έχουν την ίδια αισθητική αξία και σπανιότητα)
Η ηλικία και το ύψος του δέντρου που θα προκύπτει από τις διδαχθείσες μεθόδους από τις αντίστοιχες σχολές και όχι περίπου και στο τι λέει ο καθένας
Η κατάσταση του δέντρου (φαινότυπο) στον κορμό αλλά και στα επιμέρους τμήματα του.
Τον περιβάλλοντα χώρο του δέντρου και τις αλληλεπιδράσεις με αυτόν με βάση την έκθεση του.
Και αναλόγως θα κρίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά της τεχνικής αυτής έκθεσης αν θα προχωρήσουν οι ενέργειες κλαδέματος ή ολικής αφαίρεσης (κοπής) του.
-Η αλήθεια είναι ότι σε έναν πάσχοντα οργανισμό χρειάζεται ιατρός και στα δέντρα είμαστε εμείς οι Δασοτεχνικοί- Δενδροκόμοι-
Περιττό να αναφερθεί νομίζω ότι οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο συνεργείο και μηχανήματα με πιστοποιήσεις  και όχι από τον οποιοδήποτε τυχοδιώκτη και καιροσκόπο είτε θέλει να λέγεται ‘’επαγγελματίας… της συμφοράς’’ είτε ‘’(αν)αρμόδια δημόσια υπηρεσία της αυθαιρεσίας και των συνοπτικών αφανών διαδικασιών’’, καθώς η Ελληνική νομοθεσία ενσωματώνει την Κ.Υ.Α. 11764/653/17.3.2006 – ΦΕΚ Β΄ 327 για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Αποτελέσματα αυτών των ενεργειών πολλές φορές είναι και θανατηφόρα όπως ενημερωνόμαστε κατά καιρούς, αλλά αυτό δε φαίνεται δυστυχώς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι το τι θεωρείται κλάδεμα, τι αφαίρεση (κοπή) και τι καρατόμηση.
Για τη καρατόμηση θα αναφερθώ εκτενώς.
Για παράδειγμα έχουμε ένα Πλάτανο στην αυλή μας και έχει αναπτυχθεί πολύ, έχει προκαλέσει ζημιές στο έδαφος της αυλής, κινδυνεύει να πέσει στο σπίτι μας κτλ. κτλ. Κάποια στιγμή –αν και αργά πάντα- αποφασίζουμε τελικά να τον ‘’κόψουμε’’ ή μάλλον να τον ‘’κλαδέψουμε’’ καλυτέρα όπως κακώς συνηθίζεται να λέμε γιατί άλλο θέλουμε να κάνουμε και άλλο λέμε. Αμέσως λοιπόν αρχίζει ο παραλογισμός. Θέλουμε λέμε να τον κλαδέψουμε αλλά στην ουσία δεν θέλουμε να τον κλαδέψουμε αλλά να τον τσακίσουμε και να τον καταστρέψουμε λες και πρέπει να τιμωρηθεί που μεγάλωσε τόσο (παθογένειες της φυλής μας βλέπετε) και να αφήσουμε ένα όρθιο και τραγικά άσχημο κούτσουρο 3 μέτρων θεωρώντας ότι κάναμε αυτό που έπρεπε και ότι το δέντρο θα αναπτυχθεί κανονικά.  Κούνια που μας κούναγε!
Εδώ προσκαλώ τον οποιοδήποτε να μου απαντήσει επισήμως και εγγράφως ποιό από τα πλατάνια που καρατομήθηκαν εντός της πόλης των Σερρών, μετά από τα δυο περίπου χιόνια που έχουν περάσει, έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά ύστερα από το σοκ που υπέστησαν και να του απαντήσω ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ. Και μην μου πει κανείς ότι πρασίνισαν ξανά και άρα τελειώνει εκεί το θέμα γιατί ήδη τόσο εγώ όσο και οι συμπολίτες μου είμαστε φανερά πολύ αγανακτισμένοι από αυτές τις καταστροφές που ακόμα και σήμερα συνεχίζονται ακάθεκτα αγνοώντας τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Τα έγραφα και τότε, τα γράφω και σήμερα.
 Αρχικά θα πρέπει αφού γίνει η ανωτέρω τεχνική έκθεση και εκτίμηση θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα ξερά και σάπια τμήματα του και έπειτα να προχωρήσουμε σε κλαδεύσεις των κλάδων μέχρι σε ένα ορισμένο σημείο σύμφωνα με την ευζωία του δέντρου που θα κριθεί από τον ειδικό και όχι τακτικές του τύπου ‘’κοψ’ το και άλλο’’, ‘’έλα δε βαριέσαι’’, ‘’τι μόνο τόσο θα το κόψεις’’, ‘’χαμήλωσε το κι άλλο’’ και άλλα τέτοιου είδους αστεία για να μη πω τίποτα άλλο, λόγια. Φυσικά άλλο το κόστος του κλαδέματος και άλλο της ολικής αφαίρεσης του με το πρόσχημα της κλάδευσης (καρατόμησης) αλλά τώρα που βρήκαμε Παπά…
Ακολούθως, ένα άλλο μεγάλο θέμα όπου θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι η ευρεία και ολιστική προσέγγιση και σύνταξη πολεοδομικών μελετών κατά τη διαμόρφωση αστικού περιβάλλοντος με ταυτόχρονη ευρεία χρήση στοιχείων φυσικού περιβάλλοντος.
Αναλυτικότερα, -και αυτό αφορά άμεσα τη Πολιτεία- όταν συντάσσονται σχέδια πολεοδομικά θα πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλαμβάνονται Δασολόγοι ή Δασοπόνοι όπου θα είναι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για την επιλογή και χρήση των δασοπονικών ειδών που θα χρησιμοποιούνται στους αστικούς ιστούς και πάσης φύσεως ανθρωπογενή περιβάλλοντα.
Συγκεκριμένα η έλλειψη αυτών των απαραίτητων και ζωογόνων προσθηκών μας αναγκάζει να βλέπουμε έργα που πέρα από τσιμέντο πλάκες και πάσης φύσεως βιομηχανικά υλικά να λείπουν δασοπονικά είδη ακόμα και χλοοτάπητες πολλές φορές!! Πόσο κουραστικό και ψυχοφθόρο είναι να ζει κανείς μέσα σε τέτοιο βαρύ περιβάλλον.
Και αν νομίζουν ότι κάποιοι κύριοι πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες του μπετού μπορούν να συντάσσουν ότι θέλουν και ότι ξέρουν, θα βρουν απέναντι τους τον κάθε πολίτη και την κάθε τοπική κοινωνία που έχει ανάγκη το πράσινο και τα μεγάλα δέντρα μέσα στις πόλεις.
Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Δασοπόνων και Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.) είναι να συμπεριλαμβάνονται Δασοτεχνικοί σε ΚΑΘΕ πολεοδομικό σχέδιο και να το συνυπογράφουν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ πριν κατατεθεί αν θέλουμε να λεγόμαστε εναρμονισμένοι με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές και οδηγίες και αν θέλουμε να έχουμε πόλεις σύγχρονες αλλά και πράσινες όπως σε κάθε προηγμένη τεχνολογικά και πολιτισμικά πόλη.
Οι Σέρρες ως Δήμος και ως διεκδικητής των βραβείων Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης και Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019 θα έπρεπε:
να σέβεται το ήδη υπάρχον πράσινο της πόλης και να το διαχειρίζεται ορθολογικά και με τις μεθόδους που ανάφερα, συγκεκριμένα:
να αυξήσει το ήδη υπάρχον πράσινο βάσει τετραγωνικών ανά κάτοικο (δημοσιευόμενα στοιχεία για τη πόλη των Σερρών δεν υπάρχουν)
να κλαδεύει τα δέντρα όπως αρμόζει και με σεβασμό και όχι να αφήνει κούτσουρα παντού που να αργοπεθαίνουν
να υλοποιεί έργα και μελέτες πρασίνου δημιουργώντας δομές για δασοτεχνικούς, άνεργους και νέους γεωεπιστήμονες καθώς προφέρονται εκατοντάδες να εργαστούν πάνω σε αυτά τα ζητήματα, αλλά ‘’φωνή βοώντος εν τη ερήμω’’
να διεξάγει στατιστικές έρευνες από τους δημότες της με αντικείμενο το πράσινο, την κατάσταση του αλλά και τις επιθυμίες τους, μιάς και όλοι είμαστε και μέτοχοι αλλά και οικονομικοί χορηγοί όπως και σε κάθε Δήμο όπως αρμόζει σε μια αληθινά -και όχι ψευδεπίγραφη- δημοκρατική κοινωνία
να στρέψουν και σε άλλους περιβαλλοντικούς τομείς δραστηριοτήτων και ανάπτυξης οι τοπικοί και όχι μόνο άρχοντες την προσοχή τους και να μην έχουμε μοναδικό επίκεντρο της προσοχής μας τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση όπου και αυτή πονάει επίσης
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε παρεμβάσεις στα κακώς κείμενα. Δεν γνωρίζουμε όμως ούτε το τι, ούτε το πως πρέπει να τις κάνουμε γι’ αυτό και οδηγούμαστε σε λάθη, πολλές φορές τραγικά αλλά και μοιραία για την ανθρώπινη ασφάλεια, την υγεία αλλά και την αισθητική.
Η αισθητική και αυτή με τη σειρά της είναι θέμα καλλιέργειας και παιδείας, ας ρίξουμε μια ματιά τι γίνεται –όχι μακριά- στην γειτονική μας Ιταλία στο θέμα του πρασίνου, στα δημόσια έργα αλλά και στην απανταχού αισθητική της.
Εν προκειμένω, οι άρχοντες και το πράσινο είναι το τι και εμείς οι Δασοτεχνικοί-Δενδροκόμοι-Διαχειριστές Φυσικού Περιβάλλοντος είμαστε το πως, και ως γνωστόν το ΤΙ δίχως το ΠΩΣ αλλά και το αντίθετο δεν υφίστανται. Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει και εξελίσσεται και εμείς θα παραμείνουμε ίδιοι; Καιρός να αλλάξουμε.

* Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβάλλοντος Ε.Δ.Ε.
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασοπόνων & Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.)
Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου για την Δενδροκομία (Ε.Σ.Δ.) e-mail: stavrakas86@gmail.com.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 16 Μαρ. 2018 - 10:00