Τιμήθηκε στο Λευκώνα η μνήμη των εκτελεσθέντων στην Κατοχή από τους Βουλγάρους

Εκδηλώσεις μνήμης για τους 21 κατοίκους του Λευκώνα, που εκτέλεσαν οι Βούλγαροι κατακτητές την 1η Οκτωβρίου 1941, πραγματοποιήθηκαν στο γειτονικό μας προάστειο, το Σάββατο και την Κυριακή, 5 και 6 Οκτωβρίου, αντίστοιχα.
Το Σάββατο και ώρα 11:30 π.μ. ετελέσθη τρισάγιο στο μνημείο των εκτελεσθέντων, στα Άνω Κοιμητήρια του Λευκώνα. 
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, σημαιοστολίστηκαν τα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά καταστήματα και οικίες, ενώ το βράδυ φωταγωγήθηκαν τα δημόσια καταστήματα, οι οδοί και οι πλατείες του Λευκώνα.
Περί ώρα 7:30~ π.μ., στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου ετελέσθη Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας ετελέσθη Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των 21 εκτελεσθέντων. Λίγο αργότερα, στο μνημείο πεσόντων εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση, αναγνώστηκαν τα ονοματεπώνυμα των θυμάτων και κατατέθηκαν στεφάνια.
Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε ο κ. Παύλος Καρυπίδης, περιγράφοντας με γλαφυρότητα τα δραματικά γεγονότα της 1ης Οκτωβρίου 1941 και εξήρε την αρνητική στάση των ανδρών του Λευκώνα να επιδείξουν δουλοπρέπεια στις απαιτήσεις των κατακτητών.
Ακολούθως τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και ανεκρούσθη ο Εθνικός Υμνος. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Σερρών.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση επισήμων και λαού στο χώρο του πάρκου όπου το μνημείο πεσόντων. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, οι βουλευτές, Θεόφ. Λεονταρίδης, Φωτ. Αραμπατζή, Κώστας Μπούμπας και Λευτ. Αβραμάκης, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξ. Χρυσάφης , ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παν. Σπυρόπουλος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Σερρών Στέφ. Φωτιάδης, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λευκώνα Άννα Ιορδανίδου, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών Δημ. Κάντζας κ.ά.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 09 Οκτ. 2019 - 12:45