Τη δημιουργία ζωνών χαμηλής φορολόγησης σε ακριτικές περιοχές που γειτνιάζουν με τη Βουλγαρία ζητάει ο Κων. Μπούμπας

Τη δημιουργία ζωνών χαμηλής φορολόγησης και μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας που γειτνιάζουν με τη Βουλγαρία ζητάει ο βουλευτής κ. Κώστας Μπούμπας, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.
Ο κ. Μπούμπας επικαλείται στοιχεία εμπορικών συλλόγων ακριτικών περιοχών της χώρας, σύμφωνα με τα οποία, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ετησίως διοχετεύονται από έλληνες καταναλωτές προς Βουλγαρία, Τουρκία και Σκόπια για την αγορά προϊόντων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), περισσότεροι από 600.000 Έλληνες περνούν σε μηνιαία βάση στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους, ενώ πάνω από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη εγκατασταθεί στα γειτονικά κράτη.
Επιπλέον, σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπορικών συλλόγων ακριτικών περιοχών της χώρας, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ελληνικού ρευστού χρήματος διαρρέουν κάθε χρόνο προς Βουλγαρία, Τουρκία και Σκόπια για την αγορά προϊόντων. Το διασυνοριακό παραεμπόριο και λαθρεμπόριο πλήττει το Νευροκόπι Δράμας καθώς και ολόκληρο τον Δήμο Σιντικής.
Προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ποτά, τσιγάρα, η βενζίνη, οι αγορές και οι επισκευές αυτοκινήτων, υλικά οικοδομών και πάσης φύσεως ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και η προμήθεια των τροφίμων της εβδομάδας οδηγούν σε μεγάλες απώλειες οικονομικών εσόδων για την χώρα . Ενδεικτικό είναι πως η προτίμηση στη φθηνότερη βουλγαρική βενζίνη οδήγησε τον τελευταίο χρόνο σε μπαράζ λουκέτων σε βενζινάδικα της Δράμας, αφού στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει τουλάχιστον 0,50 ευρώ το λίτρο φθηνότερα από όσο κοστίζει στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την χαμηλή χιλιομετρική απόσταση που απαιτείται για την μετακίνηση των Ελλήνων στην Βουλγαρία. Μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις στην Δράμα και στο Νευροκόπι Δράμας  έχουν  κλείσει, ενώ αρκετοί έμποροι για  να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο σκέφτονται ή έχουν κάνει πράξη τη φυγή τους στην Βουλγαρία.
Πρόταση της Ελληνικής Λύσης είναι η δημιουργία χαμηλών ζωνών φορολόγησης με την μείωση του Φ.Π.Α κάτω  του 10% συγκεκριμένα στο Νευροκόπι Δράμας , στον Δήμο Σιντικής και γενικά σε ακριτικές περιοχές πλησίον της Βουλγαρίας, Σκοπίων και Τουρκίας προκειμένου να αποτραπεί η μετακίνηση των Ελλήνων καταναλωτών – Επιχειρηματιών στις γειτονικές χώρες, καθώς επίσης και να προσελκύσουμε καταναλωτές – επιχειρηματίες από τα αντίστοιχα αυτά κράτη.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
-Θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος για τις επιχειρήσεις - εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα κάτω 10% συγκεκριμένα για το Νευροκόπι Δράμας κι τον Δήμο Σιντικής  καθώς και σε διάφορες ακριτικές περιοχές;
-Θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί το ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα είδη πρώτης ανάγκης συγκεκριμένα για το Νευροκόπι Δράμας  και τον Δήμο Σιντικής καθώς και σε διάφορες ακριτικές περιοχές;
-Θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί το ΦΠΑ κάτω 10% στα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ποτά, τσιγάρα, η βενζίνη συγκεκριμένα για το Νευροκόπι Δράμας  και τον Δήμο Σιντικής καθώς και σε διάφορες ακριτικές περιοχές προκειμένου να ανταγωνιστούν τις γειτονικές αγορές;
-Θα προβείτε στην δημιουργία χαμηλών ζωνών φορολόγησης με Φ.Π.Α κάτω του 10% στις ακριτικές περιοχές προκειμένου να ανταγωνιστούν τις αγορές των γειτονικών χωρών;

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 28 Φεβ. 2020 - 16:42