«Θωράκιση» του εισοδήματος των ορυζοπαραγωγών ζητάει η Νέα Δημοκρατία

Την ανάγκη θωράκισης του εισοδήματος των ορυζοπαραγωγών της χώρας, που καταρρέει λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής του ρυζιού (από τα 45 λεπτά/κιλό πριν 3 χρόνια σε μόλις 18 – 20 λεπτά φέτος), υπογραμμίζει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Η Σερραία βουλευτής τονίζει ότι κυρίαρχη αιτία, αποτελεί η αθρόα εισαγωγή στην Ευρώπη φθηνού ρυζιού χαμηλής ποιότητας από τρίτες χώρες χωρίς δασμούς και με ελαστικότερους περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων λόγω της κατάργησης από την ΕΕ των δασμολογικών φραγμών στις εισαγωγές ρυζιού από τη Νοτιοανατολική Ασία.

Όπως επισημαίνει, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους σχεδόν ανύπαρκτους ελέγχους στην αγορά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επιτείνει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ρυζιού, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού και δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την ποιότητα του ρυζιού, που φτάνει στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.

Η κ. Αραμπατζή ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την επανενεργοποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων, που επί του παρόντος είναι ελλειπέστατοι, καθώς και ενεργοποίηση των απαραίτητων συμμαχιών με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ για την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της αθρόας εισαγωγής φθηνού και αμφιβόλου ποιότητας ρυζιού από τρίτες χώρες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ιταλία προχωράει ήδη στην υποχρεωτική αναγραφή και σήμανση προέλευσης του ρυζιού, προκειμένου να προστατέψει την εγχώρια βιομηχανία ρυζιού.

Η κ. Αραμπατζή επαναφέρει και το θέμα της αλλαγής του ασφυκτικού χρονικού περιορισμού (28/2) της υποχρέωσης παράδοσης του ρυζιού κάθε έτος, για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Όπως τονίζει, ενώ η εν λόγω ενίσχυση είχε προβλεφθεί επί διακυβέρνησης της ΝΔ στον εθνικό φάκελο για τη Νέα ΚΑΠ 2014 -2020 για την ενδυνάμωση του εισοδήματος των καλλιεργητών, η Απόφαση 1944/52291/21.5.2015 του ΥπΑΑΤ επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους αποκλειστικούς χρονικούς περιορισμούς, που θέτει, ενισχύει τις στρεβλώσεις στην αγορά σε βάρος των ορυζοπαραγωγών. 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 19 Οκτ. 2017 - 06:20