Θεοφ. Λεονταρίδης: Ο προϋπολογισμό του 2020 σηματοδοτεί την επιστροφή μας στο μέλλον

Ο Σερραίος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, τόνισε, πως ο  προϋπολογισμός του 2020 εκπέμπει στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ισχυρό μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας και αναπτυξιακής προτεραιότητας και εντάσσεται στοχευμένα και ρεαλιστικά στο συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας διακυβέρνησης. 

Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,8%, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που αντανακλά στην αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, παραδείγματος χάρη, φορολογία εισοδήματος, φόροι ακίνητης περιουσίας, ειδικά φορολογικά κίνητρα, και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σημείωσε πως στρατηγική επιλογή είναι η συνολική στροφή της οικονομικής πολιτικής προς κατευθύνσεις που τονώνουν την εγχώρια ζήτηση, ιδίως τις επενδύσεις, και εξυπηρετούν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με διατηρήσιμο τρόπο. Το σχέδιο ενισχύει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κυρίως όμως επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της επιρροής του στη συγχρηματοδότηση των έργων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μετριασμός των φορολογικών βαρών σε συνδυασμό με μια πιο σταθερή αναπτυξιακή προοπτική και παράλληλα ο εξορθολογισμός εσόδων και δαπανών της γενικής κυβέρνησης αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του προϋπολογισμού. 

Οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες που ψηφίστηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο και ισχύουν το 2020 περιλαμβάνουν: 

1.-τη μείωση της επιβάρυνσης από φόρους για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. 

2.-τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 28% στο 24% στις επιχειρήσεις και περαιτέρω μείωση μέσα στο 2020. 

3.-την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια. 

4.-την αναστολή της επιβολής φόρου στις αγοραπωλησίες ακινήτων για τρία χρόνια. 

5.-την έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων. 

6.-τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%. 

Ακόμη, σχεδιάζεται, περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βάθος χρόνου.

Η σημαντική αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος αποτελεί προάγγελο της επιτάχυνσης της επενδυτικής δραστηριότητας, που σε συνάρτηση με τη φορολογία, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων, που ήδη ψηφίστηκε, βάζουν τα θεμέλια για βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη. 

Επιπλέον, το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται μέσω της αξιοσημείωτης μείωσης των αποδόσεων των δεκαετών κρατικών ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις τους καθρεφτίζουν την υγεία μιας οικονομίας και κατ’ επέκταση την εμπιστοσύνη των εγχώριων και διεθνών επενδυτών προς αυτή.

Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων επίσης σηματοδοτεί μια νέα εποχή κατά την οποία οι τράπεζες σταδιακά και παράλληλα με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι σε θέση να προβούν σε αυξανόμενες πιστώσεις με μείωση του κόστους δανεισμού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Μέσα φυσικά στις άμεσες προτεραιότητες είναι, πρώτον, η ενεργοποίηση αναπτυξιακής τράπεζας, δεύτερον, η επιτάχυνση υλοποίησης επιχειρηματικών προγραμμάτων, τρίτον, η διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο καθώς υλοποιεί σταθερά και κατάλληλα δομημένα βήματα ενίσχυσης των οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που σήκωσαν επί μία δεκαετία το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Στόχοι είναι: 

1.- η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η στήριξη της οικογένειας. Πρώτο βήμα είναι το επίδομα των 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού. 

3.-τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερες παροχές στους εργαζόμενους τους. 

4.-η αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα. 

5.-η ενίσχυση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

6.-η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία. 

7.- ένα βιώσιμο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στον τομέα της υγείας, η ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους.

Στον τομέα της παιδείας, μετά την κατάργηση του ασύλου, επιδιώκουμε τον ανασχεδιασμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για ουσιαστικό επαγγελματικό προσανατολισμό από το γυμνάσιο, για την ίδρυση προτύπων επαγγελματικών λυκείων, για την ενίσχυση των πειραματικών σχολείων και της ειδικής αγωγής. 

Για να προχωρήσει όμως ένα ευνομούμενο κράτος στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου απαιτείται η ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα, στην πόλη, στη γειτονιά, στο σπίτι, με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει -και το κάνει αυτό- με αποτελεσματικό τρόπο την εσωτερική ασφάλεια των πολιτών με μεθοδικότητα, προγραμματισμό, οργάνωση και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του.

Τέλος  ο Λεονταρίδης Θεόφιλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη της υπαίθρου, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι: 

1.-η διασφάλιση σταθερών πόρων από τη νέα ΚΑΠ. 

2.-η εισαγωγή νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. 

3.-η μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα. 

4.-η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα. Τόνισε ιδιαίτερα πως πρέπει να δοθεί  ιδιαίτερη βαρύτητα  στη η μείωση του κόστους παραγωγής. Ακριβό πετρέλαιο, ακριβό ρεύμα και εφόδια πλήττουν το εισόδημα των παραγωγών. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ που λόγω και της κλιματικής αλλαγής απαιτείται αναμόρφωση του συστήματος των αποζημιώσεων και ταχύτητα στην αποπληρωμή τους. Χρειάζεται, όμως, και η ένταξη αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Στον νομό Σερρών τα έργα που έχουν σταματήσει και χρειάζονται επανεκκίνηση έχουν διπλή σημασία, διότι από τη μια μεριά θα πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή με σύγχρονα αρδευτικά έργα που τροφοδοτούνται από τον ποταμό Στρυμόνα, από την άλλη θα πρέπει να θωρακίσουμε την αβλαβή ροή του ποταμού με αντιπλημμυρική προστασία, έχοντας υπόψη τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες προ πενταετίας.

Στη σπουδαιότητα των έργων υποδομής κατατάσσω και τη βελτίωση οδικών αξόνων, όπως Νέο Πετρίτσι-Κιλκίς που είναι ο εναλλακτικός δρόμος προς τον Προμαχώνα, τη σύνδεση Νιγρίτας-Εγνατίας οδού, το τμήμα Λευκοθέας-Αλιστράτης και Δράμας-Αμφίπολης-Εγνατίας που είναι στα σχέδια του Υπουργείου και θα εξυπηρετήσει εκτός των άλλων και το μνημείο του λόφου Καστά που τον τελευταίο καιρό, μετά από αδράνεια τεσσάρων ετών, με τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού και της περιφέρειας συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξής του. 

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε  πως η Κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ξεδιπλώνει το αναπτυξιακό της σχέδιο, βάζει την οικονομία σε σταθερή τροχιά, τα δε αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας θα γίνουν ορατά το επόμενο διάστημα όπου θα λάβει χώρα η περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας.  

Τέλος αναφέρθηκε στην έκδηλη και φανερή  εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Κυβέρνηση και πως για τον λόγο υπάρχει επιτακτική ανάγκη σύμπνοιας και κοινωνικής συνοχής , σε μια περίοδο που οι εθνικοί κίνδυνοι και η πατρίδα μάς θέλουν ενωμένους., καλώντας όλους ,προς υπερψήφιση του προυπολογισμού ,   για να πετύχουν οι στόχοι  σ’ όλους τους τομείς . 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 16 Δεκ. 2019 - 16:46