Θαυμάσια εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το ΜΑΞΙΜΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο και το 3ο Γυμνάσιο Σερρών

«Στις γειτονιές που ευωδιάζουν Βυζάντιο», ήταν ο τίτλος μιας θαυμάσιας εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης και το 3ο Γυμνάσιο Σερρών, στην  υπέροχη αίθουσα του δημοτικού θεάτρου ``Αστέρια’’ της πόλης μας.
Παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου λειτούργησε έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας του Μαξίμειου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Θεολόγου, δυστυχώς, όμως, λόγω αιφνιδιαστικού ταξιδίου στην Κύπρο δεν πρόλαβε να επιστρέψει εγκαίρως για να την παρακολουθήσει.
Να σημειωθεί ότι, όπως και σε άλλη εκδήλωση που είχε διοργανώσει στην αίθουσα ``Αστέρια’’ το 3ο Γυμνάσιο Σερρών, κατά το μήνα Οκτώβριο του 2019, με συνδιοργανωτή τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Σερρών, κατά την προσέλευση του κοινού στο δημοτικό θέατρο, στην είσοδο υποδέχοντο το πλήθος μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου, φέροντας την κλασική μπλε ολόσωμη ποδιά, με λευκό γιακαδάκι.
Προς το εκλεκτό και πολυάριθμο ακροατήριο απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Διευθυντής του ΜΑΞΙΜΕΙΟΥ, πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, ο οποίος μετέφερε και μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Θεολόγου, ενώ ενημέρωσε το κοινό για το λόγο απουσίας του Μητροπολίτη από την εκδήλωση.
Στη συνέχεια, ο π. Ιορδάνης παρουσίασε την Μικτή Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του ΜΑΞΙΜΕΙΟΥ, η οποία υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Μπουρέλου απέδωσε εννέα υπέροχα τραγούδια, όπως το «Χίλια καλώς ορίσατε».
«Κάποιος γιορτάζει», «Χρυσοπράσινο φύλλο», «Αθήνα», «Λαλούν τ’ αηδόνια» και άλλα, ενώ έκλεισε το πρόγραμμά της με το τραγούδι «Μενεξέδες και ζουμπούλια».
Ακορντεόν έπαιξε ο Ανδρέας Λιόντας, το τύμπανο η Νέλλη Παρούση και βιολί ο Κυριάκος Κιρτσίδης.
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, μαθήτριες και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Σερρών παρουσίασαν τις δραστηριότητες του Μαξιμείου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στο ιστορικό ίδρυσης της πόλης μας, καθώς και στα Βυζαντινά μνημεία των Σερρών, όπως η παλαιά Μητρόπολη των Αγίων Θεοδώρων, το Προδρομούδι, ο Άγιος Νικόλαος του λόφου της Ακρόπολης, η Αγία Φωτεινή κλπ., ενώ έγινε αναφορά και στην Αγία Παρασκευή, η οποία λειτουργεί πλέον ως Ιερά Μονή.
Ακόμη, μίλησαν και για τον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ελαιώνος.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου καθηγήτριας κυρίας Αγάπης Παπαγεωργίου (ο πατέρας της Θεοφάνης, διατηρούσε παλαιότερα κλινική όπισθεν του ΙΚΑ), έδιναν διάφορα πληροφοριακά στοιχεία για κάθε Βυζαντινό μνημείο και στη συνέχεια προβαλλόταν σε οθόνη σχετικά βιντεάκια.
Για το ιστορικό του κάστρου των Σερρών και ιδιαίτερα για τον Πύργο του Ορέστη, μίλησε ο αρχαιολόγος κ. Νικόλαος Μπανοβας.
Η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου κα Χρύσα Αραπάκη, λίγο πριν από το φινάλε της σπουδαίας εκδήλωσης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, συγχαίροντας παράλληλα όλους τους συντελεστές, ενώ ευχαρίστησε και το ακροατήριο για την παρουσία του.
Η βραδιά έκλεισε με τον Διευθυντή του Μαξιμείου π. Ιορδάνη Θεμελίδη, ο οποίος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Θεολόγου επισήμανε προς τις μαθήτριες και τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου πως «εκδηλώσεις σαν την σημερινή συμβάλουν στη διαμόρφωση και διάπλαση χαρακτήρων και διανοίγουν δημιουργικούς ορίζοντες».

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 21 Μάιος. 2019 - 16:44