Θ. Λεονταρίδης: «Η κοινωνική πολιτική βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος της Ν.Δ.»

«Με το παρόν σχέδιο νόμου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στόχος είναι η οικονομική ενδυνάμωση των πλέον ευάλωτων  συμπολιτών μας αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους πόρους που έχει στη διάθεσή του το κράτος» τόνισε ο Σερραίος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων.
Ειδικότερα, ανέφερε:
«1.- Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από 1-1-2021 των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα ( εργαζόμενοι και επιχειρήσεις )
2.- Καταβολή έκτακτου επιδόματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, λογιστές, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές.
3.-Αμεση  πληρωμή, ηλεκτρονικά, του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής
4.-Παράταση για αιτήσεις επιδοτήσεις γέννησης
5.- Ενίσχυση του θεσμού των αναδοχών / υιοθεσιών
6.- Προστασία της παιδικής ηλικίας ( αναθεώρηση του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ )
7.- Αποζημίωση βρεφονηπιακών σταθμών μέσω voucher.
8.- Οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν να λάβουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
9.- Ακατάσχετες οι προνοιακές παροχές
10. Διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα για περίπου 500.000 δικαιούχους
Ο πρώην Υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μεταξύ άλλων επεσήμανε :
Με το παρόν σχέδιο νόμου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στόχος είναι η οικονομική ενδυνάμωση των πλέον ευάλωτων  συμπολιτών μας αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους πόρους που έχει στη διάθεσή του το κράτος. Στα βασικά άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, θεσμοθετούνται διατάξεις όπως:
1.- Επεκτείνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εντάσσοντας για πρώτη φορά σ' αυτό τους αστέγους και τις γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας.
2.- Για τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους συμπολίτες μας που λαμβάνουν επίδομα στεγαστικής συνδρομής, φροντίζουμε με ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα να το λαμβάνουν γρήγορα, όπως γίνεται για το επίδομα των ορεινών και μειονοτικών περιοχών.
3.- Δίνουμε παράταση για να λάβουν το επίδομα γέννησης των 2000 € που δικαιούνται όσοι γονείς δεν πρόλαβαν, λόγω σφάλματος δικού τους ή των υπηρεσιών.
4.- Ενισχύουμε το θεσμό των αναδοχών - υιοθεσιών και διευρύνουμε τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχοι, εξαλείφοντας διακρίσεις σε βάρος των οικογενειών ατόμων με
αναπηρία.
5.- Τηρήθηκε απόλυτα η προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και υπερκαλύφθηκε η ζήτηση vouchers. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξήθηκε κατά 17% και τα εισοδηματικά κριτήρια ανέβηκαν κατά 33%, δηλαδή κατά 9.000 €. Έτσι, εντάχθηκαν 18% περισσότεροι δικαιούχοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και για πρώτη φορά μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο.
6.- Εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας πρώτα απ’ όλα στην προστασία της παιδικής ηλικίας, επενδύοντας στην ασφάλεια και την ορθή, παιδαγωγικά, ανάπτυξη των παιδιών, δίνοντας έμφαση στην αναθεώρηση του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα ΚΔΑΠ, και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία, ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Όλα τα παιδιά θα απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες και θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σ΄ αυτές .
7.- Καταβολή έκτακτου επιδόματος σε ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και θα συμπεριληφθούν, όπως είπε και ο Υπουργός, με τροπολογία και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι, όπως είναι ιατροί ,  οδοντίατροι,  λογιστές γεωτεχνικοί, δικαστικοί επιμελητές και άλλοι, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο από το δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες.
8.- Το νομοσχέδιο προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, πράγμα που θα έχει όφελος και στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις και θα συμβάλει καίρια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Σημειώνεται ότι η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη εφαρμοσθείσα μείωση κατά 0,90 μονάδες από το β’ εξάμηνο του 2020.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μικτό μηνιαίο μισθό 1200 €, θα έχει ετήσιο όφελος 274 €. Εργαζόμενος με μικτό μηνιαίο μισθό 1.000 €, θα έχει ετήσιο όφελος 228€. Σε ότι αφορά τους εργοδότες για την καταβολή μικτού μηνιαίου μισθού1200 €, μετά τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουν ετήσιο όφελος 381€, ενώ για την καταβολή μικτού μηνιαίου μισθού1000 €, το ετήσιο όφελος θα είναι 318 €. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα για άλλους μισθούς.
9.- Για τη διασφάλιση των βασικών εισοδημάτων των ευπαθών ομάδων ,προχωρούμε στον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων παροχών ως ακατάσχετων, ακόμα και σε περιπτώσεις ύπαρξης οφειλών ή χρεών προς στο δημόσιο ή τρίτους. Πρόκειται για τη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων και το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα, το επίδομα ομογενών προσφύγων.
Η πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας εν μέσω πανδημίας συνεχίζεται. Όπως ανακοινώθηκε, δίδεται έκτακτο επίδομα 300 € σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου  εισοδήματος που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος.
Η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αφορά τόσο μονογονεϊκές οικογένειες, όσο και νοικοκυριά με δύο γονείς, εφόσον, υπάρχουν ανήλικα παιδιά. Και φυσικά, υπάρχουν πολλές κατηγορίες μέσα στην κοινωνία , όχι μόνο ευπαθών ομάδων αλλά και επαγγελματιών,  που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Οικονομίας και τον Υπουργό Εργασίας , ανθρώπων που έχουν ανάγκη  μέτρα που ανακουφίζουν εν μέσω πανδημίας . Και αναφερόμαστε στους ελεύθερους  επαγγελματίες , εργαζόμενους, επιχειρήσεις και όλους όσους ειδικότερα πλήττονται από αυτή την δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι.
Η Ν.Δ., έχοντας στον πυρήνα του προγράμματός της την κοινωνική πολιτική και την πρόνοια, προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες στοχεύοντας στην καταπολέμηση της ανισότητας με τον υπόλοιπο πληθυσμό και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ο λειτουργικός και οργανωτικός εκσυγχρονισμός της κοινωνικής φροντίδας αποτελεί βασική προτεραιότητα μιας σύγχρονης ανεπτυγμένης κοινωνίας. Η αξία της αλληλεγγύης χαρακτηρίζει την ποιότητα και τον πολιτισμό της Ελληνικής Δημοκρατίας μας και σε αυτή τη βάση, τον πρώτο ρόλο τον έχει η κυβέρνηση της Ν.Δ.».

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 25 Νοε. 2020 - 20:50