Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος 1959

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος του 1959 μεταξύ Ολυμπιακού και Δόξας, στο στάδιο Καραϊσκάκη. Αριστερά, οι ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο με αρχηγούς τους Θανάση Σούλη, Ολυμπιακού, και Τάκη Λουκανίδη, Δόξας.

Ο τότε αντιδήμαρχος Δράμας, Βασίλης Τσαμπούσης, έγραψε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος τα εξής:
«Ήταν μεγάλη υπόθεση τα χρόνια εκείνα να κατέβει κάποιος στην πρωτεύουσα κι ύστερα το παινευόταν χρόνια ολόκληρα: ``Πήγαμε κι είδαμε την Ακρόπολη, το Θησείο, το Στάδιο Καραϊσκάκη…’’. Απ’ το μεσημέρι, λοιπόν, εκείνης της μεγάλης μέρας, καρφίτσα να ‘ριχνες στις κερκίδες του γηπέδου δεν θα ‘πεφτε απ’ τον κόσμο καταγής. Ήταν στρατηγοί, βουλευτές, υπουργοί και τελευταίος έφθασε κι ο Καραμανλής που, πριν αρχίσει το ματς, χαιρέτισε όλους τους παίκτες με χειραψία. Ο αγώνας ξεκίνησε, η Δόξα έπαιζε φοβερή μπάλα και κατόρθωσε να προηγηθεί στο σκορ ένα – μηδέν. Τότε όμως το γήπεδο άρχισε να βουΐζει απ’ τις βρισιές και πιο πολύ απ’ το ``Βούλγαροι, Βούλγαροι…’’. Ο πρωθυπουργός σηκώθηκε κι έφυγε, ενώ ο δήμαρχός μας κατατρομαγμένος σηκώθηκε όρθιος και μας έκανε συστάσεις να μην εκδηλωνόμαστε. Φυσικά, οι συμβουλές του ήταν περιττές, γιατί είχαμε καταπιεί τη γλώσσα μας και παρακαλούσαμε μόνο να τελειώσει το παιχνίδι. Τελικά χάσαμε δύο - ένα. Με τη συνοδεία της αστυνομίας,… που εμφανίστηκε, όταν δεν την είχαμε πια ανάγκη, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας και πήραμε ντροπιασμένοι και περίλυποι τον μακρύ δρόμο του γυρισμού’’.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν απεικονίζεται  ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής  χαιρετά τους παίκτες των δύο  ομάδων, του τελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Δόξας Δράμας, πριν από την έναρξη. Όταν όμως ακούει, από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, τις ύβρεις  «Βούλγαροι», «Βούλγαροι»  κατά των παικτών της Δόξας, σηκώνεται και φεύγει από το γήπεδο….

Διακρίνονται όρθιοι εξ αριστερών προς τα δεξιά οι Θανάσης Λουκανίδης - Γεωργιάδης - Ιωάννου - Τζαφέρης Νικολαΐδης - Κεραμλής - Παύλος Γρηγοριάδης-  Ιγνατίου - Κοτρίδης- Σαμλίδης - Τρούλιαλης. Καθήμενοι οι  Εμμανουηλίδης- Καλοποδάς - Ναλμπάντης - Λιτόπουλος - Πάρης Γρηγοριάδης - Χρήστος Κοτσαμπασίδης - Τάκης Αρχοντίδης - Συμεωνίδης - Δημ. Κοτσαμπασίδης- Αφεντούλης - Βασιλειάδης.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 29 Αυγ. 2017 - 18:19