Τεχνητή Νοημοσύνη σύντομα στα super markets!

H Amazon έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον των supermarkets . Η πρόσφατη εξαγορά της Whole Foods από την εταιρεία αποτελεί απόδειξη ότι ο διαδικτυακός λιανοπωλητής ετοιμάζεται να αλλάξει τον τρόπο που ψωνίζουμε. Μπορούμε να περιμένουμε ότι η τεχνολογία Articial Intelligence (ΑΙ) και  αυτή της IoT (Internet of Things), θα ενσωματωθούν στις μελλοντικές συναλλαγές του Whole Foods και της ευρύτερης "οικογένειας" της Amazon.

Η πλήρης αυτοματοποίηση των σούπερ μάρκετ, που είναι πιθανότατα ο στόχος της Amazon, εκμεταλλεύεται μία από τις βασικές ικανότητες της εταιρείας: Την διαδικτυοποίηση του εμπορίου, το οποίο είχε πάντα φυσική παρουσία. Το μέλλον των παντοπωλείων εξελίσσεται πλέον σε νέα πανίσχυρη βάση, με τις δυνατότητες της εταιρίας.

Η AI συναντά το IoT

Τα καταστήματα Amazon Go παράγουν άπειρα δεδομένα καταναλωτών λόγω των αισθητήρων του IoT και της τεχνολογίας back-end. Η AI θα είναι απαραίτητη για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων. Οι αλγόριθμοι της μπορούν να ανιχνεύσουν, μέσω δεδομένων, καταστάσεις όπως το πόσο χρόνο χρειάζεται ο μέσος καταναλωτής για να καταναλώσει ένα κουτί γάλα. Η τεχνολογία θα μπορούσε ακόμη να προσδιορίσει πιο ασαφείς καταστάσεις, όπως η συμπεριφορά των καταναλωτών ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αφού προσδιοριστούν και εφαρμοστούν, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν το Amazon να χρησιμοποιεί bot και άλλους αυτοματοποιημένους μηχανισμούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Αναμένεται να υπάρξει επίσης μεγάλη αλληλεπίδραση με τις συσκευές IoT της Amazon για το σπίτι όπως τα Alexa, Echo και Dash. Το σύστημα Amazon έχει ήδη δημιουργήσει ένα δίκτυο με όλο και περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές που θα ευνοήσει τις συνθήκες για τα παντοπωλεία. Το να ζητάς από την Alexa μια καλή συνταγή, πιθανότατα θα γίνει σήμα κατατεθέν στο manual AI της συσκευής. Οι έξυπνες οικιακές συσκευές θα αποτελέσουν ένα κανάλι για την πώληση των προϊόντων Whole Foods και μία πιθανή επιτυχία πιθανότατα θα ενθαρρύνει την Amazon να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε άλλα παρόμοια υψηλής τεχνολογίας κανάλια που βοηθούν το AI να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ατόμων και των ομάδων.

Προβλέψεις προέλευσης προϊόντων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ανοίξει επίσης νέες δρόμους, με νέες υπηρεσίες να εμπλέκονται και θα φέρει νέα εισοδήματα στα μαγαζιά. Μια ενδιαφέρουσα υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει η τεχνολογία είναι μια λεπτομερέστερη εικόνα της ιστορίας των τροφίμων που αγοράζουμε. Από πού προέρχεται, πόσο καιρό μεταφερόταν, σε ποια θερμοκρασία διατηρήθηκε και παρόμοιες χρήσιμες πληροφορίες.

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα ότι καλύτερο για όσους ζουν υγιεινά, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο πολύτιμη για την Amazon. Η AI θα μπορούσε να καθορίσει ημερομηνίες λήξης και στοιχεία τιμών βάσει ιστορικού προϊόντος. Η τιμολόγηση μπορεί να αλλάζει, καθώς οι ημέρες πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης.

Παρακολούθηση συμπεριφοράς πελατών

Ένα άλλο νέο όφελος, που προσφέρει η ενσωμάτωση της εν λόγω τεχνολογίας, θα μπορούσε να είναι η παρακολούθηση της συμπεριφοράς των πελατών. Αυτό γίνεται ήδη με κάρτες εμπιστοσύνης, αλλά η διαδικασία συλλογής δεδομένων μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Πιο ακριβής παρακολούθηση θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μηχανισμούς geofencing, οπτική αναγνώριση και τεχνολογία IoT, ώστε να κάνει ειδικές εξατομικευμένες προτάσεις προώθησης, την ώρα που ο πελάτης βρίσκεται σε ένα κατάστημα ή κοντά σε αυτό.

Αυτή η νέα πραγματικότητα ενός πλήρως συνδεδεμένου φυσικού καταστήματος που εκμεταλλεύεται δεδομένα για την προσέλκυση πελατών, θα αναγκάσει τον ανταγωνισμό να προσαρμοστεί ή να βάλει λουκέτο. Οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν περισσότερες συσκευές IoT, περισσότερα δεδομένα, περισσότερα bots και πολύ περισσότερες αναλύσεις στα καταστήματα τροφίμων τα επόμενα χρόνια.

Τα ψώνια του μέλλοντος

Η Amazon έχει μπει σε πολλά είδη βιομηχανιών. Ξεκίνησε με τα βιβλία, μεταφέρθηκε στο cloud hosting και τώρα πρόκειται να αλλάξει το μέλλον των αγορών στα σουπερμάρκετ. Οι πλειοψηφία των κλάδων που διατάραξε η εταιρεία ξεκίνησαν ως συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων, αλλά το μέλλον επιφυλάσσει για αυτές  συγχώνευση αυτού του παραδοσιακά φυσικού κόσμου με τον ψηφιακό κόσμο μεταξύ αυτών.

Αυτή είναι η αρχή και η AI θα οδηγήσει στην εξέλιξη, χρησιμοποιώντας δεδομένα συσκευών IoT για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και ζούμε. Κοινώς, τα πάνω κάτω αναμένεται να έρθουν σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και η απόκτηση  του Whole Foods από την Amazon είναι μοναχά το τελευταίο δείγμα.

www.sofokleousin.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 10 Οκτ. 2017 - 10:22