Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή των Σερρών μέσα από το ημερολόγιο του αντιστρατήγου Κων. Ζωρογιαννίδη

Ο Κωνσταντίνος Ζωρογιαννίδης, φωτογραφίζεται έφιππος στο Σιδηρόκαστρο, τον Ιούνιο του 1914

(Το κείμενο που ακολουθεί πρωτοδημοσιεύθηκε στην "Πρόοδο" στις 17 Ιουλίου 2013)

Ο Κωνσταντίνος Ζωρογιαννίδης γεννήθηκε στο Καρπενήσι το έτος 1871. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 13, ως διοικητής  του 3ου Λόχου, του 1ου Τάγματος, στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού, της 7ης Μεραρχίας, ενώ παρασημοφορήθηκε επανειλημμένως.
Απόστρατος έγραψε τα απομνημονεύματά του στη Χαλκίδα, ενώ πέθανε στην Αθήνα την 19η Δεκεμβρίου 1942. Ετάφη με το βαθμό του Αντιστρατήγου.
Το «Ημερολόγιον Πορειών Πολεμικών Επιχειρήσεων», που μέρος του αποτελούν Ιστορικά απομνημονεύματα των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 13, αφορώντα το 19ο Σύνταγμα Πεζικού και μάλιστα τον 3ο Λόχο, του οποίου ήταν διοικητής, ο Κωνσταντίνος Ζωρογιαννίδης, με αφήγηση γραμμένη σε γρήγορο ρυθμό, ενώ τα τοπωνύμια αναφέρονται με την παλιά τους ονομασία (π.χ. το Στρυμονικό των Σερρών, τότε λεγόταν Ορλιακο).
Με την ευκαιρία των εορτών, για την επέτειο απελευθέρωσης των Σερρών, πριν από 100 χρόνια, θα μεταφέρω από το Ημερολόγιο το μέρος της αφήγησης του Κωνσταντίνου Ζωρογιαννίδη, που αναφέρεται στην ανατίναξη της γέφυρας του Ορλιακου, στην αψιμαχία των Σερρών και την πορεία της 7ης Μεραρχίας προς Βροντού, δηλαδή την χρονική περίοδο από 21 Ιουνίου και μέχρι την 1η Ιουλίου 1913. Ένα κρίσιμο δεκαήμερο της τοπικής Ιστορίας.
Δε θέλω να σχολιάσω, να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι, άλλωστε δεν είμαι ειδικός, όμως, την ιστορία μας καλό είναι να τη γνωρίζουμε εμείς οι απλοί κάτοικοι και οι άρχοντες αυτής της πόλης και ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν συνειδητά, πρώτα από όλους εμείς και ας είναι μαζί μας και όσοι άλλοι, για τη φήμη της, τον πολιτισμό της και εν τέλει για την ιστορία της, εις τους αιώνες.
Στέλιος Σαριβασίλης
ΣΗΜ.: Το Ημερολόγιο έθεσε στη διάθεση του Ιδρύματος Μελετών της χερσονήσου του Αίμου, η κόρη του Κωνσταντίνου Ν. Ζωρογιαννίδη, όταν το Ιδρυμα διευθύνετο από τον Καθηγητή Κ. Μητσάκη.

anatinaksis_gefuras_orliakou.png

 

 

anatinaksis_gefuras_orliakou1.png

 

 

anatinaksis_gefuras_orliakou2.png

anatinaksis_gefuras_orliakou3.pnganatinaksis_gefuras_orliakou4.pnganatinaksis_gefuras_orliakou5.pnganatinaksis_gefuras_orliakou6.png

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 28 Ιουν. 2020 - 10:22