«Στοπ» στις βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές τύπου stripper

Η απαγόρευση χρήσης βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών τύπου stripper, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραδοτέου προϊόντος, συγκαταλέγεται μεταξύ των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο ΥΠΑΑΤ για το προϊόν.

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλη, στην 2η ετήσια εκδήλωση για την ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ). 

Στην ημερίδα αυτή, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί αναλυτικά ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη βαμβακοκαλλιέργεια και τα εξαιρετικά συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας για το προϊόν. Η Ομάδα Εργασίας συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα σημαντικότερα αποτελέσματα συνοψίζονται στα εξής:

• αναμόρφωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με στόχο την αξιόπιστη εκπροσώπηση των πραγματικών παραγωγών και τη δημιουργία πλατφόρμας κοινού συμφέροντος με τα υπόλοιπα μέλη της παραγωγικής αλυσίδας (εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, έμποροι σπόρων κλπ)

• τα κονδύλια που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής μπορούν να στηρίξουν προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας όπως αυτά που παρουσίασε πέρσι και φέτος ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε.

• η αναδιαμόρφωση των συστημάτων ποιότητας για τη βαμβακοπαραγωγή (AGRO) και η σύνδεσή τους με λοιπά συστήματα ποιότητας αναγνωρίσιμα στις παγκόσμιες αγορές όπως το Better Cotton Initiative (BCI) και το ECOLABEL

• η απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένου τύπου βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών (stripper) οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραδοτέου προϊόντος. Σε αυτό το θέμα υπάρχει πρόθεση να αναβαθμιστεί η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να μην κυκλοφορούν τα μηχανήματα αυτά που στερούνται άδειας

• η κατ’ αρχήν συμφωνία για την ίδρυση Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βάμβακος, με έδρα την Λάρισα, όπου θα συμμετάσχουν, η Ένωση Ισπανών Εκκοκκιστών, η Διεπαγγελματική Βάμβακος της Ισπανίας, η Ένωση Ελλήνων Εκκοκκιστών, η Διεπαγγελματική Βάμβακος της Ελλάδος, και η Eurocoton (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας με έδρα της Βρυξέλες).

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 07 Φεβ. 2018 - 09:38