Σέρρες – «Ηλιαχτίδα»: Όλοι μαζί μπορούμε να βγάλουμε την αναπηρία από την αφάνεια

Η «Ηλιαχτίδα» μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Κρονίου της πόλης των Σερρών επιχείρησε να βγάλει την αναπηρία από την αφάνεια και να καταδείξει τη φύση και τα προβλήματα του Αυτιστικού Φάσματος.

Μέσα από δραστηριότητες αλληλεπίδρασης παιδιά τυπικής ανάπτυξης και παιδιά με αναπηρία επιδόθηκαν μαζί σε ομαδικά παιχνίδια γκρεμίζοντας τείχη και χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας.

Μέσα από το παιχνίδι βίωσαν την ίδια χαρά και κάλυψαν την κοινή ανάγκη για επικοινωνία.

draseis_evaisthitopoihshs_iliaxtida_1.jpg

Στόχος του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών «Η Ηλιαχτίδα» αποτελεί η κοινωνική ένταξη των παιδιών με αυτισμό και η αποδοχή της διαφορετικότητας από το γενικό πληθυσμό.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη από το Νοέμβριο του 2015 λειτουργεί  στον χώρο του συλλόγου στο Κάτω Μητρούσι και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αυτισμό (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

draseis_evaisthitopoihshs_iliaxtida_2.jpg

Μέσω προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, άθλησης και σωματικής αγωγής, ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και προγραμμάτων προεπαγγελματικής κατάρτισης που εφαρμόζονται στο Κέντρο, γίνεται προσπάθεια κοινωνικοποίησης και σταδιακής ένταξης των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία.

Η ίδρυση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αυτισμό αποτελεί τον επόμενο στόχο του συλλόγου.

Ο Αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζει:

draseis_evaisthitopoihshs_iliaxtida_3.jpg

-ποιοτικές δυσκολίες στην κοινωνική κατανόηση, συναλλαγή και συναισθηματική αμοιβαιότητα

-δυσκολίες στον τρόπο επικοινωνίας και στη γλώσσα

-ανομοιογενή ανάπτυξη γνωσιακών λειτουργιών

-συχνά ανακόλουθη επεξεργασία αισθητηριακών προσλήψεων.

Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί αυτοί, που ποικίλουν σε βαρύτητα από άτομο σε άτομο, αποτελούν χαρακτηριστικό που επηρεάζει συνολικά τη λειτουργία του.

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 08 Μάιος. 2022 - 00:49