Πρ. Παυλόπουλος: Ο Εμ. Παππάς υπόδειγμα ηρωϊσμού και ανιδιοτέλειας (Φωτό-Βίντεο)

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για πρώτη φορά, στο μνημόσυνο που τελέσθηκε στη γενέτειρα του Αρχιστρατήγου των Μακεδονικών Δυνάμεων Εμ. Παππά, αποτελεί ύψιστη τιμή στην εμβληματική αυτή μορφή της Επανάστασης του 1821 και παράλληλα δίνει το έναυσμα για την αναγνώριση, στο βαθμό που της αρμόζει, της προσφοράς και της θυσίας του για την ελευθερία της πατρίδας.

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλες σαφές μήνυμα προς τους γείτονές μας και ιδιαίτερα προς την Τουρκία και τα Σκόπια, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί τους για να στηρίξει την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ως βασική, όμως, προϋπόθεση έθεσε τον σεβασμό από μέρους τους του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Υπόδειγμα ηρωϊσμού και ανιδιοτέλειας χαρακτήρισε τη ζωή της εμβληματικής μορφής του Εμμανουήλ Παππά, επισημαίνοντας ότι στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για το πολιτικό δυναμικό της χώρας,

«Ο Εμμανουήλ Παππάς έδωσε τα πάντα για την εθνεγερσία του 1821, εμπνέοντας στο διηνεκές το παράδειγμα του εμβληματικού συνδυασμού του ηρωισμού και της ανιδιοτέλειας. Αυτό το παράδειγμα, "κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν" κατά Θουκυδίδη, είναι σήμερα, ιδίως σήμερα, επίκαιρο και διδακτικό για όλους εμάς, που είμαστε επιφορτισμένοι με την υπεράσπιση του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος, σε καιρούς κρίσιμους και χαλεπούς για τον λαό και το έθνος μας», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Εμμανουήλ Παππά.

Ελάχιστοι γνωρίζουν την προσφορά του μεγάλου αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, σημείωσε στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Εμ. Παππά κ. Δημήτριος Νότας. Τον χαρακτήρισε πρότυπο ενάρετου ανδρός, που τον διέκρινε το ήθος, η ανιδιοτέλεια, η φιλοπατρία και η βαθιά πίστη του στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο κ. Νότας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική παρουσία του.

Η τελετή της ανακήρυξης του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Εμ. Παππά πραγματοποιήθηκε στο Σχολαρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία για την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εμ. Παππά κ. Γεώργιος Πάνου.

Το πρωΐ τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντων των Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριου και Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερώνυμου.

Ακολούθησε η τέλεση μνημοσύνου του ήρωα Εμ. Παππά και ακολούθησε ομιλία σχετική με τη δράση και την προσφορά του από την φιλόλογο κα Αλεξάνδρα Μπαΐρα-Κεραμιτσοπούλου, το περιεχόμενο της οποίας εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι βουλευτές κ. Μιχ. Τζελέπης, Φωτ. Αραμπατζή και Κώστας Ζουράρις, ο δήμαρχος Σερρών κ. Π. Αγγελίδης κ.α.

Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στην προτομή του Εμ. Παππά, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνου από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακολούθησε παρέλαση μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων ενώ ο ΠτΔ απένειμε τα μετάλλια στους τρεις πρώτους νικητές του μαραθωνίου που διοργανώθηκε στη μνήμη του Εμ. Παππά.

Ο κ. Παυλόπουλος πραγματοποίησε και ολιγόλεπτη επίσκεψη στο σπίτι του αρχιστρατήγου των Μακεδονικών Δυνάμεων της Επανάστασης του 1821.

Σεβασμό  της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία

Σαφές μήνυμα προς τους γείτονές μας και ιδιαίτερα προς την Τουρκία και τα Σκόπια απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι η ευρωπαϊκή τους προοπτική περνάει μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Παυλόπουλος έγινε και πιο συγκεκριμένος σημειώνοντας ότι η χώρα μας επιθυμεί μια Τουρκία δημοκρατική και προσανατολισμένη στη Δύση και στην Ε.Ε., όμως αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του «σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολο» τους, «ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης, που είναι η Λυδία λίθος των σχέσεων μας σε ολόκληρη την περιοχή» και πρόσθεσε: «Διότι, η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, επακριβώς, χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης, χωρίς καμία γκρίζα ζώνη - οι γκρίζες ζώνες είναι επινοήσεις που το διεθνές δίκαιο δεν ανέχεται, ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο - καθορίζει επακριβώς, χωρίς καμιά αμφισβήτηση τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, αλλά ταυτοχρόνως, επειδή είμαστε χώρα της Ε.Ε. και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ε.Ε.».

«Κάθε προσβολή της Συνθήκης της Λωζάνης, λοιπόν, είναι προσβολή και του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και κάτι τέτοιο δεν ευνοεί τον ευρωπαϊκό δρόμο της γείτονος Τουρκίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Και θέλω να πιστεύω, ότι η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, την οποία χαιρετίζουμε, θα είναι η απαρχή για να ζήσουμε μια άλλη εποχή και κυρίως να βοηθήσουμε να βρει και η Τουρκία τον ευρωπαϊκό της δρόμο».

«Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες, πρωτίστως δε, στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας -κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του διεθνούς δικαίου - τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία», είπε ο κ. Παυλόπουλος και επισήμανε: «Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες».

Η Ελλάδα είναι ο πιο ανυστερόβουλος φίλος των Σκοπίων

Ο πιο ανυστερόβουλος φίλος της FYROM είναι η Ελλάδα, επισήμανε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, αναφέροντας ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της, όμως, δεν συμβιβάζεται με ονόματα «που όχι μόνο παραχαράσσουν ασυστόλως την Ιστορία αλλά και αποπνέουν τάσεις αλυτρωτισμού» και συνέχισε: «Διότι, το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν ανέχεται σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση του status quo των συνόρων. Επομένως, κάθε τέτοια διεκδίκηση ονόματος που αποπνέει αλυτρωτισμό παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο». Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι όσο λοιπόν η γειτονική χώρα εμμένει στη διεκδίκηση ενός τέτοιου ονόματος, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική. «Στο χέρι της είναι να μην τον υπονομεύσει εκείνη», είπε χαρακτηριστικά.

Το υπόδειγμα ζωής του Εμ. Παππά

Υπόδειγμα ζωής για τους δημόσιους άνδρες χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος το βίο του Εμμανουήλ Παππά. Ο σύντομος αλλά πλήρης θυσιών υπέρ του έθνους και προσφοράς υπέρ της πατρίδας βίος του αποτελεί, δήλωσε, εμβληματικό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και θυσίας.

Το πάθος του για την ελευθερία τον καθιστά, είπε, «βιωματική αρχή και αξία» για τους Έλληνες αλλά και «φάρο πορείας για όλους πορείας για όλους μας», ιδίως τους δημόσιους άνδρες, για τον εμβληματικό συνδυασμό του παραδείγματος που έδωσε, του ηρωισμού και της ανιδιοτέλεια του.

Ο Εμμανουήλ Παππάς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το έδειξε με την ένταξη του στη Φιλική Εταιρία, με την εθνικοαπελευθερωτική του δράση κατά του Οθωμανικού ζυγού ως επικεφαλής δύναμης δυόμιση χιλιάδες ανδρών σε όλη τη Χαλκιδική με ορμητήριο τη Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους και με τους αγώνες του για την απελευθέρωση και της Μακεδονίας. Ο θάνατος τον βρήκε σε ένα πλοιάριο μετά τη διάσπαση του μετώπου εν πλω για την Ύδρα, εξαντλημένο και πάμφτωχο, αφού όσα απέκτησε εμπορευόμενος σε Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Βιέννη, δεν δίστασε να τα διαθέσει στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Η περιουσία του δημεύτηκε, τα παιδιά και η γυναίκα του φυλακίστηκαν, το σπίτι του πυρπολήθηκε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε ιδιαίτερα τη συμβολή του Εμμανουήλ Παππά, στην κατοπινή απελευθέρωση και επανενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. «Το παράδειγμα του μεγάλου συντοπίτη σας ενέπνευσε ολόκληρες γενιές Μακεδόνων στους μετέπειτα αγώνες τους για ελευθερία, που οδήγησαν τελικώς στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στην ένταξή της στον εθνικό μας κορμό, με την αντίστοιχη αδιαμφισβήτητη πλέον θωράκιση της ελληνικότητάς της» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Ποτέ δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι το υπόδειγμα του Εμμανουήλ Παππά ήταν εκείνο, το οποίο έκανε την Ελλάδα μεγάλη και σεβαστή» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε: «Και τούτο διότι αυτό το υπόδειγμα αφενός οδήγησε στην απελευθέρωση και του τελευταίου τμήματος της ελληνικής επικράτειας από τον τουρκικό ζυγό. Και, αφετέρου, κατοχύρωσε στο διηνεκές την ούτως ή άλλως αδιαμφισβήτητη ιστορικώς, Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τις αρχές του Δήμου Εμμανουήλ Παππά για τη φιλοξενία και την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπο του και τον θεσμό και πρόσθεσε: «Το παράδειγμα του Εμμανουήλ Παππά, μιας από τις αγνότερες και ηρωϊκότερες μορφές της εθνεγερσίας του 1821, πρέπει να συνιστά δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 04 Δεκ. 2017 - 07:32