Πλούσια προοιωνίζεται η νέα πολιτιστική χρονιά για την Αδελφότητα Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»

Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Καλογιαννίδη

Η 45χρονη παρουσία της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Σερρών κατατάσσει την Αδελφότητα Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» στους μακροβιότερους συλλόγους, με ανεκτίμητη προσφορά στη διατήρηση  και διάχυση των παραδόσεων.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Σωκράτης Κοτζάογλου, συνεπικουρούμενος από τα υπόλοιπα δραστήρια μέλη της διοίκησης, υπηρετεί με συνέπεια και αυταπάρνηση εδώ και πολλά χρόνια τους σκοπούς ιδρύσεως του συλλόγου, μεταλαμπαδεύοντας στους νεώτερους  τα ήθη και έθιμα, που έφεραν το 1922 στη νέα τους πατρίδα οι Μικρασιάτες από τα άγια και αιματοβαμμένα τους χώματα.

Πρόσφατα τελέσθηκε στον ιδιόκτητο χώρο της Αδελφότητας (Ικονίου 5), στο συνοικισμό «Κιουπλιά», όπου είχαν εγκατασταθεί οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά την έλευσή τους στην πόλη των Σερρών, ο αγιασμός για την έναρξη της νέας πολιτιστικής περιόδου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης πρωτοπρεσβύτερο Θωμάς Τσιάγγας.

Στην σπουδαιότητα της τέλεσης του αγιασμού στην έναρξη κάθε πολιτιστικής περιόδου αναφέρθηκε ο κ. Σωκράτης Κοτζάογλου στον χαιρετισμό του, σημειώνοντας, με έμφαση, πως ο ελληνισμός δεν πορεύθηκε ποτέ σωστά χωρίς τη βοήθεια της εκκλησίας.

Προανήγγειλε ότι η πολιτιστική χρονιά 2017-2018 θα είναι ιδιαίτερα πλούσια. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί ο ετήσιος χορός του συλλόγου, ενώ τον Μάρτιο θα ακολουθήσουν τα Πολυκάρπεια, με την πραγματοποίηση μιας απογευματινής συναυλίας της μικτής χορωδίας, αποδίδοντας τραγούδια της Μικράς Ασίας, αποτίοντας, παράλληλα, φόρο τιμής στα 15 μέλη της που έχουν φύγει από τη ζωή κατά τη διάρκεια της 18χρονης παρουσίας της.

Στις προθέσεις της αδελφότητας είναι η διοργάνωση ημερίδας για την ανταλλάξιμη περιουσία, την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της Μικράς Ασίας και για το τραύμα των προσφύγων.

Στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων εντάσσονται και δύο παρουσιάσεις βιβλίων

Ο κ. Κοτζάογλου προανήγγειλε και την πραγματοποίηση εκδρομής στη Νέα Καρβάλη, στο Ακόντισμα, στο Καππαδοκικό χωριό, στη Στέγη Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου θα ταξιδέψει στη Νέα Αρτάκη-Χαλκίδας, στη Νέα Σελεύκεια-Θεσπρωτίας και υπάρχει και μία πρόταση από τον αδελφοποιημένο σύλλογο Μικρασιατών Χανίων.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη του κόσμου, σημειώνοντας πως στην πόλη των Σερρών διαβιούν τεσσάρων γενεών πρόσφυγες.

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη λειτουργούν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου και η χορωδία την Πέμπτη.

Ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Κοτζάογλου προς τις κυρίες του συλλόγου που παρασκεύασαν μικρασιάτικα και άλλα εδέσματα.

Στον αγιασμό παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωϋσιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σερρών κ. Θ. Αραμπατζής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Φωτιάδης, ο διοικητής της Τροχαίας κ. Στέργιος Τσομπανίδης, η πρώην προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών κα Αικ. Περιστέρη, ο πρόεδρος της ΠΟΘΣ κ. Λευτέρης Χατζόπουλος κ.α.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 16 Οκτ. 2017 - 07:00