Παρουσιάζονται στην πόλη των Σερρών τα αποτελέσματα του δικτύου MAPS για τη βιώσιμη επανάχρηση πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Ο Δήμος Σερρών και άλλοι οκτώ Ευρωπαικοί Δήμοι συναντιούνται στις 24 Απριλίου 2018 στις Σέρρες στα πλαίσια του δικτύου MAPS για την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων για την βιώσιμη επανάχρηση των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων με την παρουσία διεθνούς φήμης ομιλητών

“Μετά από 2 χρόνια συνεργασίας μεταξύ των εννέα εταίρων- πόλεων του δικτύου MAPS (Piacenza, Σέρρες, Varaždin, Szombathely, Telsiai, Koblenz, Longford, Espinho και Cartagena) όπου μελέτησαν στρατηγικές για τη βιώσιμη επανάχρηση των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ανταλλάσσοντας κοινές εμπειρίες, πρακτικές και τεχνογνωσία, ήρθε η ώρα για να παρουσιάσουν το τελικό τους αποτέλεσμα. Αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια της τελικής ανοικτής στο κοινό, εκδήλωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου και ώρες 08:30 μέχρι 17:00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Philippos Xenia (Αγίας Σοφίας 1, Σέρρες).

Όσοι έχουν ενδιαφέρον για τη βιώσιμη επανάχρηση εγκαταλελειμμένων χώρων μέσα στον αστικό ιστό αλλά και για τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον αστικό σχεδιασμό, καλούνται να παραβρεθούν στην εκδήλωση.” δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων και Πολεοδομίας Ηλία Γκότση και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Παντελή Χράπα.

Ο κ. Χράπας ανέφερε μερικές από τις εμπειρίες που αποκόμισε από τις συναντήσεις του στις επιτροπές του δικτύου MAPS.

Τους ομιλητές της ημερίδας παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Έργων και Πολεοδομίας Ηλίας Γκότσης λέγοντας τα εξής:

“Ανάμεσα στους ομιλητές θα παραβρίσκονται βαθιά γνώστες του αστικού σχεδιασμού και της επανάχρησης- απόδοσης στους πολίτες όπως:

Η Dr. Celia Clark η οποία είναι ειδική στους μηχανισμούς μετατροπής χώρων στρατιωτικής χρήσης σε χώρους για χρήση τους από πολίτες. Συγκεκριμένα έχει καταγράψει τέτοιου είδους μετατροπές σε διάφορα μέρη του κόσμου, ξεκινώντας την εργασία αυτή από τη δεκαετία του 1990.

Ο Pietrangelo Pettenò ο οποίος είναι ιδρυτής του συστήματος CEO of Marco Polo System GEIE/ EEIG (http://www.marcopolosystem.it/), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ασχολείται με τη διαχείριση του Forte Marghera (http://www.fortemarghera.org/it/), του αρχαίου και εντυπωσιακού οχυρού στην περιοχή Mestre, στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Το σύστημα Marco Polo προωθεί διεθνείς επιχειρηματικές συνεργασίες βασισμένες σε ιστορικά θέματα και κυρίως στην ιστορία της Βενετίας και της Μεσογείου.

Ο κος Νικηφορίδης Πρόδρομος ο οποίος μαζί με τον Bernard Cuomo διατηρούν το γραφείο Nikiforidis-Cuomo architects (http://www.nikiforidis-cuomo.com/) και ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα έργα τους, συμπεριλαμβάνονται κτίριο κατοικιών στο Παρίσι, το Κέντρο Πολιτισμού και Θεάτρου στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, το κτίριο της Technopolis στη Θεσσαλονίκη, το Κτίριο του Θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη και η ανάπλαση της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει το έργο MAPS καθώς συμμετείχε στην εκδήλωσή του Δήμου Σερρών τον Οκτώβρη του 2017 ως "επικεφαλής του σχεδιασμού ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου" ενώ στις 24/4 θα αναπτύξει το θέμα πως τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν ευκαιρία για τις ελληνικές πόλεις για να ανακτήσουν τον δημόσιο χώρο.

Η κα Ζουρνά Μαρία η οποία είναι αρχιτέκτονας με MSc στη Διαχείριση έργων και από την αποφοίτησή της εργάζεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Από το 2015 είναι η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπηρεσίας υπεύθυνης για τη συντήρηση και αναβάθμιση του κυκλοφοριακού- οδικού δικτύου, των ανοικτών δημόσιων χώρων και του δικτύου οδοφωτισμού της Θεσσαλονίκης. Τα έτη 2003 έως 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Αστικών Μελετών της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικών Έργων και κυρίως ήταν υπεύθυνη έργων αστικών αναπλάσεων.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 20 Απρ. 2018 - 11:49