Παράταση για τις εισφορές αγροτών λόγω συμψηφισμών αναμένεται να δώσει ο ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ αναμένεται να δώσει παράταση για τις εισφορές Μαρτίου ώστε να γίνει τελικά ο πολύ-αναμενόμενος συμψηφισμός με τη νέα εκκαθάριση για τις εισφορές του 2017 που θα υπολογιστούν με τα εισοδήματα του 2016. Αυτό σημαίνει ότι τα ειδοποιητήρια για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους, μεταξύ των οποίων και αγρότες, θα εκδοθούν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και οι εφαρμογές που υποστηρίζουν την εισφοροδότηση θα υπολειτουργούν από την Τρίτη 24 Απριλίου έως την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Αιτία της καθυστέρησης το γεγονός ότι η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του 2017 για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων εκκαθάρισης, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Όμως ήδη έχουμε φτάσει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, συνεπώς η ολοκλήρωση της διαδικασίας ίσως συμπέσει με τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Γι’ αυτό και ο ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι η εμπρόθεσμη καταβολή των ποσών των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει σε νέα ημερομηνία. Αυτή αναμένεται να είναι εντός του επόμενου μήνα, δηλαδή του Μαΐου.

Για το σκοπό αυτό, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς και οι εφαρμογές που υποστηρίζουν την εισφοροδότηση μη μισθωτών, θα υπολειτουργούν από την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 έως την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

«Δεδομένου ότι η εκκαθάριση συνδέεται τεχνικά με την έκδοση εισφοράς Μαρτίου 2018, η οποία καθυστερεί, θα δοθεί νέα ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς, για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση» διευκρινίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του συμψηφισμού θέλει την εξόφληση σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όσων μη μισθωτών ασφαλισμένων το εισόδημα του 2016 ήταν υψηλότερο από εκείνο του 2015. Για να τηρηθεί η διαδικασία που έχει θεσμοθετηθεί σε σχετική υπουργική απόφαση, η πρώτη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο και η τελευταία για τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς. Αντίστοιχα, όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν μικρότερα εισοδήματα για το 2016, σε σχέση με το 2015, άρα και μικρότερες, αναλογικά, ασφαλιστικές εισφορές, η επιστροφή ποσών που θα λάβουν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι πρέπει να λάβουν ποσά έως τον ερχόμενο Ιούλιο.

www.agronews.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 24 Απρ. 2018 - 21:39