Πανηγύρισε ο ενοριακός Ιερός Ναός των Αγίων Αντωνίου και Μαρίνης

«Οι χριστιανοί δεν βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής, όπως ορισμένοι θέλουν. Οι χριστιανοί και η εκκλησία δεν γίνεται να μην μιλούν και να σιωπούν, σαν να μην έχουν λόγο όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα που αφορούν την πατρίδας μας», τόνισε μεταξύ άλλων  στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης  κ.κ. Θεολόγος, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου,  ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης μας.
Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Μαρίνης και Αντωνίου, στο λόγο του, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και  παίρνοντας  αφορμή από τους σκληρούς αγώνες του Αγίου Αντωνίου που έκανε  για 80 έτη μέσα στην έρημο, επεσήμανε ότι και σήμερα οι χριστιανοί πρέπει να αγωνίζονται με το ίδιο θάρρος για όλα τα θέματα που τους αφορούν,  είτε στο κοινωνικό, είτε στον εθνικό τομέα και να μην σιωπούν γιατί «η πατρίδα μας είναι το κοινό σπίτι όλων μας και εάν γκρεμιστεί θα χαθούμε όλοι μας».  
«Στον χριστιανό», τόνισε μεταξύ των άλλων, «δεν αρμόζει ούτε η ηττοπάθεια ούτε ο φόβος γιατί είναι ο αληθινά αγωνιστής, ο πραγματικά αντιστασιακός άνθρωπος.   Η φωνή του Αγίου Αντωνίου είναι επίκαιρη και ουσιαστική αλλά  είναι και ελπιδοφόρα,  σε έναν κόσμο όπου έχουν τσακιστεί τα φτερά μας. Ο κόσμος σήμερα και στην πατρίδα μας  έχει σκύψει δουλικά το κεφάλι, σαν να περιμένει το προαναγγελμένο τέλος, αλλ’ όμως στον χριστιανό δεν αρμόζει ούτε η ηττοπάθεια ούτε ο φόβος,  γιατί έχει τον Χριστό που είναι η δύναμή μας και η ελπίδα μας. Ας  γίνουμε, όπως ο όσιος Αντώνιος,  άνθρωποι θαρραλέοι, πραγματικά αντιστασιακοί, οι οποίοι δεν θα εξαντλούμε την δυναμικότητά μας μόνο σε λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά θα ξεκινήσουμε αυτή την επανάσταση από τους εαυτούς και ύστερα θα επεκταθούμε σε ό,τι γύρω μας ευτελές μας περιβάλει».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η ενορία των Αγίων Μαρίνης και Αντωνίου στο πνευματικό, στο λειτουργικό, στο κατηχητικό και στον φιλανθρωπικό τομέα.
Ιδιαιτέρως επαίνεσε την δράση της ενορίας στον φιλανθρωπικό τομέα τονίζοντας ότι για την προηγούμενη χρονιά διέθεσε το ποσό των 26.774,94 ευρώ σε διάφορα βοηθήματα για τους απόρους αδελφούς μας.
Επίσης, λίγο πριν την λήξη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ετίμησε τον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού, κ. Παναγιώτη Γκουτίδη για τα 10 χρόνια προσφοράς του στο αναλόγιο του Ιερού Ναού, ο οποίος, δυστυχώς  για λόγους υγείας αναγκάζεται να  σταματήσει να προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες του.
Ο κ. Παναγιώτης Γκουτίδης, ο οποίος έχει την καταγωγή του  από το Ζευγολατειό Σερρών, φέτος έκλεισε  50 χρόνια ως ιεροψάλτης,  εκ των οποίων  στα 10 τελευταία έψαλε στον Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίου και Μαρίνης. Ο κ. Θεολόγος εκφράζοντας τις ευχαριστίες και τα ευγνώμονα αισθήματα  των ιερέων αλλά και του εκκλησιάσματος, του προσέφερε μία εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, λέγοντάς του μεταξύ άλλων ότι με την κατανυκτική ψαλμωδία του άφησε στην πόλη μας μία «ωραία πνευματική κληρονομιά και παρακαταθήκη, γιατί η ψαλμωδία του  είναι δωρική, βυζαντινή όπως ακριβώς μάς την έχουν παραδώσει οι πατέρες μας και αναγωγική, δηλαδή μάς βοηθάει στην προσπάθειά μας, κατά την ώρα της προσευχής,  να ανέβουμε προς τον Θεό». Του ευχήθηκε δε η Παναγία η Τριχερούσα, της οποίας ακριβές αντίγραφο βρίσκεται στον Ναό και οι άγιοι της ενορίας να τον βοηθούν και να του χαρίζουν ακόμη πολλά χρόνια ώστε να ανεβαίνει ένα-ένα τα σκαλοπάτια της πνευματικότητας.
 

 


 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 19 Ιαν. 2018 - 11:01