Π. Αγγελίδης: Το 34% της ΣΑΤΑ δίνεται για την συντήρηση του οδικού δικτύου

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην συντήρηση του οδικού δικτύου του Δήμου Σερρών, δήλωσε ο δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης, αντικρούοντας την κριτική που ασκείται, κατά καιρούς, για την κακή κατάσταση του οδοστρώματος σε διάφορες περιοχές.

Ο δήμαρχος Σερρών, μαζί με τον αντιδήμαρχο Έργων και Πολεοδομίας κ. Ηλία Γκότση, αντέτειναν στους επικριτές τους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι έχει υπάρξει δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του δήμου, που ανέρχεται στο 60%. Ωστόσο, το 34% της ΣΑΤΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, διατίθεται για την συντήρηση του οδικού δικτύου του Δήμου Σερρών.

Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του κ. Πέτρου Αγγελίδη έχουν ως εξής:

«1. Η συντήρηση του οδικού δικτύου ενός Δήμου, χρηματοδοτείται μόνον από τα έσοδα του Δήμου, όπως: α) από τη ΣΑΤΑ ( είναι η κρατική ετήσια επιχορήγηση που δίνεται στους Δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους) και β) με χρήματα από την εφαρμογή σχεδίου πόλεως (εισφορά σε χρήμα).

 H συντήρηση του οδικού δικτύου δεν χρηματοδοτείται από προγράμματα ευρωπαικά ή εθνικά.

2. Ο Δήμος Σερρών πριν από το 2011, δηλαδή πριν γίνει ο Καλλικράτης χρηματοδοτείτο από τη ΣΑΤΑ με το ποσό των 2.200.000 ευρώ.

Μετά το 2011 δηλαδή με τον Καλλικράτη, με την ενσωμάτωση στο Δήμο Σερρών ακόμη τριών Δήμων και δύο κοινοτήτων, ο Δήμος Σερρών περιλαμβάνει πλέον το μισό νομό Σερρών και η χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ μειώθηκε από 2.200.000 σε 1.000.000 ευρώ.

Με αυτό το 1 εκατομμύριο ευρώ ο Δήμος Σερρών καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες ανάγκες του όπως παιδικές χαρές, συντήρηση κτιρίων κλπ.

3. Παρά τη μειωμένη χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ κατά 60%, η δημοτική αρχή έδωσε και συνεχίζει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συντήρηση του οδικού δικτύου και από το 2011 έως και το 2018 υλοποίησε και υλοποιεί έργα συντήρησης του οδικού δικτύου Δήμου Σερρών, προϋπολογισμού 5.749.000 ευρώ περίπου.

Το 34% των χρημάτων της  ΣΑΤΑ τα διαθέτουμε για την συντήρηση του οδικού δικτύου.

Συνημμένα υποβάλλουμε τον πίνακα έργων για συντηρήσεις του οδικού δικτύου Δήμου Σερρών από το 2011 έως το 2018 στον οποίο αναλυτικά φαίνονται όλα τα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου Δήμου Σερρών( ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, επούλωση φθορών οδοστρωμάτων, βελτίωση κυκλοφοριακών συνθηκών και δικτύου φωτεινής σηματοδότησης, αγροτικοί οδοί κλπ).

4. Είναι γνωστό σε όλους και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το οδικό δίκτυο όλων σχεδόν των Δήμων της Ελλάδας και ασφαλώς όλων των Δήμων του Νομού Σερρών είναι κατεστραμμένο και δεν υπάρχει δυνατότητα με τα χρήματα της ΣΑΤΑ και με τα χρήματα από την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως να αποκατασταθεί συνολικά το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτή είναι η αλήθεια για το θέμα της συντήρησης του οδικού δικτύου του Δήμου Σερρών. Όσοι επιχειρούν με λαϊκισμό να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, χωρίς να καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις για την συνολική αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδικού δικτύου, όπως υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει, εξυπηρετούν σκοπιμότητες και εκτίθενται στους Σερραίους δημότες, διότι με τη φτηνή προπαγάνδα τους προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών».

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 23 Απρ. 2018 - 14:26