«Ώρα μηδέν» για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια

Ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση για το πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί την παραγωγή για το 2017 και το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη, ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με νέα ερώτησή της, την οποία συνυπογράφουν 12 συνάδελφοί της από τη ΝΔ.

Αφορμή η άγονη έκτακτη Διυπουργική Επιτροπή, της προηγούμενης Παρασκευής 16 Μαρτίου, για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα, καθώς και οι γενικόλογες και κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές, χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.

Αποτέλεσμα, να μένουν ξεκρέμαστοι για ακόμη μια φορά πάνω από 2.500 τευτλοπαραγωγοί, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά και για έναν ολόκληρο χρόνο, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα οφειλόμενα 6,2 εκατ. ευρώ, άνω του 65% της συνολικής οφειλόμενης πληρωμής, της σοδειάς του 2017.

Και αυτό, παρά το ότι η Διοίκηση της ΕΒΖ είχε υποσχεθεί εξόφληση του εν λόγω ποσού μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018 καθώς και προμήθεια των απαραίτητων σπόρων και λιπασμάτων στους τευτλοπαραγωγούς για την τρέχουσα περίοδο. Είχαν βεβαίως προηγηθεί οι αίολες, όπως αποδείχθηκε, υποσχέσεις του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, για εξόφληση των παραγωγών μέχρι τέλος του 2017.

Τα προαναφερόμενα, σε συνδυασμό και με το φημολογούμενο κλείσιμο και του τελευταίου Εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, που λειτουργούσε τουλάχιστον ως έσχατο «μαξιλάρι» ελπίδας για την διάθεση της παραγωγής την περσινή χρονιά, έχουν εκτοξεύσει την απογοήτευση των παραγωγών και δημιουργούν δυστυχώς κλίμα οριστικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ στηλιτεύουν τις Κυβερνητικές παλινωδίες για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Τευτλοκαλλιέργειας. Τόσο με τις συνεχείς αλλαγές Διοικήσεων στην ΕΒΖ τα 3 τελευταία χρόνια, που υπονόμευσαν την όποια δυνατότητα ανάταξης της βιομηχανίας, όσο και με το «φιάσκο» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 για δήθεν ενίσχυση με 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ. Μία Απόφαση, η οποία, όχι μόνο δεν συντέλεσε στη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όχι μόνο ήταν χρήματα σε «βαρέλι δίχως πάτο» αλλά και «δώρο – άδωρο» στους παραγωγούς, στους οποίους κατέληξαν τελικά μόλις 950.000 ευρώ.

Η κ. Αραμπατζή και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της, επισημαίνουν ότι ακόμη και αν υποτεθεί ότι σήμερα θα καταβάλλονταν στους παραγωγούς τα οφειλόμενα ποσά και θα προμηθεύονταν τα απαραίτητα εφόδια σποράς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν τελικώς να καλλιεργήσουν. Καθώς η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι πλέον στο όριο να χαθεί, αφού στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται.

Σημειώνουν δε ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε εγκατάλειψη μια ταλαιπωρημένη καλλιέργεια, που ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συνεχώς και υπονομεύουν την αναπτυξιακή στόχευση της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της επιλογής, να ενισχύσει την  τευτλοκαλλιέργεια με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη ΚΑΠ 2014- 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 20 Μαρ. 2018 - 15:25