Ομιλία του διακεκριμένου μαθηματικού Ι. Αντωνίου στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών

Τον διακεκριμένο  μαθηματικό, κ. Ιωάννη Αντωνίου, καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ και διευθύνοντα του Διατμηματικού Προγράμματος στα  «Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα», θα φιλοξενήσει το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών, την Πέμπτη 22 Μαρτίου και ώρα 1.00 μ.μ.  στο κλειστό αμφιθέατρο του σχολείου.

Η επίσκεψη του εντάσσεται στο πλαίσιο των ομιλιών ακαδημαϊκών και επιστημόνων που έχει εγκαινιάσει το εκπαιδευτήριο, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, με σκοπό την προαγωγή της σκέψης και  την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για τις επιστήμες, στους μαθητές του γυμνασίου και λυκείου.

Το θέμα της ομιλίας θα είναι    « Η θεωρία του Χάους και Fractal». Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του καθηγητή Αντωνίου στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο, που μάγεψε το ακροατήριό του, κατά την πρώτη του επαφή με τους μαθητές της μονάδας,  με τη μοναδική του ικανότητα να μεταφέρει σε λόγο απλό και κατανοητό ειδικές έννοιες της επιστήμης του. Αναλυτικός και προσηνής, με αίσθηση του χιούμορ, ενθαρρύνει το ακροατήριό του να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να εκφράσει τις απορίες του.

Η είσοδος στο αμφιθέατρο του σχολείου, για την ομιλία του κ. Αντωνίου, είναι ελεύθερη για όλους όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν. 

Σύντομο Βιογραφικό του Κ. Αντωνίου

Ο Ιωάννης Αντωνίου διδάσκει στο τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ και διευθύνει το Διατμηματικό Πρόγραμμα στα « Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα» (2014-2022). Από το 2001 διδάσκει Θεωρία Πληροφορίας, Επεξεργασία Γνώσης, Κβαντικό Υπολογισμό, Μοντελοποίηση Πολύπλοκων Συστημάτων και του Χάους, στο τμήμα μαθηματικών του ΑΠΘ και από το 2012 και στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής των Διεθνών Ινστιτούτων Φυσικής και Χημείας Solvay στις Βρυξέλλες (1994-2003) με διευθυντή τον Ilya Prigogine (βραβείο Νόμπελ 1977), Προϊστάμενος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ (2007-2009) και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κοινού Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών (JINR), Dubna, Ρωσία (2001-2014).  Ο κ. Αντωνίου είναι επίσης καθηγητής του  Lomonosov Moscow State University και του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης. Έχει δημοσιεύσει  πάνω από 200 ερευνητικές εργασίες και έχει τιμηθεί διεθνώς με 5 βραβεία. Του απονεμήθηκε το Kapitza Μετάλλιο της Ρωσικής Ακαδημίας, το Βραβείο De Donder από την Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου, το βραβείο Wessex Institute (UK) και  Πανεπιστήμιο της Siena (Italy), (2002), το βραβείο  Prigogine (2008) και το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας (2009), για τη διεθνή αναγνώριση του ΑΠΘ. Είναι Συνιδρυτής και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ, από το 2001 έως σήμερα, και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας ( 2013-2017).

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 20 Μαρ. 2018 - 11:14