Ολοκληρωτική σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου σε καλλιέργειες του νομού Σερρών από τις τελευταίες θεομηνίες

​Ολοκληρωτική σε πολλές περιπτώσεις είναι η καταστροφή που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο του νομού Σερρών από τιςεπαναλαμβανόμενες θεομηνίες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βλέπουν από τη μια την παραγωγή τους να αφανίζεται και από την άλλη τις υποχρεώσεις τους να διογκώνονται.

Το σοβαρό θέμα φέρνει στη Βουλή ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «Εντονότατα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει τις τελευταίες 20 ημέρες πολλές κοινότητες του Δήμου Σερρών, Βισαλτίας και Ηράκλειας προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε πλήθος καλλιεργειών αλλά και σε βασικές υποδομές. Συγκεκριμένα, οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις αλλά και η χαλαζόπτωση που επικράτησαν, σε συνδυασμό με τις ανεμοθύελλες, είχαν ως αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων καλλιέργειας μηδικής, ηλιόσπορου, βαμβακιού, αραβόσιτου, καπνού, ρυζιού, ντομάτας κ.α,  καθώς αυτά τα βίαια αλλά και τακτικά επαναλαμβανόμενα καιρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου. Εκτός των παραπάνω σε πολλές κοινότητες σημειώθηκαν και πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν δρόμους και διαβάσεις αποκόπτοντας σε πολλές των περιπτώσεων την πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Η αγανάκτηση και η αγωνία των αγροτών των πληγέντων περιοχών που βλέπουν για ακόμη μια φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται είναι απόλυτα δικαιολογημένη και ζητούν από την Πολιτεία, τόσο την άμεση και δίκαιη καταγραφή όσο και την ταχεία αποζημίωση των ζημιών στις καλλιέργειες τους από τον ΕΛΓΑ».

Επειδή, κατά τον Τζελέπη «ο αγροτικός κόσμος των πληγέντων περιοχών του Ν. Σερρών έχει περιέλθει σε δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση καθώς είναι αντιμέτωπος με ολοκληρωτική απώλεια της φετινής του παραγωγής σε πολλές κοινότητες, ενώ παράλληλα οι  ασφαλιστικές και φορολογικές του υποχρεώσεις διογκώνονται καθημερινά, δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την επιβίωση του», όπως επίσης και λόγω του ότι πολλοί εκ των προαναφερθέντων καλλιεργητών αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστροφές με απώλεια παραγωγής και το έτος 2017 και ακόμη αναμένουν την αποπληρωμή  του περσινού υπόλοιπου 30%, της αποζημίωσης τους από τον ΕΛΓΑ ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση αλλά και δίκαιη-αντικειμενική καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο του Νομού Σερρών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες 20 ημέρες, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αναγκαίων αποζημιώσεων, για την οικονομική βιωσιμότητα των πληγέντων καλλιεργητών του Νομού Σερρών,  και εάν σκοπεύει το ΥΠΑΑΤ να επισπεύσει την διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη την δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καλλιεργητές.

Επίσης, ο βουλευτής ερωτά την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εάν προτίθεται να προβεί σε πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων καλλιεργητών του Νομού Σερρών από τις επαναλαμβανόμενες θεομηνίες,  για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων τους, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στην τοπική κοινωνία που μετά και το καταστροφικό πέρασμα του καιρού, βρίσκεται σε απόλυτη οικονομική ασφυξία.

Τέλος, αιτείται να πληροφορηθεί εάν μεταξύ των προθέσεων του Υπουργείου είναι η άμεση αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% των οφειλόμενων αποζημιώσεων, από το έτος 2017, στους πληγέντες καλλιεργητές του Νομού Σερρών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 25 Ιουλ. 2018 - 17:23