Οι Σερραίοι στηρίζουν διαρκώς και έμπρακτα το πανανθρώπινο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη μακρυνή Τανζανία

«Ο Παράδεισος δεν θέλει ανθρώπους με πτυχία. Θέλει μόνο ανθρώπους με αγάπη», τόνισε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως και Έξαρχος Ανατολικής Τανζανίας κ. κ. Δημήτριος,  στο εκκλησάκι του Αγίου Εφραίμ του Θαυματουργού Θεσσαλονίκης, στους προσκυνητές που τον επισκέφθηκαν από την πόλη των Σερρών.
Για μια ακόμη φορά οι Σερραίοι έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους, η οποία ξεπερνάει τα σύνορα της πόλης τους  και αυτής της πατρίδας τους, όταν επισκέφθηκαν, το περασμένο Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019,  τον Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριο και του παρέδωσαν την οικονομική στήριξή τους για τα πάμφτωχα παιδιά της Τανζανίας, τα οποία πεθαίνουν καθημερινά από έλλειψη φαγητού και φαρμάκων. Επίσης, ενημερώθηκαν από τον ίδιο για το σπουδαίο έργο που συντελείται από την ορθόδοξη εξωτερική ιεραποστολή σ’ αυτή την χώρα.
Ο Μητροπολίτης Ανατολικής Τανζανίας κ. Δημήτριος, ο οποίος βρίσκεται για λίγες ημέρες στην χώρα μας,  επιτελεί  εδώ και 15 χρόνια ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο έργο. Όπως είπε με συγκίνηση στους Σερραίους προσκυνητές, παρότι ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα, άφησε τις ανέσεις του και την οικογένειά του και με την ευλογία του πνευματικού του και του Αγίου Παϊσίου,  πήγε πρώτα ιεραπόστολος στην Ινδία για να βοηθήσει τους λεπρούς. Το 1994 μετέβη στην Τανζανία όπου βρήκε μόνο μία εκκλησία και 300 χριστιανούς. 
Σήμερα και ύστερα από τις αξιέπαινες προσπάθειές του  έχουν κτιστεί 35 εκκλησίες και έχουν βαφτιστεί 60.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8000 μουσουλμάνοι και 700 της πρωτόγονης φυλής των Μασάϊ. Αυτές τις ημέρες τελειώνει η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου και πρόκειται να κτιστεί ακόμη μία αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο.   
Επίσης έχουν γίνει 11 κλινικές, 8 σχολεία με 12.000 μαθητές, 2 ορφανοτροφεία και τώρα με την βοήθεια των φίλων της εξωτερικής ιεραποστολής κτίζεται το 3ο ορφανοτροφείο που φέρει την ονομασία «Ευαγγελίστρια».
Στο πολύ σημαντικό τομέα της ύδρευσης επίσης, έχουν γίνει πολλές γεωτρήσεις και έχουν ανοιχτεί περισσότερα από 80 πηγάδια. Έτσι έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.
Ο Σεβασμιώτατος  τόνισε στην συνάντησή του με τους προσκυνητές, ότι σ αυτή την χώρα κάθε μέρα 3.000 παιδιά χάνουν την ζωή τους. Επεσήμανε δε ότι  3 ευρώ στοιχίζει ‘το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς και 10 της ελονοσίας. «Για 3 ευρώ πεθαίνουν εκεί τα παιδιά» είπε με έμφαση. Και πρόσθεσε: «Εάν ανοίξω την σακούλα των σκουπιδιών, που έχετε στο σπίτι σας και  δω αυτά που έχει μέσα σίγουρα θα βρω την ζωή ενός παιδιού στα σκουπίδια σας». 
  Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τους Σερραίους για την αγάπη και την στήριξη στο έργο του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στην δική τους βοήθεια,  έχουν ανοιχτεί  στη μακρινή  αυτή  χώρα 29 πηγάδια,  προσφέροντας έτσι ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει,  το νερό. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε όποιο μέρος ανοίγεται ένα καινούργιο πηγάδι, και αυτό γίνεται συνήθως μεταξύ τριών χωριών, δημιουργείται μία νέα ενορία.
Εξίσου σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι από τους Σερραίους φίλους της ιεραποστολής έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν όλα τα χρήματα για την ίδρυση ενός νέου Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Πανάρετο, του οποίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την νέα χρονιά.Όμως, η προσφορά δεν σταματά εδώ. Με τα χρήματα που παραδόθηκαν στα χέρια του Σεβασμιωτάτου από την υπεύθυνη  της ιεραποστολικής ομάδας στην πόλη μας κ. Ευδοκία Τόττα,  θα γίνει μία νέα γεώτρηση, η οποία ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Επίσης, θα γίνουν ακόμη δύο βαφτίσεις από αναδόχους. Η κάθε βάφτιση για όσους το επιθυμούν στοιχίζει 200 ευρώ και δίδεται το όνομα που θέλει ο ανάδοχος, ο οποίος κάθε χρόνο οφείλει να στέλνει 100 ευρώ για τα έξοδα του παιδιού.
Ένα ακόμη σημαντικό που φροντίζει να κάνει η ορθόδοξη εκκλησία είναι να δίνει ένα γεύμα στους ιθαγενείς που εκκλησιάζονται και οι οποίοι έρχονται με τα πόδια νηστικοί, διανύοντας τις περισσότερες φορές μεγάλες αποστάσεις. Ένα τέτοιο Κυριακάτικο γεύμα θα προσφέρει ακόμη ένας συμπολίτης μας εις μνήμην της μητέρας του.
  Ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος μετά το τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε θερμά ακόμη μία φορά τους Σερραίους για την έμπρακτη αγάπη τους. Γιατί όπως τους είπε μεταξύ άλλων, ο Θεός δεν θα ρωτήσει  κατά την Δευτέρα Παρουσία ούτε πόσες μετάνοιες ούτε πόσες νηστείες κάνουμε αλλά πόση αγάπη έχουμε δείξει στους φτωχούς αδελφούς. Είπε δε, χαρακτηριστικά:
«Κάποτε είχα συναντήσει την γερόντισσα Γαβριηλία στο σπίτι των Αγγέλων στην Αθήνα, όταν ήμουν στρατιώτης και την ρώτησα: “Γερόντισσα τι πρέπει να έχει κανείς για να υπηρετήσει την ιεραποστολή, μήπως πρέπει να σπουδάσω γιατρός;” Και μου είπε «παιδί μου, πέντε πράγματα πρέπει να μάθεις πριν ξεκινήσεις. Αγάπη, αγάπη, αγάπη, αγάπη και  αγάπη». Για τον Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο η αγάπη δεν έχει όρια. Είναι αστείρευτη πηγή χαράς και ευτυχίας και αυτή την χαρά μεταδίδει σε όσους τον πλησιάζουν. Και αυτή είναι η αιτία που οι φίλοι της εξωτερικής ιεραποστολής στη πόλη των Σερρών διαρκώς αυξάνουν. Γιατί η βοήθεια όλων είναι πολύ σημαντική για να συνεχιστεί το σπουδαίο έργο που γίνεται από την ορθόδοξη ιεραποστολή στην μακρινή Τανζανία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 06 Νοε. 2019 - 22:23