Οι «κουκουβάγιες» κινδυνεύουν περισσότερο με πρόωρο θάνατο από τους «κορυδαλλούς»

Aυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αντιμετωπίζουν oι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι έως αργά τη νύχτα και δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι την επόμενη μέρα, σε σχέση με όσους πέφτουν νωρίς για ύπνο και ξυπνούν επίσης νωρίς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Oι νυχτερινοί τύποι έχουν περισσότερες μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές νόσους, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι νυχτερινοί τύποι (γνωστοί και ως «κουκουβάγιες») κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο περισσότερο από ό,τι οι πρωινοί τύποι (γνωστοί και ως «κορυδαλλοί»). Οι πρώτοι πάσχουν από περισσότερες ασθένειες (διαβήτη, νευρολογικές κ.α.), καθώς και διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σχέση με τους δεύτερους.

   Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, με επικεφαλής τους καθηγητές νευρολογίας Κρίστεν Κνούτσον και βιολογίας Μάλκολμ φον Σαντζ αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό χρονοβιολογίας "Chronobiology International", μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 434.000 ανθρώπους ηλικίας 38 έως 73 ετών, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί κατά πόσο είναι πρωινοί ή νυχτερινοί τύποι.

   Στη συνέχεια, μελετήθηκε για όλους το ιατρικό ιστορικό τους σε βάθος εξαετίας. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι νυχτερινοί τύποι έχουν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.

   «Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν μπορεί πλέον να αγνοείται» δήλωσε ο Σουτζ. «Πρέπει πλέον να συζητήσουμε με ποιό τρόπο οι νυχτερινοί τύποι θα αρχίσουν και θα τελειώνουν τη δουλειά τους πιο αργά, όπου αυτό τουλάχιστον είναι εφικτό πρακτικά», πρόσθεσε.

   «Μπορεί οι νυχτερινοί τύποι να έχουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που δεν ταιριάζει με το εξωτερικό περιβάλλον τους. Μπορεί να είναι το ψυχολογικό στρες, το ότι τρώνε σε λάθος ώρα για το σώμα τους, ότι δεν ασκούνται αρκετά, ότι δεν κοιμούνται αρκετά, ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ότι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά», δήλωσε η Κνούτσον.

www.amna.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 12 Απρ. 2018 - 22:09